Son dönemlerin gözde meyvesi aronya antioksidan açısından çok zengin bir meyve olduğu için tüm dünyada süper meyve olarak bilinmektedir. Aronyanın faydaları nelerdir, nerelerde kullanılır?
Aronya meyveleri veya Aronia melanocarpa, esasen Kuzey Amerika’ya özgü olan bir meyvedir. Ancak artık sağlıklı beslenmek isteyen insanlar arasında daha popüler olmaya başladı.
Aronya mükemmel bir mikro besin kaynağı olarak kabul edilmektedir. Yüksek düzeyde C vitamini, polifenoller, antosiyaninler ve proantosiyanidinler sağlık açısından birçok fayda sağlıyor.
ARONYANIN FAYDALARI NELERDİR?
Aronyanın faydaları nelerdir sorumuzun cevabı burada:
- Kanser riskini azaltmaya yardımcı olur:
- Kronik hastalık riskini önler:
- Sağlığı koruduğu ve diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve metabolik bozukluklar dahil olmak üzere kronik hastalıkları önleme konusunda güçlü bir yeteneğe sahip olduğu bilinen polifenol antioksidanları bakımından zengindir.
- Kan basıncını düşürmeye yardımcı olur:
- Aronyanın faydalarından diğeri, özlerinin kan damarlarının duvarlarındaki dokuyu gevşetip, kan akışını iyileştirmeye yardımcı olmasıdır. Böylece kardiyovasküler hastalıklara yakalanma olasılığını azaltır.
- Birçok kardiyovasküler hastalık, kan damarlarının gevşeme yeteneğini azaltarak arter duvarlarının sertleşmesine neden olur. Kan basıncını düşürmeye ve arterlerdeki yüksek tansiyonla mücadeleye yardımcı olurlar.
- Kalp sağlığını iyileştirir:
- Diyabetin yönetilmesine yardımcı olur:
- Aronya meyvelerinin yanı sıra meyve suyu ve özü de diyabeti yönetmek için yaygın olarak tüketilmektedir.
- Araştırmalar bu meyvelerin glikoz metabolizmasını iyileştirebileceğini ve insülin direncini azaltarak şeker seviyelerini düzenleyeceğini göstermiştir.
- Bağışıklık fonksiyonunu iyileştirir:
- Aronya meyveleri, bağışıklık sistemini destekleyebilen ve güçlendirebilen immünomodülatör özelliklere sahiptir.
- Meyvelerden elde edilen ekstraktların koruyucu biyofilm üretimini ve viral hastalıkları azaltarak zararlı bakteri aktivitesini önlemeye yardımcı olduğunu göstermiştir.
- Meyve özü, Escherichia colive Bacillus cereus gibi zararlı bakterilere karşı güçlü antibakteriyel etkiler gösterir.
- Aronya meyvesi ekstraktındaki ellagik asit ve mirisetin, grip virüsüne karşı koruma sağlar.
- İdrar yolu enfeksiyon riskini azaltır:
- Araştırmalar, düzenli olarak aronya suyu içen hastalarda idrar yolu enfeksiyonlarında güçlü bir azalma olduğunu göstermektedir.
- Meyveler vücudun sitokinler ve interlökinler gibi inflamatuar maddelerin salınmasını engeller ve inflamatuar yanıtı azaltır.
ARONYANIN BESİN DEĞERİ NEDİR?
Aronya meyvelerinin besin değeri şunları içerir:
- Aronya meyveleri kalori ve yağ bakımından düşüktür (100 gram taze meyveler yaklaşık 50 kalori sağlar).
- Polifenoller, flavonoidler (karoten, lutein, antosiyanin gibi, 100 gram taze meyvede yaklaşık 1.480 mg) ve proantosiyanidinler (100 gramda 664 mg) gibi antioksidanlar açısından zengindir.
- C, A ve E vitaminleri, beta-karoten, folat ve mineraller (potasyum, demir ve manganez) gibi bol miktarda vitamin ve temel besin kaynağıdır. Günlük önerilen C vitamini seviyelerinin yaklaşık yüzde 35’i 100 gram taze aronya meyvelerinde bulunur.
ARONYA HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?
Süper meyve olarak bilinen aronya kandaki kolesterol seviyelerini düşürür, damar tıkanıklığı ve pıhtı oluşumunu engeller. Aronyanın faydalarından biri de nezle, astım ve sinüzit gibi rahatsızlıkları hafifletir.
ARONYA NASIL TÜKETİLMELİ?
Aronya meyveleri taze meyve veya kurutulmuş olarak yenebilir. Meyve suyu ve püre şeklinde kullanılabilir. Kek, pasta, turta tariflerine eklenebilir. Reçel, marmelat, konserve tariflerinde kullanabilirsiniz. Kuru yapraklarından çayını demleyebilirsiniz.
ARONYA GÜNDE KAÇ TANE YENMELİ?
Aronya meyvesi yiyecek olan kişinin yaşına, sağlık durumuna göre değişkenlik gösterir. Diyetisyenlerin önerisi, günlük olarak en fazla 20 tane aronya tüketilmesini öneriyorlar.
ARONYA KİLO VERDİRİR Mİ?
Aronya çayının en bilinen özelliği yağları yakmasıdır. Aynı zamanda düzenli olarak aronya çayı tüketmek kilonuzu sabit tutmaya ve kilo alımını engelleyici etkiye sahiptir.