Katı gıda yemeyen bebekler pütürlü yemeklere nasıl alıştırılır? Gecikmiş beslenme için annelere kolaylaştıran taktikler

30 Ocak 2025
0 Yorum
bebegim zayif ve istahsiz ne yapmaliyim 216 blog

Bebek beslenmesi konusundaki en önemli adım; elbette ki ilk altı ayda bebeğe yalnızca verilmesi gereken öğün olan anne sütüdür. Bebeğin vücudunun gerekli gördüğü tüm vitamin, mineral, kalsiyum ve protein gibi tüm besin değerlerini tek başına karşılamaya yeten anne sütünün haricinde ilk altı aydan sonra bazı besin takviyeleri uygulanır.

Ek gıdaya geçişte ilk etapta bebekler daha önce hiç tatmadıkları ve dokusuna alışmadıkları besine karşı direnç gösterip, yememeye meyil gösterebilir. Bu durumun en temel nedeni ise bu zamana kadar sadece annesini emen bebeğin emmeden doğruda kaşıkla beslenmeye doğru olan sürecinde gerekli becerileri kazanmamasıdır.

Peki ek gıda dönemine çokta geçmiş olan bebekler hala pütürlü besinler yemeyi reddediyorsa ne yapılmalı? Pütürlü yemeyen bebekler için annelere kolaylaştırıcı taktikler…

PÜTÜRLÜ YEMEYEN BEBEK KATI GIDAYA NASIL ALIŞTIRILIR?

Ek gıda dönemindeki bir bebeğin bir türlü pütürlü yemeyi kabullenmemesi durumu; bazı bebeklerin pütürlü (katı veya kıvamlı) besinlere karşı isteksizlik göstermesi veya bu gibi besinleri tüketir iken yutma esnasında güçlük yaşamasından kaynaklanmaktadır.

katı gıda yemeyen bebek


Çoğunlukla bebeklikten çocukluğa geçer iken görülen bu durumun altında yatan sebepler daha farklı olabilir. Eğer sağlığı yerinde olan bir bebekte herhangi bir nörolojik sorun yoksa, pütürlü gıda yiyememesinin nedenin bebeğin bu zamana kadar edindiği alışkanlıktır.

Ek gıdaya geçiş evresinde annelerin bebeklerine yedirdikleri çorbalar tamamen blenderden geçirilmiş ise bu durum beslenme sürecinin uzatılmasını dolayısıyla da pütürtü yemeyi geciktirmeye zemin hazırlamaktadır.

Gecikmiş bir beslenme için ise bebeğin pütürlü gıdalara alıştırılması için atılacak adımlar kısaca şu şekildedir;

-Ek gıda dönemindeki bebeklerde biberon kullanımı, bebeklerin kaşığı reddetmesine yol açar. Bu da pütürlü besine geçiş sürecini geciktirir. Bu hususta annelere önerebileceğimiz ilk şey ek gıdalara muhakkak kaşıkla başlangıç yapmak ve asla biberon kullanmamak olacaktır.

444 2


-Öğünlerinde içireceğiniz çorbalarınıza biraz kıvam vererek içine besleyici özelliği zengin olan havuç, kıyma gibi katı besinleri ekleyebilirsiniz.

-Bebeklere pütürlü besin vermeden önce ilk olarak hazırlanan yemekleri, çatalla ezmekle işe başlayabilirsiniz. Bebeğiniz bu duruma alıştıkça  yemekleri daha az ezebilir, püre oranını daha da yoğunlaştırabilirsiniz.

-Ek gıda dönemindeki bebeğe verilen pütürlü besinlerin muhakkak pişmiş ve yumuşak olmasına dikkat etmelisiniz.

BEBEKLER PÜTÜRLÜ GIDALARI NEDEN REDDEDER?

Bebeklerin pütürlü besinlere geç alışması ya da sürekli reddetmesinin altında yatan temel kaynağın sebebi; ne yazık ki annelerin yanlış tutumlarından dolayıdır.

Bebeklerine hem daha az sürede hem de bir öğünde birden fazla besleyici öge vermek için blenderdan geçirip püre kıvamındaki öğütülmüş besinleri vermek, bebeklerde motor gelişim sürecini uzatmaktadır.

Bebeklerde Ek Gidaya Gecis Nasil Olmali 31


Dil, dudak ve damaklarda katı ve parçalı besinleri ısırmak ve ağız içerisinde tutarak gezdirmek bu deneyimlerin kazanılmasını geciktirmektedir. Hatta öyle ki bu durum bazı bebeklerde kusma ile bile sonuçlanabiliyor. Katı gıdayı kabul etmeyen bebekler bu duruma tepkilerini kusarak gösteriyorlar.

Shutterstock 2124299417 2


Pütürlü gıdayı reddeden bebeklerde ebeveynlerin gerekli gözlemleri yapmaları gerekir. Bebek ya da çocukları bu zamana kadar kazanmadığı alışkanlıktan dolayı mı yemeyi reddediyor, yoksa sağlık sorunundan dolayı mı iyi bir şekilde tespit edilmesi gerekir.

-Pütürlü besin yemeyen,

-Yalnızca bazı besinleri tüketen,

-Aşırı düzeyde yemek seçen,

-Çiğneme yetisi ile problemleri olan

Tablet ya da TV gibi aletler olmadan yemek yiyemeyen çocuklar için son derece hassas bir değerlendirmede bulunmak gerekir. Yemeklerini yemeleri için zorlamak ya da aç bırakmak gibi uygulamalar çözüm değildir.

Bu gibi yöntemler elde etmek istenilen davranışların sonuçlanmasını ortaya koymaz. Gerekirse beslenme konusunda uzman kontrolü sağlanmalıdır.