Halk arasında melocan otu olarak da bilinen kırçan otu, ülkemizin her yerinde yetişse de genellikle Karadeniz Bölgesi’nde tüketiliyor. İltihaba ve romatizmaya iyi gelen kırçan otu kanı temizliyor, toksinları vücuttan atıyor. Çiğ olarak yenilebileceği gibi genellikle kavurma ya da turşusu yapılarak da tüketilebiliyor. İşte kırçan otunun faydaları…
Kırçan otu, ormanlık alanlarda dikenlerin ucunda yetişen bir bitki. Toplaması zahmetli olan bu bitkinin kendine has buruk bir tadı var. Genellikle kavurması ve turşusu yapılan bu bitki, cilt sorunlarından psikolojik rahatsızlıklara kadar birçok sağlık problemine iyi geliyor. İşte kırçan otunun daha önce duymadığınız faydaları…
Kırçan otu diken otlarının ucunda, Nisan ayından Kasım ayına kadar yetişen bir bitkidir. Bitkinin latince adı ‘onopordum acanthium’dur. Halk arasında melocan, diken otu, merucan, kuşevin, zimilaçi, gıcırdak dikeni ve öz dikeni gibi isimlerle bilinir.
Türkiye’nin hemen her yerinde yetişen kırçan otu genellikle Karadeniz Bölgesi’nde tüketiliyor. Ormanlık alanlarda yetişir.
Bitkilerin Profesörü olarak bilinen Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut kırçan otunun faydalarını şu şekilde sıraladı:
Kırçan otu, ormanlık alanlarda yetişir. İlkbaharda büyümeyen başlayan dikenlerin uç kısımlarında Kasım ayına kadar toplanabilir. Toplaması hayli güç olan bu bitki, özellikle Karadeniz’de kavurması, yumurtalısı ve turşusu yapılır.
MALZEMELER
YAPILIŞI
Kırçan otunun bilinen herhangi bir zararı yoktur. Sadece bu otu tüketirken dikkatli olmak gerekir çünkü fazla tüketildiğinde ishale neden olduğu bilinmektedir. Ayrıca bu ot doğada kendi başına yetişir. Dolayısıyla başka otlarla karıştırmamak için, bu otu iyi bilen birileriyle toplamanızı tavsiye ederiz.
Alerjik bir bünyeniz ya da kronik bir rahatsızlığınız varsa bu otu tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışınız.