Karpuzun taze kalması için saklama tekniği: Asla bozulmuyor ve içi geçmiyor

14 Haziran 2024
0 Yorum
karpuzun taze kalmasi icin saklama teknigi asla bozulmuyor ve ici gecmiyor

Yaz aylarının fenomen meyvelerinden karpuzun ömrünü uzatmak ve daha uzun süre yiyebilmek için bilmeniz gereken saklama tekniği. İçi geçmiyor ve asla bozulmuyor

Karpuz, bunaltıcı sıcaklıklarda en çok tüketilen meyvelerin başında gelir. Yaz aylarının bu favori meyvesini saklamak ise bazı zamanlar zor olabilir. Özellikle buzdolabında yeteri kadar yer yoksa epey zor olur. Ancak böyle zamanlarda karpuzu büyük dilimlere ayırabilir, dilimleyebilir veya kabuğunu çıkardıktan sonra derin donduruda saklayabilirsiniz. 

Bugün bizim size aktaracağımız saklama yöntemi ise biraz daha farklı. Bu yöntem karpuzun hem tadının bozulmamasını sağlıyor hem de daha uzun ömürlü yapıyor. 

KARPUZUN DAHA UZUN ÖMÜRLÜ OLMASINI SAĞLAYAN TEKNİK

Karpuzu ilk olarak dilimlere ayırın. Bir dilimin büyüklüğü ortalama boyutta olmalıdır. Ardından bir havlu peçete ile dilimlenen karpuzun tüm yüzeyini kapatalım ve sonrasında elimizde hafifçe su sıçratarak peçetenin nemli kalmasını sağlayalım. Sonrasında bir naylon poşet ya da buzdolabı poşetine bu dilimi geçirerek buzdolabına veya derin donduruca gönderelim. Bu şekilde saklanan karpuzların ömrü çok daha uzun oluyor. 

karpuzz 3

KARPUZ SEÇERKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER

Karpuz seçimi yaparken bazı püf noktalara dikkat etmek gerekmektedir. Karpuzun toprakta yetişen ve yer ile teması fazla olan bir meyve olması esasında en büyük püf noktadır. Çünkü alt kısmı temas ederek daha fazla sararan karpuzlar daha tatlı olur:

Dişi karpuz – Tatlı

Erkek Karpuz – Sulu

Koyu Lekeli – Daha Tatlı

Küçük Çatlak – Tatsız Olabilir

Büyük Çatlak – Tatlı

Açık Leke – Daha Az Tatlı

Mat Yüzey – Olgunlaşmamış

Parlak Yüzey – Olgunlaşmış 

Evet, bozulmuş karpuz tüketmek zararlı olabilir çünkü bozulmuş gıdalar bakteri ve mantar gibi patojenlerin üremesi için elverişli bir ortam sağlar. Söz konusunu patojenler, gıda zehirlenmesine sebebiyet verebilecek toksinler ortaya çıkarabilir ve mide bulantısı, kusma, ishal gibi semptomları beraberinde getirir. Aynı zamanda, bozulmuş karpuzun kötü tadı ve kokusu, vücudun doğal savunma mekanizmaları tarafından reddedilmesine neden olabilir. Dolayısıyla, karpuzun taze olup olmadığını kontrol etmek ve bozulmuşsa tüketmemek mühimdir.