Kayısı mevsimi başladı. En lezzetli, bal gibi kayısılar pazarlarda yerini aldı. Peki kayısı tüketildikten sonra çekirdeği neden çöpe atılmamalı? İşte daha önce duymadığınız bilgiler
Kayısı yedikten sonra çekirdeğini çöpe atmamak gerekiyor. Yapılan araştırmalar biçok bilimsel makaleye de konu oldu. Kayısı çekirdeği birçok soruna iyi geliyor. Son zamanlarda özellikle hastanelerin yayınladığı içeriklerde kayısı çekirdeğinin faydalarını vurgu yapılıyor? Peki siz kayısı çekirdeğinin faydalarını biliyor musunuz? İşte şaşıracağınız tüm bilgiler.
Medicalpark.com.tr’de paylaşılan bir içerikte; Kayısı çekirdeklerinin saç ve cilt haricindeki genel faydaları da teker teker sıralandı:
Kayısı çekirdeği faydaları, cilt ve saç haricinde başka olumlu etkenleri de kapsar. Kayısı çekirdeği hastalıklardan korunmaya yarayan zengin bir besin içeriğine sahip olduğu için özellikle bağışıklık sisteminizi güçlendirmede etkilidir.
Kayısı çekirdekleri antioksidanlar bakımından zengindir, hücreleri serbest radikal hasardan korumaya yardımcı olur. Ayrıca antiinflamatuvar özellikler de gösterir. İltihabı önleyip, ağrıyı azaltmada etkili olabilir.
Kayısı çekirdeğinin içindeki amigdalin ve pangamik asit bileşenleri ise kalp hastalıklarına karşı koruma sağlayabilen faktörler arasındadır.
Kardiyovasküler sistem üzerinde stresin azalmasına yardımcı olabilir. Düzenli olarak az miktarda kayısı çekirdeği tükettiğiniz takdirde kan basıncınızı düşürerek felç ve kalp krizi riskini azaltabilmek mümkündür.
İyi bir besin kaynağı olan kayısı, dünya çapında en bilinen mahsullerden biridir. Kayısı çekirdeği, yağ ve lifin yanı sıra önemli bir diyet protein kaynağıdır. Çekirdeğin ayrıca yüksek antioksidan ve antimikrobiyal aktivitelere sahip olduğu bildirilmektedir.
Kayısı çekirdekleri esas olarak yağ ve besaldehit üretiminde kullanılır; çekirdekler ayrıca unlu mamullere bütün olarak veya öğütülmüş olarak katılarak meze olarak da tüketilmektedir
Kayısı çekirdeği amigdalin olarak bilinen toksik bir kimyasal içerir. Vücutta bu kimyasal zehirli olan siyanüre dönüştürülür. Kayısı çekirdeğinin kanserle mücadelede kullanılmasına ilgi duyuldu çünkü amigdalinin kanser hücreleri tarafından ilk önce alınıp siyanüre dönüştürüldüğü düşünülüyordu. Siyanürün sadece tümöre zarar vereceği umuluyordu. Fakat araştırmalar bunun doğru olmadığını gösterdi. Amigdalin aslında midede siyanüre dönüştürülür. Siyanür daha sonra tüm vücuda yayılarak ölüm dahil ciddi zararlara neden olabilir.