Çocukların genellikle bilinçsizce tükettiği hazır gıdalar, sağlıklarını ciddi şekilde tehdit ediyor. Son dönemlerde bu tür gıdaların tüketiminin artışı, sağlık uzmanlarını uyarıya geçirdi. Ebeveynlere çocukların sağlığı için risk teşkil eden ve hastalıklara davetiye çıkaran besinlere karşı dikkatli olmalılar. Peki çocuklar için zararlı besinler nelerdir? İşte çocukların sağlığına zararlı o gıdalar…
Ne yazık ki, çocukları ne kadar uzak tutsak da her yerde zararlı yiyeceklere rastlayabilirler. Okulda, internette, televizyonda veya sokakta, bu tür yiyeceklerin cazibesine kapılmak kolaydır. Sağlık sorunlarına yol açan bu gıdalar tam anlamıyla hastalık kaynağı…
Paketli gıdaların çoğu, özellikle son yıllarda çocuklar arasında daha popüler hale gelmiştir. Kimi ebeveynler, “bir kere yesin” diyerek bu gıdalara izin verse de, uzmanlar bu alışkanlığın ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor. Peki çocuklar için zararlı besinler nelerdir?
Paketli gıda tüketiminin artmasıyla birlikte, uzmanlar özellikle cips gibi işlenmiş gıdaların sağlık üzerinde olumsuz etkilere yol açtığına dikkat çekiyor. Medicana Ataköy Hastanesi’nden Dahiliye Uzmanı Doç. Dr. Derya Arğun, konuyla ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu: “Cips tüketimi özellikle büyüme çağındaki çocuklar arasında oldukça yaygın. Ancak bu alışkanlık, çocukların gelişimini olumsuz etkileyebilir ve uzun vadede çocukluk çağı obezitesine neden olabilir. Cips, temel olarak yağ içerir ve uzun süreli cips tüketimi, diyabet, yüksek tansiyon, kalp-damar hastalıkları, felç gibi sağlık sorunları riskini artırır. Ayrıca, uzun süre maruz kalan çocuklarda kanser, damar hastalıkları ve iltihaplı hastalıkların riski de artar. Bu nedenle, anne babaları kesinlikle çocuklarını cipsten uzak tutmaları konusunda uyarıyorum.”
Paketli gıdalardaki katkı maddelerinin obezite ve daha birçok sağlık sorununa yol açabileceğine dikkat çeken Arğun, şunları belirtti: “Yapılan araştırmalar, cips gibi işlenmiş gıdaların, infertilite (kısırlık), demans ve Alzheimer gibi hastalıklarla güçlü bir ilişkisi olduğunu gösteriyor. Çocukluk çağından itibaren cips tüketiminin, yetişkinlik döneminde ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini unutmamak gerekiyor. Cips, içeriğinde yüksek oranda karbonhidrat bulundurur ve bu cips tüketildiğinde hızlı bir kan şekeri yükselmesine neden olur, ardından kan şekeri düşüklüğüne yol açar. Bu, kişide sürekli açlık hissine yol açar ve aşırı yeme eğilimini artırır. Anne babalara şunu söylemek istiyorum: Eğer ilerleyen yıllarda çocuklarının metabolik hastalıklar, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalp ve damar hastalıkları, demans gibi sağlık sorunlarıyla karşılaşmasını istemiyorlarsa, cips gibi işlenmiş gıdalardan kesinlikle uzak durmaları gerekiyor.”
Çocukların sağlığına zarar verebilecek cips ve benzeri sağlıksız paketli gıdalar yerine, ebeveynlerin evde sağlıklı atıştırmalıklar hazırlamalarını öneren Medicana Ataköy Hastanesi Uzm. Diyetisyen Ayça Sena Yılmaz, konu hakkında şunları söyledi: “Son dönemde çocuklar arasında cips tüketiminin arttığını gözlemliyoruz. Cipsler yüksek tuz ve monosodyum glutamat içerir, bu da insanları daha fazla cips tüketmeye yönlendirebilir. Bu durum, diyabet riskini artırabilir. Çocuklar, patatesleri evde soyarak fırınlayarak kendi cipslerini yapabilirler. Hazır paketli ürünler yerine, ‘Biz bu lezzetleri evimizde de yapabiliriz’ mesajı vermek ve çocuklarla birlikte bu sağlıklı atıştırmalıkları yapmak, çocukları daha sağlıklı bir beslenme alışkanlığına teşvik etmek açısından önemlidir. Yetişkinler kilo kontrolünü daha renekli gerçekleştirebilirken, çocukların metabolizması daha hassastır. ‘Arkadaşım yiyor, neden yemiyorum?’ düşüncesiyle, lezzetli olduğuna inanarak cips tüketen çocuklar, ilerleyen yaşlarda obezite riski altında kalabilirler. Çocuklar mutlaka düzenli kahvaltı yapmalı ve okula giderken çantalarında sağlıklı ara öğünler bulundurmalıdırlar. Bu tür yiyecekler, cildin yaşlanmasına ve sağlık sorunlarına neden olabilecek yüksek trans yağ ve rafine şeker içerebilir. Ayrıca kan şekerini yükseltebilir, kolesterole zarar verebilir ve kardiyovasküler sağlık risklerini artırabilir.”