Kış mevsiminin sevilen lezzeti kestane, kokusuyla dört bir yanı sararken, tadıyla damak çatlatıyor. 7’den 70’e herkesi kendine hayran bırakan kestanenin odun sobasında pişeni makbul olsa da, soba haricinde farklı pişirme teknikleri de bulunuyor. Üstelik bu yöntemler sobada pişen kestaneyi aratmayacak lezzete. Peki, kestane pişirme yöntemleri neler? En güzel kestane nasıl pişirilir?
Kış aylarının vazgeçilmez sokak lezzeti, kokusuyla kendini davet eden bir lezzet, kestane… Lezzetinin yanı sıra, bağışıklığı güçlendirmesi, kanser riskini azaltması ve mide hastalıklarını hafifletmesiyle faydalı bir besin olduğunu da gösteriyor. Kış akşamlarında çayın yanına en çok yakışan kestaneyi farklı yöntemlerle pişirmek mümkün. İşte, ister fırında, ister tavada, tüm püf noktalarıyla 6 farklı kestane pişirme yöntemi:
Kestane pişirmenin en kolay yöntemlerinden birisi de kestane kebabı. Pratik bir şekilde kestane tüketmek isteyenler pişirme yöntemi olarak fırında kestane tercih eder. İşte kestane kebabı tarifi:
Kolay olması nedeniyle en sık tercih edilen kestane pişirme yöntemi tavadadır. Adım adım tavafa kestane pişirme yöntemi:
Tavada kızartılmış yahut közlenmiş kestane yemek istemeyenler ise haşlamayı tercih ediyor. Uzmanlar haşlama tekniğinin en sağlıklı yöntem olduğunu vurgulamakta. Peki, kestane nasıl haşlanır?
#haber#
Sokak satıcılarında görülen en lezzetli kestane pişirme tekniği mangalda kestanedir. Buram buram köz kokusu ve kebap kıvamıyla damaklarda lezzet bırakan mangalda kestane, diğer yöntemlere de göre daha zahmetlidir. İşte mangalda kestane pişirme yöntemi:
En klasik, eski ve sevilen pişirme yöntemidir. Sobada kestane pişirme yöntemi şöyle:
PİŞİRME YÖNTEMİNİ BELİRLEYİN
Kestane farklı farklı yöntemlerle pişirilebilir. (Fırın, tava, haşlama, köz…) Hangi yöntemin lezzetli olduğu tamamen sizin damak zevkinize kalmış. Pişireceğiniz yönteme göre uygulamanız gereken püf noktalar de değişir.
SOĞUK SUDA BEKLETİN
Derin bir kaba soğuk su koyun ve kestaneleri içine aktarın. Kestaneleri kestikten sonra eğer haşlamayı düşünmüyorsanız su dolu kabın içerisine yerleştirin. Yaklaşık 2 saat bu suyun içinde bekletin. Suda bekleyen kestaneler çok daha yumuşak pişecektir.
KURULAYIN
Tavada yahut közde pişirecekseniz kestaneleri suda beklettikten sonra bir bez yardımı ile kurulayın.
SADECE SİLİN
Kestaneleri haşlayarak pişireceksiniz suda bekletmeyin. Haşlanacak kestanelerin suda beklediğinde içine su kaçacak, bu durum da piştikten sonra kabuk soyma işlemini zorlaştıracaktır. Bu nedenle kestaneleri sadece silin.
ÇÜRÜKLERİ AYIKLAYIN
5 dakika kadar soğuk suda beklettiğiniz kestanelerin çürük olanları su yüzeyine çıkacaktır. Bunları ayırabilirsiniz. Bunun için kesik atmadan önce su dolu kapta 4-5 dakika bekletmeniz yeterlidir.
KESTANELERİ DERİN ÇİZİN
Tavada, fırında, közde her nerede pişirecek olursanız olun kestane üzerine çizik atın. Küçük keskin bir bıçak yardımıyla kestanenin bombe (şişkin) kısmına boydan boya kesin. Kestanelerin iyi pişmesini istiyorsanız kesiğin az olmamasına dikkat etmelisiniz. Kestaneyi az çizerseniz bu da onun patlamasına ve dağılmasına neden olabilir.
HAVLUYA SARIN
Kestanelerin içinin yumuşacık ve lezzetli olması kadar, kabuğunun kolay soyulması da oldukça önemli. Bunun için pişen kestaneleri havlu içerisine alın ve buharlaşma sayesinde kabuklarının yumuşayıp daha kolay soyulmasına yardımcı olun.