Milyonlarca öğrencinin merakla beklediği 2022 YKS sonuçları 18 Temmuz Pazartesi günü YÖK tarafından açıklandı. Bunun üzerine ‘Kişiliğe göre hangi meslekler tercih edilmeli?’, ‘Üniversite tercihlerinden püf noktalar neler?’ Soruları da Google gündemine oturdu. 27 Temmuz’da başlayacak üniversite tercihlerine sayılı günler kala milyonlarca genç araştırmaya yapmaya başladı.
Meslek seçimi, gelecek hayata yön veren en kritik kararlardan bir tanesi. Öğrencilerin doğru mesleği seçebilmeleri için öncelikle kendilerini iyi tanıyor olmaları gerekir. İlgi alanları, hangi alanlarda yetenekli oldukları ve en önemlisi kişilik özellikleri, doğru kararlar alabilmeleri için önemli bir unsur. Araştırmacılar, meslek ve kişilik özellikleri arasında önemli bir bağ bulunduğu ifade ediyor. Kendi kişiliğine ve ilgi alanına uygun mesleği seçen kişiler yaptıkları işten hem haz alır hem de daha başarılı olur. Dolayısıyla gençler kişilikleri hakkında ne kadar doğru bilgiye sahipse, hangi mesleğin kendisine daha uygun olduğunu da o kadar iyi bilir. Peki, karakter özelliklerine göre meslek seçimi nasıl olmalı? İşte detaylar…
Her bireyin kişiliği birbirinden farklı olabilir. Kimileri daha sosyalken, kimileri daha geleneksel kişilik olabilir. Sosyal, araştırmacı, geleneksel, gerçekçi, girişimci ve sanatçı olmak üzere 6 farklı kişilik tipi bulunuyor.
Mesleklerin kendine münhasır belli gereklilikleri var. Her meslek için farklı bir yeteneğe sahip olmak gerekir. Meslek seçiminin önemi en çok da burada devreye giriyor. Örneğin çok sabırsız bir kişi için doktorluk mesleği uygun olmayabilirken, sosyal kişiler için ise masa başı çalışma düzeni doğru bir tercih değildir. İşte kişilik tiplerine göre uygun meslekler…
Sosyal kişilik tipine sahip kişiler, diğer insanlara kişisel ve mesleki problemlerinde yardım etmeyi severler. İnsanları eğitmeyi ve bilgilendirmeyi gerektiren faaliyetlerden hoşlanırlar. Sosyal sorumluluk projeleri düzenlemekten ve projelerde yer almaktan keyif alırlar. Herhangi bir problemle karşılaştıklarında bu sorunları konuşarak ve tartışarak çözmek isterler. Yapıcı, birleştirici, uzlaştırıcı kişilerdir.
Sosyal kişilik özellikleri şöyle:
Tercih edebilecekleri bölümler şöyle:
Girişimci kişilik tipi özelliklerini taşıyan kişiler çalışma alanlarında kendilerini gösterebilecekleri, ön planda olabilecekleri işlere yönelmekten hoşlanırlar. Özgüvenli, girişken, sosyal ve konuşkan, ikna yeteneği gelişmiş kişilerdir. Kelimeleri seçerek kullandıkları gibi beden dillerini etkili kullanabilirler. Ayrıca risk almayı severler.
Girişimci kişilik özellikleri şöyle:
Tercih edebilecekleri bölümler şöyle:
Sanatçı kişilik tipine sahip kişiler genelde kendilerini sanat, müzik ve yazı yoluyla ifade etmeyi gerektiren faaliyetleri severler. Hayal gücü yüksek, bağımsız ve keşfedicidirler.
Sanatçı kişilik özellikleri şöyle:
Tercih edebilecekleri bölümler şöyle:
Araştırmacı kişilik tipindeki kişiler öğrenmeye, matematiksel ve bilimsel sorular çözmeye yatkın olur. Zekâlarını kullanabilecekleri alanlar, bilimsel ya da teknik araştırma ve okumalar yapabilecekleri ortamlar onlara keyif verir. Sosyal faaliyet ve rutin etkinliklerden fazla hoşlanmazlar.
Araştırmacı kişilik özellikleri şöyle:
Tercih edebilecekleri bölümler şöyle:
Geleneksel kişilik tipine sahip insanlar risk almaktan pek hoşlanmaz, verilen işleri tam zamanında yaparlar. Verileri düzenleme, kayıt tutma, bilgisayar kullanma gibi sistematik işlerden hoşlanırlar. Geleneksel kişilik tipine sahip insanlar düzenli oldukları kadar sorumluluk sahibidirler.
Geleneksel kişilik özellikleri şöyle:
Tercih edebilecekleri bölümler şöyle:
Gerçekçi kişilik tipine sahip kimseler sonuçları soyut değil, somur olarak görülebilen işlerden hoşlanırlar. Aynı zamanda teorikten değil, pratik işten yanadırlar. Mesleklerinde alet, edevat, araç, makine yahut hayvan ve bitkilerle çalışmaktan hoşlanırlar.
Gerçekçi kişilik özellikleri şöyle:
Tercih edebilecekleri bölümler şöyle:
Kişiliğiniz üniversitede seçeceğiniz bölüm ve meslek üzerinde etkisi çok büyük. Peki, kişiliğe göre meslek seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Hangi kişilik hangi mesleğe yönelmeli? Mavi Kadın Editörümüz Sevde Sivri Dursun sizin için araştırdı. Cevabı videomuzda!