Misafirler için özene bezene yapılan hazırlıkların baş tacı olan kekler, damak çatlatan en nefis hamur işlerinden biridir. Lezzetli bir kekin hazırlığında ise en az pişirme sürecine gelene kadar ki aşamalar kadar kekin kalıptan çıkarılışı da önemlidir. Onca işinizin arasında emek harcadığınız kekin kalıptan çıkarken parçalanmaması ya da kalıba yapışmaması için bazı önemli püf noktaları akıldan çıkarmamakta fayda var.
Böylelikle onca uğraşlarınız sonucunda belki de araya sıkıştırdığınız o sıkışık anlarda yaptığınız kekten hem verim alabilecek hem de estetik açıdan dağılmayan ve bozulmayan muhteşem görünümlü bir keke sahip olabilirsiniz! Peki pişen kekler bozulmadan kalıpta en kolay nasıl çıkar? Eğer sizde ne yaparsam yapayım kek kalıptan çıkarken dağılıyor ya da dibine yapışıyor diyorsanız muhakkak bu önerilere kulak verin!
Kekin parçalanmadan kalıptan çıkabilmesi için ilk olarak kaliteli bir kek kalıbının kullanılması önerilir. Pişen kekin tadı ne kadar leziz olursa olsun eğer kalıp dandikse yapışma sorunu olacağı için kek mahvolacaktır.
Bu gibi durumların önüne geçmek için döküm kek kalıpları, granit ya da silikon kek kalıbı tercih edilebilir.
Keki pişirmeden önce kalıbı tereyağı ile yağlayıp üzerine un serpiştirmek, kekin kalıptan kolaylıkla çıkmasına yardımcı olacaktır. Yağlama işleminde tereyağla olmasa da sıvı yağ sürerek bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Kek harcını kalıba dökmeden önce kalıbın ortasına alimünyum folyo yerleştirin veya garanti olsun istiyorsanız içine yağlı kağıt yerleştirip hamuru öyle dökün kolayca çıktığını göreceksiniz.
Keki çift katı olan bir kek kalıbında pişirirseniz, keki çıkarırken parçalanma riski yok denecek kadar azalacaktır.
Pişen keki fırından ortalama bir 5-10 dakika kadar kalıpta soğumasını bekleyin ve keki öyle çıkarın. Bu süre sonunda kek kalıptan daha kolay çıkar.
1 su bardağı toz şeker
3 adet yumurta
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvı yağ
100 gram kuru meyve karışımı (portakal ağırlıklı küp şeklinde doğranmış karışık meyveler)
2,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilin.
Nefis bir kuru meyveli kek yapımı için ilk olarak yumurta ve şekeri çırpın. Çırpma işlemi sonlanınca sıvı malzemeleri ilave edip yeniden çırpın.
Unu, vanilyayı ve kabartma tozunu ekleyin. En son küçük doğranmış kuru meyveleri 1 yemek kaşığı un ile karıştırıp kek harcına dökün.
180 derecelik fırında 45 dakika kadar pişirin. Kuru meyveli kekiniz bitti bile!
3 tane orta boy yumurta
200 ml ölçüsünde 1 su bardağı hurma suyu ya da farklı bir tatlandırıcı
200 ml ölçüsünde 1 su bardağı hindistancevizi sütü ya da farklı bir süt
75 ml zeytinyağı ya da sıvı hindistancevizi yağı
100 gr kavrulmamış karabuğday unu*
8 çorba kaşığı hindistancevizi unu
1 çorba kaşığı limon suyu
250 gr böğürtlen
1 silme çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı vanilya özütü
1 fiske kaya tuzu
Önceden fırının ayarını 180 C ye ayarlamakla işe başlayın. Yumurtaları hurma suyuyla beraber iyice köpük köpük olana kadar çırpın. Zeytinyağı ve sütü ekleyip homojen kıvam alana kadar çırpmaya devam edin.
Kavrulmamış karabuğday unu, hindistancevizi unu, karbonat, limon suyu, vanilya özütünü de ilave edip karıştırın. Kek kalıbını zeytinyağı ya da hindistancevizi yağı ile güzelce yağlayın, son olarak böğürtlenleri kek hamuruna ilave edip hamuru kalıba dökün. Ortalama bir 40-45 dk pişirin.