Kayısı reçeli tarifi nasıl yapılır, kaç dakika pişirilir? İşte bilmeniz gereken 8 püf noktası

15 Mayıs 2024
0 Yorum
kayisi receli tarifi nasil yapilir kac dakika pisirilir iste bilmeniz gereken 8 puf noktasi

Kayısı reçeli yaparken o muhteşem aromasını tutturmak yani tatlı ve ekşi uyumunu yakalamak önemlidir. İdeal kıvam ve lezzeti tutturmak için kayısı reçeli tarifi ve püf noktalarını sizler için hazırladık.

Yaz başında tezgâhlardaki yerini alan mis kokulu kayısılar, tatlılara ve dondurmalara ve elbette kahvaltı sofralarına da lezzet katıyor. Kayısının tatlı-ekşi aromasını reçelinde yakalamak, kıvamını tutturmak için ise biraz pratik ve bazı püf noktaları bilmek gerekiyor. Örneğin kayısı seçimi, kayısı reçelinin kaç dakika pişirilmesi gerekitği ya da ne kadar limon kullanılacağı sonucu belirliyor.  

KAYISI REÇELİ KAÇ DAKİKA PİŞİRİLİR, PÜF NOKTALARI NELER?

Kayısı reçeli yaparken mükemmel bir sonuç elde etmek için dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar şunlardır:

Kayısı seçimi doğru olmalı

Reçel yapımı için en uygun olan kayısılar genellikle şekerpare veya alyanak olarak bilinir. Kayısıların yumuşak ve tatlı olmaları reçelinizin tadını daha güzel yapar. Eğer sert ve ekşi kayısılar tercih ediyorsanız, reçelin lezzeti istenilen düzeyde olmayabilir. Bununla birlikte, seçtiğiniz kayısıların aşırı derecede yumuşak olmamasına da özen göstermek gerekiyor. Pişirme sürecinde fazla parçalanabilirler.

yeni proje 39

Şeker oranı dengeli ayarlanmalı

Reçellerde aşırı tatlılık istemiyorsanız, çok tatlı meyvelerden yapılan reçellere 750 gram şeker ekleyebilirsiniz. Şekerpare kayısısı yüksek şeker içeriğini kaldırabilecek kapasitede olup 750 gram şekerle yapılabilir. Normal kayısı ile yapıyorsanız 1 kilogram şeker kullanmanız yeterli olabilir. Ayrıca kayısıları dilimledikten sonra üzerine şekeri ekleyip buzdolabında 1 gece dinlendirmelisiniz.

Kıvamının yoğunluğuna dikkat edilmeli

Önceden bir gece suda beklettiğiniz kayısıları pişirme işlemine başlayın. Kayısılar yeterince nemli olmazsa, 1 su bardağı su ekleyebilirsiniz. Orta ateşte sürekli karıştırarak kıvama gelene kadar pişirin. Reçel kaynatıldığında, limon suyu veya limon tuzu ekleyin ve 5 dakika daha kaynatın. Kayısı reçelinizi aşırı derecede pişirmemeye dikkat edin, aksi halde acılaşabilir.

Kayısı reçeli istenilen kıvama geldiğinde, ocaktan indirip içerisine 1 tatlı kaşığı tereyağı ekleyin. Bu sayede reçelin parlak rengini muhafaza edebilir ve uzun süre bozulmadan saklayabilirsiniz.

yeni proje 40

Limon ya da limon tuzu eklemeyi unutmayın

Reçel yaparken, reçelin şekerlenmesini önlemek için limon veya limon tuzu kullanılır. Limon suyuyla reçeldeki şekeri kesmek, bekletme sürecinde şekerlenmeyi engeller.

Taşmasını önlemek için tereyağı kullanılmalı

Reçelinize, tereyağını kaynama noktasına geldiği zaman eklerseniz, reçelinizin köpürme sorunu yaşamazsınız.

Maksimum 30 dakika pişirin

Kayısılar, bir gece boyunca şekere yatırıldığında hem tatlanır hem yumuşar. Bu durum nedeniyle sert kayısılardan yapılan reçel tariflerinde pişirme süresi, kaynamaya başladıktan sonra düşük ısıda 30 dakikadır. Eğer az pişirirseniz reçelinizde küflenmeler olabilir.

yeni proje 41

Şerbetinin kıvamına dikkat edilmeli

Şerbetinin kıvamına bakarak reçelin tam olarak pişip pişmediği belirlenebilir. Eğer şerbeti hala çok suluysa, biraz daha kaynatabilirsiniz.

Sterilize edilmiş kavanoza reçel dökülmeli

İlk sıcaklığı kaybolan kayısı reçelini, steril hale getirilmiş cam kavanozlara dökün ve kapaklarını güçlü bir şekilde kapatın. Sonra, vakumlamayı sağlamak adına kavanozları ters çevirin ve oda sıcaklığına ulaşmasını bekleyin. Soğumuş olan reçeli, serin ve kuru bir ortamda uzunca bir süre saklayabilirsiniz.