Soğuk kış aylarında hangi çiçekler yetişir ve açar? Kış çiçeklerinin anlamı nelerdir, neyi sembole eder? Mutluluk, huzur, bereket gibi anlamlar yüklenen kış çiçiklerini gelin birlikte inceleyelim.
Kış mevsimi denince akla soğuk ve kasvetli hava gelir. Havaların soğumasıyla birlikte hastalıklar artar ve yayılır. Yağan karla birlikte buzlanma meydana gelir. Tüm bu olumsuzlukların arasında kış ayında rengarenk, cıvıl cıvıl yetişen çiçekler de vardır. Peki kış aylarında yetişen çiçekler nelerdir? Bu çiçeklerin anlamları nedir? Sizler için derledik.
Diğer ülkelerin aksine ülkemizde “çöpleme çiçeği” olarak bilinir. Bu çiçek aralık-şubat ayları arasında çiçek açar. Bu aylarda açtığından dolayı Noel gülü denmiştir. Nemli toprakta yetişir. Kış aylarında yağışlar fazla olduğu için suya fazla ihtiyaç durmaz. Soğuk havalara dayanıklıdır. Bazı türleri zehirlidir. Beyaz, mor ve pembe renklerde türleri bulunur.
Renkleriyle duyguları ifade eden bu çiçek çok yıllık bir bitkidir. Evde kolayca yetişir. Güneşe maruz kalmamalıdır. Üzüntüyü temsil ettiği için genelde mezarlıklarda görünür. Sarı, kırmızı, pembe ve mor renkleri vardır. 10 Kasım Atatürk’ü anma gününde de Atamızı anarken kabrine kasımpatları bırakılır.
Anlamı adında gizli olan bu çiçek çok güneş ve su istemediği için bakımı kolaydır. Karları delip yetişen bu bitki soğuk havalara dayanıklıdır. Karları delip açtığı için hırsın simgesi olmuştur. Bu çiçek birçok sosyal sorumluluk kampanyasında ve dizilerde kullanılmıştır.
Kokusunun güzelliği ile bilinen nergis çiçeği sarı ve beyaz rengindedir. Güzelliğin simgesi olan bu çiçeğe bakarken fazla sulamaktan ve güneşten kaçınmanız gerekir.
Kavuşamama durumunu simgeleyen bu çiçek kırmızı ve pembe rengindedir. Fazla güneşi sevmeyen bu çiçek yarı gölge ortamlarda yetişebilir. Suyu seven bir bitki olduğu için günlük sulama rutininizi unutmamanızda fayda var.
Sonsuza kadar süren sevgiyi temsil eder. Mor, beyaz, pembe, mavi ve sarı renklerinde çeşitleri vardır. Toprağını gübre ile destekleyebilirsiniz. Görenlere huzur veren bu bitki serin ortamda yetiştirilmelidir.
Çok yıllık bir bitkidir. Güneşten uzak olmalıdır. İyi bakıldığında boyu 20 cm’i bulur. Haftada iki defa sulanmalıdır. Küpe çiçeği şekliyle zarifliği temsil eder. Fuşya rengindedir. Çiçeği incelediğimizde sarkık bir şekildedir bu yönüyle de küpeye benzer.
Çoğu anlamı olumlu olan orkide çiçeği masumluğu, mutluluğu ve güzelliği temsil eder. Suyu çok seven orkide çiçeği verimli topraklarda güzel bir şekilde yetişir. Aydınlık ancak fazla da güneş alınmayan bir bölümde yetişebilir.
Kokina şansı simgeler. Çoğu inanışa göre kokina çiçeği beraberinde uğur, huzur ve mutluluk getirir.