Karnabahar Turpgiller familyasına ait kış mevsimi sebzesidir.
Karnabahar Turpgiller familyasına ait kış mevsimi sebzesidir. Karnabahar yemeklerde ve salatalarda kullanılan çok faydalı bir sebzedir . Karnabahar içerisindeki antioksidan maddeleri sayesinde kanser hastalıklarına karşı kalkan olur. Yüksek lif içeriğine sahip olan karnabahar, potasyum, kalsiyum, folik asit, çinko, manganez, fosfor, magnezyum, selenyum ve sodyum ve demir mineralleri, K ve C vitaminleri bakımından oldukça zengin besin içeriklerine sahiptir.
Karnabahar Hangi Mevsimde Ayda Yetişir Ne Zaman Yenir?
Karnabahar kış mevsiminin sebzesidir. Karnabahar güneşli havaları seven ve serin ortamda yetişen bir sebzedir. İlkbahar ve Sonbahar mevsiminde yetiştirilir. İlkbahar mevsiminde yetiştirilen karnabaharlar, yaz aylarında hasat edilir. Sonbahar mevsiminde yetiştirilen karnabaharlar ise kış mevsiminde hasat edilmektedir. Ancak karnabaharın en ideal yetiştirilme zamanı sonbahardır ve kış mevsiminde taze taze pazar tezgahlarında satışa sunulur. Kış mevsiminde karnabahar tüketmek bağışıklığı güçlendirir, vücudun direncini arttırır.
Faydalı ve bir o kadar da besleyici olan karnabahar, Ülkemizde Akdeniz Bölgesinde ve Orta Karadeniz bölgesinde yetiştirilmektedir. Karnabaharın en yoğun yetiştiği iller, Adana, Amasya, Tekirdağ, Konya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale Tokat, İzmir, Samsun, Mersin ve Bafra Ovası’dır.
Karnabaharın Faydaları Nelerdir?
Karnabahar Alzheimer riskini azaltır;
Karnabaharın içeriğinde thiamin maddesi bulunur. Bu madde Alzeimer hastalığının oluşumunu ve migren gibi rahatsızlıkların oluşmasını önlemeye yardımcı olur.
Karnabahar vücudun doğal detoksudur;
Karnabaharın içeriğindeki quercetin maddesi sayesinde vücuutaki toksinlerin dışarı atılmasını sağlar.
Mide rahatsızlıklarına iyi gelir;
Karnabaharın içerisinde bol miktarda threonine ve quercitrin maddeleri bulunur. Bu maddeler mide ülseri gibi mide rahatsızlıkları için çok etkilidir, şifa kaynağıdır.
Kalsiyum deposudur;
Karnabahar bol miktarda kalsiyum ve K vitamini içerir. Kemik gelişimi ve kemik sağlığı için çok faydalı bir sebzedir. Aynı zamanda ergenlik çağındaki çocukların, kemik gelişimine katkı sağlar ve iskelet sağlığını korur. Bu nedenle kış mevsimlerinde düzenli karnabahar tüketimi kemik sağlığı açısından çok önemlidir.
Kanser hastalıklarının riskini azaltır;
Karnabaharın içerisinde antiviral ve antibakteriyel yani bakterileri yok edici maddeleri bulunur. Antiviral özelliği sayesinde kanser hastalıklarına karşı kalkan olur ve kanser hastalarının tedavisi için oldukça besleyici özelliğe sahip bir sebzedir.
Karnabahar vücut direncini arttırır;
Karnabahar antioksidanlar, mineraller ve vitaminler bakımından oldukça zengin ve besleyici bir sebzedir. Bu sayede vücudun bağışıklığını arttırarak, hastalıklara karşı daha dirençli olmayı sağlar.
Karnabahar kansızlığa iyi gelir;
Düzenli karnabahar tüketimi vücudun demir ihtiyacını karşılayarak kansızlık (anemi) gibi rahatsızlıkların önüne geçer. Aynı zamanda kansızlığın meydana getirdiği yorgunluk ve halsizlik şikayetlerini çözüme kavuşturur.
Karnabahar kilo vermeye yardımcıdır;
Kış mevsiminde düzenli ve kararında karnabahar tüketilmesi faydalarının yanında bir de kilo vermeye yardımcı olur. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta, alerjik reaksiyona elverişli bünyelerin, bağırsak veya gut hastalarının doktorlarına danışmadan karnabahar tüketmemeleri tavsiye edilmektedir.
Karnabahar tansiyonu dengeler;
Karnabahar potasyum bakımından oldukça zengin sebzeler arasındadır. Potasyum, yüksek ve düşük tansiyon hastalarının kan basıncını dengeler ve kontrol altına alır.
Karnabahar kabızlık sıkıntısına iyi gelir;
Karnabahar diyet lifleri açısından oldukça zengin içerikli bir besindir. Yüksek oranda lif barındırdığından uzun süre tokluk hissi verir ve aynı zaman da bağırsak hareketlerini aktifleştirerek kabızlık gibi şikayetleri ortadan kaldıracaktır.
Anne-bebek sağlığı için çok faydalıdır;
Karnabahar hamilelik sürecindeki kadılar için çok besleyici ve faydalı bir sebzedir. İçerisindeki vitaminler, mineraller ve antioksidanlar sayesinde anne karnındaki fetüsün gelişimine yardımcı olur. Aynı zamanda C vitamini sayesinde anne adaylarının hamilelik sürecinde bağışıklık sistemini güçlendirerek, vücutlarını dirençli hale getirir.
Karnabaharın Zararları Nelerdir?
Karnabahar çok faydalı ve besleyici bir sebzedir. Ancak çok fazla tüketildiğinde bazı yan etkilerin oluşumuna neden olabilir. Bunlar;
Karnabahar fazla tüketildiği taktirde içeriğindeki karbonhidratlar fayda yerine zarar verebilir. Yani gaz oluşumuna neden olur.
Karnabaharın içerisinde ürik asit bulunur. Bu asit, gut hastaları ve böbrek taşı düşüren hastalar için çok iyi bir şey değildir, sağlık sorunlarının artmasına neden olabilir.
Karnabaharın aşırı miktarda tüketilmesi bir takım sağlık sorunlarına yol açabilir. Alerjik yapıya sahip kişilerde, kaşıntı, nefes darlığı gibi reaksiyonlara neden olabilir. Karnabahar tüketildiğinde bu gibi şikayetler meydana gelirse mutlaka tıbbi yardım alınmalıdır