Karadeniz Bölgesinin meşhur tatlısı kıvratma şerbetli ya da şerbetsiz olarak tüketilebiliyor. Dikkat çeken özelliği ise uzun süre dayanabilmesi. Genellikle bol fındıklı yapılan bu tatlının cevizli tarifi de tercih ediliyor. İşte kıvratma tatlısı tarifi ve püf noktaları…
Kıvratma tatlısı hem bayramlarda hem de özel günlerde Karadeniz Bölgesi’nde yapılan geleneksel bir tatlıdır. Baklava gibi şerbetli bir tatlı olmasına rağmen şerbetsiz olarak da tüketilebilir. Yapımı zahmetli olsa da doğru saklanıldığında uzun süre saklanabiliyor.
Kıvratma yapımına lk olarak şerbeti hazırlanarak başlanır. 5 su bardağı su ve 5 su bardağı toz şeker derin bir tencereye alınır ve şeker eriyinceye kadar karıştırılır. Şeker eridikten sonra kaynamaya bırakılır. Yaklaşık 10 dakika kaynadıktan sonra üzerine yarım limonun suyu sıkılır ve ocağın altı kapatılır.
Kıvratma hamurunu yapmak için ilk olarak un hariç tüm malzemeler geniş bir karıştırma kabının içerisine alınır. Pürüzsüz bir kıvam alana kadar mikser ya da çırpıcı yardımıyla karıştırılır.
Ardından yavaş yavaş yarım kilogram un eklenir ve kulak memesi kıvamında eleyapışmayan bir hamur elde edilir.
Bu hamur, avuç içi büyüklüğünde eşit parçalara ayrılır. Ayrılan parçalar bit tepsinin üzerine dizilir ve üzeri nemli bir bezle örtülerek yarım saat dinlendirilir.
Hamurlar en az yarım saat dinlendirildikten sonra düz bir zemine bol nişasta serpilir ve hamur bezeleri tek tek nişasta ile açılır. Açılan yufkaların büyüklüğü kullanılacak olan tepsinin ya da borcamın büyüklüğünde olmalıdır.
Açılan yufkanın içerisine fındık ve şeker karışımdan serpilir. Daha sonra yufkalar oklavaya dolanacak şekilde sarılır ve kenarlarından iç tarafa doğru büzülür.
Daha sonra oklava yufkanın içerisinden çıkartılır. Elde edilen kıvratma isteğe göre 3 parmak ya da 5 parmak kalınlığında kesilir.
Tüm yufkalara bu işlem uygulandıktan sonra yağlanmış bir tepsinin ya da borcamın içerisinde kıvratmalar yerleştirilir.
Kıvratmalar tepsiye yerleştirildikten sonra 250 gram tereyağı kısık ateşte eritilir ve ılık hale geldikten sonra kıvratmaların üzerine dökülür. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına koyulur ve yaklaşık 20 dakika pişirilir. Kıvratmaların üstü kızardığında pişmiş demektir.
Kıvratmalar fırından çıktığında ilk sıcağı geçene kadar birkeç dakika bekletilir. Ardından üzerine soğuk şerbet gezdirilir. Şerbet tamamen çektikten sonra servis edilir. Afiyet olsun.