Kanda mpv yüksekliği neden olur? Belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir?

16 Aralık 2016
0 Yorum
UN 2025 01 04T161145.293

MPV, “ortalama trombosit hacmi” anlamına gelir. MPV, kanınızdaki trombositlerin büyüklüğünü gösteren, kan testi ile belirlenen bir değerdir. MPV yüksekliği ise kandaki MPV miktarının normalin üstünde olmasıdır. Yetişkinlerde MPV değerinin 10.4 fL’nin üzerinde olması, MPV yüksekliği olarak kabul edilir.

Üç tip kan hücresi türü vardır; kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri ve trombositlerdir. Trombositler, kan damarı duvarı boyunca akan küçük, hafif hücre parçacıklarıdır. National Library of Medicine Ulusal Tıp Kütüphanesine göre, normal trombosit sayısı, mikrolitre kan başına 150.000 ila 400.000’dir. Bu rakam çok gibi gelebilir, ancak trombositler minik olduklarından toplam kan hacminin çok küçük bir kısmını kaplarlar. Düşük trombosit sayısı trombositopeni olarak adlandırılır. Trombositopeni, kemik iliğinde yeterli trombosit üretimi olmadığında ya da trombositlerin üretildikten sonra tahrip edilmesiyle meydana gelebilir.

NORMAL MPV DEĞERLERİ NEDİR?

MPV’nin normal değerleri 7.5 fL – 11.5 fL aralığındadır. Bu değerler trombositlerin 2.65 – 2.8 mikrometre çapında olması anlamına gelir.

9.7 fL – 12.8 fL arasındaki MPV değerleri de çoğu zaman sağlıklı olarak görülmektedir.

UN 2025 01 04T161158.454

MPV YÜKSEKLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

MPV yüksekliği olan kişilerde, baş ağrısı, baş dönmesi, görme duyusunda değişimler, bacaklarda uyuşma ve karıncalanma gibi semptomlar ortaya çıkar.

MPV NEDEN YÜKSELİR?

Şeker hastalığı

Hipertiroidizm (tiroid bezinin fazla çalışması)

Hamilelik

Kemik iliği sorunları

Kan zehirlenmesi

Kan kanseri

Sepsislere bağlı trombositopeni

Şiddetli kanama yaşama

Miyeloproliferatif hastalıklar

Splenektomi (Dalağın alınması)

UN 2025 01 04T161302.242

Vaskülitler (Damar iltihapları)

Megaloblastik anemi

Yakın zamanda cerrahi müdahale geçirmiş olmak

Valvüler kalp hastalıkları

B12 vitamini veya folat yetmezliği

Obezite, şeker hastalığı gibi kronik durumlar ve sigara gibi sağlıksız alışkanlıklar da yüksek MPV değerlerine neden olabilir.

Bernard/Soulier Hastalığı

İnflamatuvar bağırsak hastalığı

MPV YÜKSEKLİĞİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

MPV yüksekliğinden müzdarip iseniz en kısa zamanda bir dahiliye doktorunuza başvurmalısınız. Doktorunuz sizden çeşitli testler isteyecek, MPV yüksekliğinin nedenine göre gerekli tedaviyi uygulayacaktır.