Kararmış muz yemenin inanılmaz 8 faydası, kahverengi ve siyah muzları sakın çöpe atmayın!

Muzdaki bitki hormonu etilenin, muz hasat edildikten sonra salgılanmaya, muzu olgunlaştırmaya devam eder. Muz olgunlaştıkça kabuğu ve içi, siyah yahut kahverengi olmaya başlar. Peki kararmış muz yenir mi?

6 Aralık 2024
0 Yorum
kararmış muz yenir mi

Muz, yüksek magnezyum, potasyum ve lif içeriğiyle sağlıklı bir beslenme programında yer alması diyetisyenlerce önerilen besinlerden.

Muz olgunlaştıkça kabuğu ve içinin rengi değişir, kararır. Çoğu kişi kararmış muzun çürük olduğunu düşünüp atar.

Peki aşırı olgunlaşmış, kabuğu kararmışın muz yemenin vücuda birçok faydası var desek ne düşünürsünüz?

Evet, aşırı olgunlaşmış muzların yararı sandığımızdan da fazla.

Kararmış muzlar stres ve kaygıyı gidermekte etkili olan triptofan içeriyor. Bunun dışında, aşırı olgunlaşmış muzlar çeşitli hastalıklardan kurtulmamıza yardımcı olabilecek antioksidanlar açısından da zengindir. Antioksidanlar bağışıklık sistemini güçlendirip hastalanmayı önlerler.

Horticulturae’de 2024 Nisan ayında geçen “Cavendish Muzları, Pei Chiao’nun Olgunlaşma Sırasında Besin İçeriği ve Fizikokimyasal Özelliklerindeki Değişimler” adlı çalışmada olgunlaşmış muzlarda C vitamini içeriğinin önemli ölçüde azaldığı, fakat diğer vitamin ve mineraller belirgin değişiklikler olmadığı tespit edildi.

MUZ NEDEN KARARIR?

Muzda yer alan bitki hormonu olan etilenin, muz hasat edildikten sonra da salgılanmasına devam eder, bu da muzu olgunlaştırır.

Muzlar olgunlaştıkça kabuklarının rengi değişir, koyulaşır, hatta kararmaya başlar, daha yumuşak ve çok daha tatlı hale gelirler.

Özetle şunu diyebiliriz ki muz kabuklarının ve içinin renginin gün geçtikte koyulaşmasının nedeni muzdaki bitki hormonun salgılanmaya devam etmesidir.

Muzlar olgunlaştıkça etilen gazı üretir ve gazı serbest bırakır, bu da meyve kabuğundaki sarı pigmentin çürümesine ve kahverengiye dönmesine neden olur.

kararmış muz yenir mi

KARARMIŞ MUZ YENİR Mİ?

Kararmış muz kabuğundan soyulduğunda aşırı yumuşak ve süngerimsi kıvamdaysa, bozuk ve kötü kokuyorsa yenmez atılır.

Ancak kabuğu kararmış içi ise taze kaldıysa yahut kahverengi görünmesine rağmen bozuk gözükmüyorsa yenebilir.

KARARMIŞ MUZUN FAYDALARI

Kararmış, kabuğu kahverengi ve koyu renklere dönmüş muzlar kabuğu sarı olanlar gibi cazip gözükmese de bu muzların çekici olgun sarı muzlarla karşılaştırıldığında birçok fayda sağlayabiliyor.

Kararmış muzun başlıca faydaları şöyle:

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Antioksidanlar, hücresel sağlığa iyi gelen, serbest radikaller ile savaşıp bağışıklık sistemini korumaya yardımcı olan değerli bileşiklerdir. Kararmış muzlar da sarı muzlar gibi vitaminler, mineraller ve antioksidanlar gibi sağlıklı besinler içerir. Günlük vitamin ihtiyacının karşılanmasında destek olurlar.

kararmış muz yenir mi

Kalp Hastalıklarını Önler

Kararmış muz, çok olgunlaştığından potasyum ve mineral açısından da zengindir. Bu besin içerikleri sayesinde kolesterolü düşürür, kalp hastalıkları riskinin azalmasına yardımcı olurlar.

Sindirim Sistemini Çalıştırır

Kararmış muzlarda bulunan nişasta serbest şekere dönüşür ve bu sayede daha kolay hazmedilir. Sindirim sisteminin çalışmasında önemli rol oynayıp hazımsızlığa iyi gelir.

Mide Sorunlarına İyi Gelir

Kararmış muzlar, antiasit görevi görüp, mide iç astarını zararlı asitlerden korur. Bu sayede mide ekşimesine, yanmasına şifa olurlar.

kararmış muz yenir mi

Kanserle Savaşır

Kararmış muzların kabuklarında tümör nekroz faktörü adı verilen özel bir madde türü oluşur. Bu madde içeriği sayesinde kararmış muzlar kanserin yayılmasını ve diğer anormal hücrelerin çoğalmasını önlerler.

Kas Ağrılarını Dindirir

Kas ağrısından muzdaripseniz sık sık olgun muz yemenizi öneririz. Olgunlaşmış muzlar potasyum açısından zengin içerikleri sayesinde kas ağrılarını ve krampların geçmesine yardımcı olurlar.

kararmış muz yenir mi

Enerji Verir

Aşırı olgunlaşmış muzlar yüksek karbonhidrat ve şeker içerikleri sayesinde doğal yoldan enerji almanızı sağlar, halsizliğe iyi gelir.

Kabızlığı Giderir

Lif açısından zengin olan aşırı olgunlaşmış muzlar, kabızlıktan kurtulmak için en etkili doğal çözümlerdendir. Bağırsak hareketlerinizi düzenleyerek kabızlığa şifa olurlar.

kararmış muz yenir mi
kararmış muz yenir mi

KARARMIŞ MUZUN ZARARLARI

Kararmış, olgunlaşmış muzlar daha yüksek glisemik indekse sahip olma eğilimindedir. Yüksek glisemik indekse sahip yiyecekler ise hızla sindirilir ve emilir, bu da kan şekerinde hızlı bir artışa neden olur. Özellikle şeker hastaları doktora danışmadan kararmış muz tüketmemelidir.

Çürümeye yakın aşırı olgunlaşmış muz yemek karın ağrısı, mide bulantısı, ishal gibi semptomlara yol açabilmektedir.

Muz ne kadar olgunsa, tiramin içeriği de o kadar yüksek olur; bu da beyne giden kan akışının artmasına ve buna bağlı olarak baş ağrısına neden olabilir.

kararmış muz yenir mi

KARARMIŞ MUZLARLA NELER YAPILABİLİR?

Kararmış muzlar ile muzlu kek, muzlu muhallebi, kurabiye, pankek, smoothie, dondurma, truff, muzlu ekmek gibi yiyecekler hazırlayabilir, muzu israf etmeden böyle değerlendirebilirsiniz.

DİYETİSYEN MERVE TÖRÜ’DEN KARARMIŞ MUZ İLE KURABİYE TARİFİ

Malzemeler

  • 2 adet olgunlaşmış kararmaya başlamış muz
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 silme yemek kaşığı kakao
  • 1 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı yulaf

2 adet kararmış muzu çatalla ezin, içerisine un, kakao, yumurta ve yulafı ekleyip karıştırın. (Cıvık, ancak kaşıkla dökünce dağılmayan bir kıvam elde edilmeli)

Fırın tepsisine pişirme kağıdını serin.

Kaşıkla muzlu karışımdan alıp fırın tepsisine koyun.

175 derecede pişirin.

Afiyet olsun.

kararmış muz yenir mi

SİMSİYAH OLMUŞ MUZ YENİR Mİ?

Muzun kabuğu ve içi simsiyah olduysa kötü de bir koku geliyorsa yenmemelidir. Ancak muzun kabuğu siyah içi tazeyse bu muz yenilebilir.