Ek gıda dönemine geçen bebeklerde annelerin bebekleri için hem sağlıklı hem de besleyici olan besin arayışına girmesi son derece doğaldır. Her bebek her besini kolay kolay benimseyemediği için bu durum özellikle de anneler için biraz daha zor bir duruma gelmektedir. Uygulanmak istenen tarif her ne kadar besleyici olursa olsun tatsız ve lezzetsiz bir besine dönüşüyorsa bu gibi tarifleri bebeğin damak zevkine hitap edebilecek şekle sokmak gerekir.
Örneğin; hem besleyiciliği yüksek hem de oldukça sağlıklı bir alternatif olarak adeta bir doğal tatlandırıcısı vazifesi gören kuru üzümler, ek gıda döneminde belirli bir aydan sonra bebeklerde gönül rahatlığıyla tüketilebilir.
Peki kuru üzüm bebeklere nasıl verilebilir? Bebeklerde kuru üzümün faydaları neler, kaçıncı aydan itibaren kuru üzüm verilebilir?
Herhangi bir alerjik reaksiyon göstermediği takdirde bebeklerde 8. aydan itibaren dikkatli bir şekilde tüketilebilecek olan kuru üzüm, lezzetli bir besin olduğu kadar sağlıklıdır da.
İçerisinde çok yüksek miktarda demir minerali bulunduran kuru üzüm, aynı zamanda magnezyum ve C vitamini bakımından da oldukça kıymetli bir besin kaynağıdır.
Sağlıklı bir vücut gelişimi için tam bir demir kaynağıdır
Bebeklerde ve çocuklarda kemik gelişimini olumlu yönde destek sağlar.
Kansızlık görülen bebeklerde en ideal kan yapıcı besinlerdendir.
Bağırsak dostu bir besin olup yüksek düzeyde lif bulundurarak, sindirime katkı sağlar.
Mineral ve vitamin bakımından değerlidir.
Bebeklerde kuru üzüm tüketimi ile ilgili en çok araştırılan ve merak edilen konulardan birisi de kuru üzümün bebeklerde gaz yapıp yapmadığı ile ilgilidir. Ancak sanılanın aksine kuru üzüm gaz yapıcı bir özelliğe sahip değildir.
Tam tersine sindirim sistemi tam gelişmeyen bebeklerde sindirim sistemlerinin gelişmesine katkı sağlar. Ayrıca lif içeriği yönünden zengin olan kuru üzüm hazımsızlık sorununa karşı da çok iyi geldiği için bebeklerde tüketilmesi önerilir.
Ek gıda annelerinin bebeklerine vereceği besinlerde en çok korktuğu ve endişe duyduğu besinler; boğaza kaçıp boğulma riskinden dolayı küçük, sert ve yuvarlak türünde olan besinlerdir. Son derece dikkatli ve bilinçli bir şekilde verilmesi önerilen bu gibi besinlerden biri olan kuru üzümler her ne kadar çok sert bir yapıya sahip olmasa da yuvarlak ve küçük olması nedeniyle korkulan besinlerdendir.
Özellikle de yutak kısımları henüz tam gelişmemiş bebeklerde bu gibi besinler iyice ezilerek püre haline getirilerek verilmelidir. Örneğin; 2 yemek kaşığı kadar evde mayalanmış bir yoğurdun içine bir yemek kaşığı kuru üzüm ilave edin. Daha sonra bunu mikserin için koyup güzelce karıştırın. Ardından bebeğe çay kaşığı miktarı kadar ufak ufak denemeler yaparak yedirmeye çalışın.
Bebeğiniz altıncı ayını doldurduktan sonra ona hem sağlıklı hem de besleyici meyve suyu karışımı hazırlayabilirsiniz. Bunun için ise yapmanız gerekenler çok basit! İlk olarak bir yemek kaşığı kadar kuru üzümü su dolu bir kaseye koyup güzelce yıkamakla işe başlayın.
Üzümleri sudan geçirdikten sonra suyunu dökün ve yıkanan üzümleri farklı bir kaseye aktarın.
Üstüne 1 yemek kaşığı su koyup bir gece boyunca suda bekletin. Şişen üzümleri elinizle iyice sıkın. Ardından suyla berber bir süzgece koyup suyunu süzün. Suyu tamamen çıktığından emin olana kadar iyice bastırın. Ertesi gün 1-2 tatlı kaşığı kadar meyve suyundan tattırarak zamanlar miktarını arttırabilirsiniz.