Kestane, sonbahar ve kış aylarının en sevilen çıtır lezzetlerinden. Kestaneyi pişirmek için tavada, fırında, tencerede, sobada gibi çeşitli yöntemler kullanılabiliyor. Ancak her birinin pişme süresi birbirinden farklıdır, işte kestane pişme süreleri:
Kış aylarında, soğuk havalarda yapılabilecek aktiviteler deyince ilk akla gelenlerden biri de kestane pişirip ailece kestane keyfidir.
Kestane yalnızca lezzetli değil çok da sağlıklı bir besin.
Foods’da Aralık 2022’de geçen “Kestanenin Besinsel ve Fenolik Kompozisyonun Lezzet Fizyolojisi ile Etkileşimleri” adlı çalışmaya göre kestane tüketimi protein, vitamin, mineral (potasyum, fosfor ve magnezyum gibi) ihtiyacını karşılamaya yardımcı oluyor, cilde iyi geliyor, beyin fonksiyonlarını geliştiriyor, kanın pıhtılaşmasını önlemekte etkili rol oynuyor.
Kestanenin pişme süresi ise kestaneyi fırında, tavada, tencerede nerede pişireceğinize göre farklılık gösteriyor:
Kestanenin pişme süresi fırında, tavada, tencerede kestaneyi nerede pişirdiğinize göre değişiyor.
Kestaneyi pişirmeden yarım saat boyunca suda bekletmek daha kolay pişmesine ve kabuklarından kolay ayrılmasına yardımcı oluyor.
Kestane pişme süreleri şöyle:
Fırında Kestane Pişirme: Kestaneyi önceden ısıtılmış 180 derece fırında hafif siyahlaşıp kokusu gelene kadar ortalama 25-30 dakika pişirin.
Düdüklü Tencerede Kestane Haşlama: Kestaneyi suyun içerisinde haşlayarak pişirecekseniz düdüklü tencerede 10 dakikada haşlayabilirsiniz.
Tencerede Kestane Haşlama: Tencerede ise haşlama süresi 20-25 dakika sürecektir.
Tavada Kestane Pişirme: Tavada kestane 15 dakikada pişecektir.
Kestaneleri tavada pişirmeden + şeklinde çizin daha sonra 30 dakika suda bekletin. Kestaneleri geniş bir tavaya alın üzerine yarım çay bardağı su ekleyip önce yüksek ateşte suyunu çekene kadar ardından orta ateşe alıp kapağını kapatın. 10-15 dakikada pişecektir.
Sobada Kestane Pişirme: Kestanenin en lezzetli hali hiç şüphesiz ki sobada pişmiş şeklidir.
Kestaneler sobada ortalama 20-25 dakikada pişecektir.
Kestaneleri sobada pişirmeden üzerlerine + şeklinde çizin daha sonra 10 dakika kadar suda bekletin.
Tepsiye aldığınız kestaneleri kabukları iyice çatlayana kadar pişirin.
Kestaneyi pişirmek için pek çok yöntem mevcut. Tavada, fırında, közde veya haşlayarak tamamen damak zevkinize göre kestaneyi pişirebilirsiniz. Ancak sobada pişmiş kestane çoğu kişinin favorisi.
Kestanelerin daha hızlı pişmesi ve daha kolay soyulabilmesi için, ister sobada isterse fırında, tavada pişirin, pişirmeden önce kestane üzerine “+” şeklinde bir çizik atın.
Kestaneleri haşlayarak pişirecekseniz yumuşak olması ve çabuk pişmesi için kestanelere çizik attıktan sonra suyun içerisinde bekletin.
Kestaneleri fırında pişirmeyi düşünüyorsanız 1 saat tuzlu suda pişirmenizi öneriyoruz. Bu yöntem ile pişirince kestaneler kabuklardan daha kolay ayrılıyor.