Kuruyemişler, vitamin ve mineral deposu olarak sağlıklı atıştırmalıklar arasında başı çeker. Ancak herkes için faydalı olmayabilir. Peki kimler kuruyemiş tüketmeli? Kuruyemiş kimlere fayda sağlar, kimler için zararlıdır? İşte kuruyemiş tüketiminde dikkat edilmesi gerekenler…
Kuruyemişler; sağlıklı yağlar, proteinler, vitaminler ve mineraller bakımından oldukça zengin besinlerdir ve pek çok kişi tarafından sağlıklı bir atıştırmalık olarak tercih edilir. Ancak her sağlıklı gıdada olduğu gibi kuruyemişler bazı kişiler için risk taşımaktadır. Peki kuruyemişleri kimler tüketmemeli? Kuruyemiş zararlı mı? En faydalı kuruyemişler hangileri? İşte merak edilen soruların detaylı cevapları..
Kuruyemişlerin besleyici değerleri yüksek olsa da bazı durumlarda dikkatli tüketilmesi gerekebilir. İşte dikkat etmesi gereken gruplar:
Kuruyemişler alerjik bünyeye sahip olan kişileri için oldukça tehlikelidir. Fıstık, ceviz, badem gibi kuruyemişler yaygın alerjenlerdendir. Bu nedenle alerjik yapıya sahip olan bireylerin bu kuruyemişlerden uzak durması gerekir. Aksi taktirde tüketildiğinde, nefes darlığı, kaşıntı, cilt döküntüleri ve mide rahatsızlıkları gibi sorunlara yol açabilir. Bu gruba giren kişiler, kuruyemiş tüketmeden önce iki kere düşünmesi gerekir.
Bazı kuruyemişler yüksek oranda fosfor ve potasyum içerir, bu da böbrek hastaları için soruna neden olabilir. Böbreğinde herhangi bir rahatsızlığı olan kişilerin mutlaka doktor tavsiyesi doktor tavsiyesi olmadan kuruyemiş tüketmesi önerilmez. Kuruyemişler sağlıklı yağ içerir fakat kalorileri yüksektir. Fazla tüketildiğinde kilo alımına yol açabilir, bu yüzden porsiyon kontrolüne dikkat edilmelidir.
Genel olarak, kuruyemişler sağlıklı bir besin grubudur. Fakat aşırı tüketim veya işlenmiş kuruyemişler (tuzlu ya da kavrulmuş) bazı zararlara neden olabilir.Kuruyemişlerin üzerindeki tuzlar kan basıncının artmasına neden olurken, yüksek ısıda kavrulan kuruyemişler, işlenmiş olmaları nedeniyle sağlıksız hale gelebilir.
Kuruyemişlerin her biri farklı sağlık yararları sunar, ancak bazıları öne çıkar:
Badem: E vitamini, magnezyum ve antioksidanlarla dolu olan badem, cilt sağlığını destekler ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Ceviz: Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olan ceviz, kalp ve beyin sağlığı için faydalıdır.
Fındık: İçerdiği protein ve sağlıklı yağlar sayesinde enerjinizi yükseltir. Kalp sağlığına katkıda bulunur.
Antep Fıstığı: Protein ve lif içeriğiyle tok tutar, kilo kontrolüne yardımcı olur ve sindirim sistemini destekler.
Kuruyemişler, özellikle sabahları veya ara öğünlerde tüketildiğinde oldukça fayda sağlamaktadır. Çünkü bu saatlerde tüketilen kuru yemişler kişilere enerji desteği sağladığı için oldukça ideal kabul edilmektedir. Sabahları kahvaltıda bir avuç badem veya ceviz tüketmek, uzun süre tok kalmayı sağlar.
Bunun yanı sıra egzersiz öncesi tüketilen kuruyemişler hem enerji seviyesini arttırır hem de kas sağlığını destekler. Ancak akşam geç saatlerde tüketilen kuruyemişler, kalori içeriklerinden dolayı kilo kontrolü açısından soruna neden olabilir ve kişilerin kilo almasına yol açar. Yani kuruyemişlerin faydasından ziyade, faydalı olarak kabul edilmesi için ne zaman tüketildiği de oldukça önem taşımaktadır.