‘Patlıcandan da reçel mi olurmuş’ dediğinizi duyar gibiyiz! Önyargılarınızı bir kenara bırakın. Bugün sizler için kestane tadında şahane bir öneriyle geldik. İster kahvaltıda ekmeğinize sürün, isterseniz dondurma ile tatlı niyetine tüketin. Her şekilde bayılarak yiyeceğiniz bu enfes tarife mest olacaksınız. Peki patlıcan reçeli nasıl yapılır? İşte en lezzetli patlıcan reçeli tarifi…
Evet, doğru duydunuz! Patlıcandan reçel olur ve öyle lezzetli olur ki, tatlı menülerinde yer alsa herkesin ilgisini çeker. Evinizde rahat bir şekilde yapabileceğiniz hem oldukça basit hem de oldukça pratik hazırayacağınız bu tarife kahvaltıya gelen misafirleriniz bile bayılacak. Herkesin tarifini isteyeceği en lezzetli patlıcan reçeli tarifine gelin birlikte bakalım. İşte yapılışı…
Malzemeler
1 adet orta boy patlıcan
1 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağı su
5 adet karanfil
2 damla limon suyu
Nasıl yapılır?
Patlıcanın kabuğunu soyun ve minik küpler halinde doğrayın. Derin bir tencereye patlıcanları alın ve üzerini kaplayacak kadar su ekleyip kaynatın. Bu işlemi patlıcanların acı suyunu atması için 3 kez tekrarlayın. Her defasında suyunu süzerek yeniden su ekleyip kaynatın.
Ayrı bir tencereye 1 su bardağı toz şeker ve 1/2 su bardağı su ekleyin. Karışımı karıştırarak kaynatın. Yaklaşık 10 dakika kaynattıktan sonra, içine 2 damla limon suyu ve 5 adet karanfil ekleyin. Suyunu süzdüğünüz patlıcanları şerbetin içine ilave edin. Kısık ateşte, reçel kıvamına gelene kadar yaklaşık 25-30 dakika kaynatın.
Reçelin olup olmadığını kontrol etmek için, bir kaşık reçeli bir tabağa koyup buzdolabına yerleştirin. 2-3 dakika bekledikten sonra, parmağınızla dokunduğunuzda koyu bir kıvama geldiyse reçeliniz hazır demektir. Eğer hala suluysa, bir süre daha kaynatmaya devam edin. Reçeliniz istediğiniz kıvama ulaştıysa, dilerseniz hemen tüketebilir veya kavanozlara doldurup saklayabilirsiniz. Afiyet olsun!
Patlıcan reçeli Akdeniz Bölgesi ve Iğdır’a ait olan yöresel bir lezzettir.
Patlıcan reçelini yaparken 1,5 2 saat kadar kısık ateşte pişirmeniz gerekir. Altını kapatmaya yakın bir zamanda içerisine birkaç damla limon sıkıp altını kapatmanız gerekir.
Reçelin hava ile temas etmesi, içindeki suyun buharlaşmasına neden olabilir. Bu buharlaşma, şekerin kristalleşmesine yol açarak reçelin dokusunu bozar ve şekerlenmesine neden olur. Bu da tüketimini zorlaştırabilir. Reçelin uzun süre bozulmadan muhafaza edilmesi için doğru saklama koşullarına dikkat edilmesi gerekir.