Kereviz, maydanozgiller ailesinden, ılık iklimde yetişen, kökleri ve yaprakları sebze olarak tüketilebilen bir sebzedir. Kereviz ve kereviz sapı, yaprağı
Kereviz, maydanozgiller ailesinden, ılık iklimde yetişen, kökleri ve yaprakları sebze olarak tüketilebilen bir sebzedir. Kereviz ve kereviz sapı, yaprağı sağlığa faydalı birçok vitamin, mineral ve bitkisel gıdalar içerir. Çoğu sebzenin aksine kereviz, haşlansa da besin içeriğini kaybetmez.
Prof Dr. İbrahim Saraçoğlu kerevizin karaciğer dostu bir sebze olduğunu karaciğeri temizleyip çalışmasına yardımcı olduğunu bildiriyor.
Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç Kerevizin Faydaları Hakkında Şu Bilgileri Veriyor;
Kerevizin, Kereviz Sapının Ve Kereviz Yaprağının Faydaları Nelerdir?
Kerevizin Besin İçeriği
Kereviz sodyum, kalsiyum, magnezyum, bakır, çinko, demir, potasyum gibi mineraller bakımından zengindir. Ayrıca C vitamini, A vitamini, D vitamini, E vitamini, B12 vitamini, B6 vitamini, K vitamini ve yağ asitleri ile doludur. Bunlara ek olarak tiyamin, M vitamini, riboflavin ve lif de içerir.
Kötü Kolestrolü Düşürür
Kerevizi düzenli olarak tüketmek, kan damarı tıkayıcı kötü kolestrolü düşürür. İçerdiği flatid maddesi sayesinde bu sebze, sindirici sıvıların salgılanmasını arttırır ve bunlar da kötü kolestrol seviyesini düşürür. Düşük kolestrol seviyesi sayesinde, atardamalardaki tıkanma riski azalır ve kalp sağlığı genel olarak düzelir. Kerevizin içerdiği lifler de kolestrolü, kandan düzenli bağırsak hareketlenmesi sağlayarak ayırarak, genel kalp ve damar sağlığını güçlendirir.
Vücuttaki İltihabı Giderir
Kereviz antioksidan ve polisakkaritler bakımından çok zengindir. Antioksidanlar, serbest radikaller sayesinde vücutta oluşan iltihapları iyileştirme ve önleme gücüne sahiptir. Kalp ve damar hastalıkları, iltihaplı hastalıklar ve kanser bu serbest radikaller sebebiyle oluşur.
Kereviz, karaciğer, eklem ağrısı, böbrek enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları ve cilt sorunları gibi geniş bölgelere yayılmış olan iltihapları önlemede başarılıdır.
Yüksek Tansiyonu Düşürür
Kerevizin içinde bulunan ftalid isimli madde, organik bir kimyasal bileşendir ve kandaki stres hormonlarını düşürmeye yardımcı olabilir. Kan damarlarının genişlemesine yardımcı olur, kana hareket etmeleri için daha büyük bir alan sağlar ve böylece kan basıncını yani yüksek tansiyonu düşürür. Kan basıncı düştükten sonra, dolaşım sisteminizdeki stres düşer, kalp ve damar hastalıkları riski azalır ve kalp krizi, felç gibi sorunlar önlenir.
Kereviz Zayıflatır!
Kerevizin faydalarından birisi kilo vermeye yardım etmesidir. Bir sap kereviz yaklaşık 10 kalori içerirken, bir bardak dolusu dilimlenmiş kereviz ise 16 kalori içerir. Bir bardak kereviz içerisinde 1.6 gram diyet lifi bulunur ve bu lifler sindirim sistemine girdikten sonra şişerek mideyi kaplar, iştahı azaltır ve daha uzun süre tok kalmanızı sağlar. Düzenli olarak yemeklerden önce kereviz suyu içmek de, kilo vermenize yardımcı olabilir. Bunun sebebi kerevizin kalorice çok düşük olması ve yüksek lif içeriği sebebiyle çok doyurucu olmasıdır. Bu sayede sürekli acıkmanızı önleyerek, gün içerisinde gereğinden fazla yemenizi önler.
Kerevizin Zararları Nelerdir?
Kereviz bazı kişilerde alerjiye neden olabilir. Kereviz yiyen kişi ciltte kaşıntı ve kızarıklıklar, yüzün ağız, dil ve boğazın şişmesi, baş dönmesi ve mide rahatsızlığı görülebilir.
Hamile kadınlar çok miktarda kereviz tüketmemelidir, yoksa rahimde kasılma ve kanamaya yol açabilir.
Bebeklere Kereviz Ve Kereviz Çorbası Ne Zaman Verilir? Tıklayınız
Bamyanın Sağlığa Faydaları Ve Bamya Besin Değeri Tıklayınız
Kereviz Diyeti Nasıl Yapılır? Kereviz Diyetiyle Haftada 7 Kilo Tıklayınız