Notre Dame Üniversitesi bilim insanları, ışık ve özel bir boya kullanarak kanser hücrelerini öldüren ve bağışıklık sistemini harekete geçiren LED cihazı geliştirdiler. Pirinç tanesi boyutundaki cihaz, derinlerdeki kanserli hücrelerin kendisini yok etmesini sağlarken, bağışıklık hücrelerini de harekete geçriyor. Buluş kanser tedavisinde devrim yapacak gelişmenin anahtarı olarak değerlendiriliyor.
ABD Indiana’daki Notre Dame Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, ulaşılması zor kanserleri tedavi etmek için implante edilebilen çığır açıcı bir kablosuz LED cihazı geliştirdiler. Işığa duyarlı bir boya ile kullanılan bu cihaz, kanser hücrelerini öldürüyor ve bağışıklık sistemini, kanserli hücrelere karşı daha etkili savaşması için uyarıyor.
Belirli ışık formları, ışıkla aktive olan bir ilaçla eşleştirildiğinde, cilt üzerindeki veya yakınındaki kanserler içinkullanılıyor. Ancak, vücudun derinliklerinde bulunan dokular ile kan ve kemiklerdeki kanserli hücrelere ışıkla ulaşmak mümkün değildir. Yeni cihaz güçlü bir bağışıklık tepkisini tetikleyen yeşil ışık kullanıyor ve bağışıklık aktivitesini artıran bir hücre ölümü biçimini destekliyor.
Işığın faydalarını derinlerdeki kanserli hücrelere ulaştmasını sağlayan kablosuz LED cihazı, ışığa duyarlı bir boya ile birleştirildiğinde, yalnızca kanser hücrelerini yok etmekle kalmıyor, aynı zamanda bağışıklık sisteminin kanser hedefleme yanıtını da harekete geçiriyor.
Araştırma ekibinden elektrik mühendisliği doçenti Thomas O’Sullivan, scitechdaily.com’a yaptığı açıklamada belirli ışık renklerinin dokuya diğerlerinden daha derin nüfuz ettiğinin altını çizerek “Bu durumda yeşil olan ve o kadar derin nüfuz etmeyen ışık türünün, kanser hücrelerine karşı daha güçlü bir tepki üretme kapasitesine sahip olduğu ortaya çıktı” dedi.
Işık, kullanılmadan önce, hücrelere ışık emen moleküllere sahip bir boya uygulanıyor. Cihaz açılınca, boya da ışığı enerjiye dönüştürüyor ve bu enerji hücrelerin kendi oksijenini toksik hale getiyor. Aslında kanser hücrelerini kendilerine karşı çeviriyor.
Diğer tedavi yöntemleri hücrelerin kendi oksijenini silah olarak kullanırken, bu cihaz hücre ölümünün rastlantısal bir biçimine neden oluyor.
Emil T. Hofman Bilim Profesörü ve makalenin ortak yazarı Bradley Smith, “Biyokimya yüksek lisans öğrencisi Hailey Sanders ve elektrik mühendisliği yüksek lisans öğrencisi SungHoon Rho birlikte çalışarak, tedavi edilen hücrelerin şiştiğini fark ettiler. Bu, özellikle bağışıklık tepkisini tetiklemede iyi olan bir tür hücre ölümü olan piroptozun ayırt edici özelliğidir. Amacımız, bağışıklık sisteminin kansere saldırmaya başlamasını tetikleyecek olan az miktarda piroptotik hücre ölümünü tetiklemek” diye konuştu.
Araştırmanın bir sonraki aşamasında cihaz fareler üzerinde denenecek. Bir tümörde başlatılan kanser öldürücü işlemin, bağışıklık sisteminin kendi başına başka bir kanserli tümörü tespit edip ona saldırmasını sağlayıp sağlamayacağına bakılacak.
Elde edilecek sonuçlar kanser tedavisinde kritik bir aşamaya işaret edecek.
O’Sullivan, pirinç tanesi büyüklüğündeki cihazın doğrudan kanserli bir tümöre enjekte edilebileceğini ve harici bir antenle uzaktan etkinleştirilebileceğini belirtti. O’Sullivan amaçlarının cihazı yalnızca tedaviyi iletmek için değil, aynı zamanda tümörün tepkisini izlemek, sinyal gücünü ve zamanlamayı gerektiği gibi ayarlamak için kullanmak olduğunu da sözlerine ekledi.