Kedilerde Hamilelik ve Doğum Belirtileri Nelerdir

13 Kasım 2020
0 Yorum
kedilerde hamilelik ve dogum belirtileri nelerdir

Kedinin gebelik süresi 61 günden 72 güne kadar değişebilir. Aynen insanlarda olduğu gibi kedilerde de gebelikte bir takım fiziksel ve psikolojik değişimler meydana gelir. Hadi hep beraber bunlara göz atalım;

Kedinin gebelik süresi 61 günden 72 güne kadar değişebilir. Aynen insanlarda olduğu gibi kedilerde de gebelikte bir takım fiziksel ve psikolojik değişimler meydana gelir. Hadi hep beraber bunlara göz atalım;

Hamile Bir Kedide Fiziksel Değişiklikler Nelerdir?

Kedinizin vücudunda hamileliği gösteren şu belirtileri meydana gelir

  1. Meme uçları şişer ve renk olarak daha pembe hale gelir.Hamile bir kedide göreceğiniz ilk görsel işaret bu olabilir.
  2. İştah artar. Bir kedinin yemeğe ilgisinin artması onun hamile olduğuna işaret edebilir.
  3. Kilo alırlar.Kediler hamilelik süresince yaklaşık 2 ila 4 kilo alırlar.
  4. Kusma: Tıpkı insanlar gibi, hamile kedilerde hamilelikleriyle ilişkili mide bulantısı ve kusma yaşayabilir. Kediler, anne adayı insanlarda olduğu gibi, “sabah bulantısı” krizine maruz kalabilir. Kedilerde kusma illaki hamilelik belirtisi değildir, ancak kusma devam ederse veya sık sık oluyorsa, yardım için veterinerinize başvurun.
  5. Büyümüş karın:  Hamilelik ilerledikçe, kedinizin karnı büyür ve şişer. Hamileliğin beşinci haftasında hamile bir kedinin karnı belirgin şekilde şişmeye başlayacaktır. Doğum zamanına kadar büyümeye devam edecek.
  6. Hamile bir kedinin meme uçları genellikle kalınlaşır ve hatta hamilelik ilerledikçe rengi koyulaşır. Açık renkli kürklü bir kedide bunu kolayca fark edebilirsiniz.
  7. Kedilerde döllenmeden 15-18 gün sonra, evcil hayvanınızın meme uçlarının büyüdüğünü ve kırmızı olduğunu fark edebilirsiniz – buna ‘pembeleşme’ denir.
  8. Anne adayı kedi, 1-2 kg arasında (taşıdığı yavru kedi sayısına bağlı olarak) kademeli olarak kilo alacaktır – bu, hamile olduğunun güçlü bir işaretidir.
  9. Yuva Kedinizin bir dolap veya bir ahırın köşesi gibi sessiz bir yere gitmeye başladığını ve yavrularını doğurmak için iyi bir yer oluşturmak için battaniyeler, havlular veya saman düzenlemeye başladığını fark edebilirsiniz. Bunu fark ederseniz, ona yardım edin ve bir karton kutuyu battaniyeler veya havlularla kaplayarak yumuşak bir yer ayarlayın.
  10. Kedinizin bu işaretlerden herhangi birini sergilediğini fark ederseniz, onu en kısa sürede veterinerinize götürün.

Hamile Bir Kedide Kişilik Değişiklikleri

Aşağıdaki bildireceğimiz karakter ve ruh hali değişiklikleri kedilerin hamileliğinin göstergesidir:

  1. Sevecen hale gelirler: Kediniz normalden daha sevecen olabilir ve sık sık dikkatinizi çekmek size sırnaşabilir.
  2. Uykuda artış:  Birçok kedi hamilelik döneminde, gebelik döneminde daha fazla uykuya meyilli hale gelir.

Veteriner Kedinizin Hamile Olduğunu Nasıl Belirler?

  1. Kedinin Karnını Muayene Eder:  Veterineriniz kedinizin hamile olup olmadığı kedinin karnına eliyle nazikçe bastırarak tespit edebilir. Bu muayene genellikle gebeliğin 17. ila 25. günü civarında gerçekleşir.
  2. Kedinizin Karnının Ultrasonu:  Kedilerin karnına ultrason ile gebeliğin ikinci haftasında bakılması fetüsleri tespit edebilir ve gebelikte üçüncü haftadan sonra kedinin kalp atışları tespit edilebilir.
  3. Radyografiler (X-ışınları): Veterineriniz, taşıdığı yavru kedi sayısını belirlemek için hamileliğinin ilerleyen dönemlerinde kedinizin karnının radyografisini çekebilir. Bu yöntem, yavru kedilere veya anneye zarar vermeyecek küçük bir radyasyon içerir. Yavru kedi pençeler ve kafatasları, hamileliğin yaklaşık 42. gününde röntgenlerde görülmeye başlar.

Kedinizin Yakında Doğum Yapacağına Dair İşaretler Nelerdir?

  1. Kediniz yemeği reddederse, kıpır kıpır hareket ederse ve yerleşmek için tenha bir yer ararsa, bunun nedeni doğumunun çok yakında başlayacak olması olabilir.
  2. Kedinizin vücut ısısı, doğum eylemi başlamadan 12-24 saat önce 37,8 ° C’ye düşecektir.
  3. Vulva Yalama: Doğum yaklaştıkça, kediniz akıntıyı temizlemek için vulvasını yalamaya başlayacaktır. Bölgeyi temiz tutmak isteyeceği için muhtemelen bu akıntıyı görmeyeceksiniz.
  4. Huzursuzluk: Doğumdan yaklaşık 24 ila 48 saat önce, kediniz huzursuz veya endişeli görünebilir.
  5. Miyavlama: Doğuma yakın kediniz sık sık miyavlayabilir ve normalden daha fazla ağlayabilir.
  6. İştah Kaybı: Kedinizin hamileliği sırasında muhtemelen aktif bir iştahı olacaktır. Doğuma yaklaştığında, iştahında şiddetli bir azalma olacaktır.
  7. Doğum kuvvetli karın kasılmaları ile başlamalı, ardından vajinasından bir miktar akıntı gelmelidir. Akıntı yoğun ve siyahsa veya kan rengindeyse, veterinerinize başvurun.

Kediler Kaç Ayda Doğurur Kedilerin Hamilelik Süresi Tıklayınız