Kısmetse olur Aşkın Gücü programıyla geniş bir hayran kitlesi elde eden Aybüke Çangal, yapım şirketine dava açtı. Ağır baskı altında çalıştığını ve tehdit edildiğini belirten ünlü fenomen ekrandaki renkli görüntülerin perde arkasını anlattı.
Kısmetse Olur: Aşkın Gücü adlı yarışma programı, YouTube üzerinden milyonlarca kişi tarafından izlenerek fenomen haline geldi. Programın birinci sezonunda yer alan yarışmacı Aybüke Çangal, İç Yapımlar Film Programları yapım şirketine dava açtı.
Genç fenomen, programdan kendi isteğiyle ayrıldıktan sonra İstanbul Fikri Sinai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak “Sözleşme maddelerinin kesin hükümsüzlüğünün tespiti” davası açtı. Çangal dilekçesinde, yaşadıklarını anlattı.
Yarışmaya katılım sürecinde ağır şartlar içeren sözleşmeyi okumasına fırsat verilmeden imzalatıldığını belirten ünlü fenomen, çekimlerle birlikte ahlak dışı taleplerin ve baskıların başladığını dilekçesinde açıkladı. Diğer yarışmacılar tarafından program içerisinde tehdit edildiğini, sunucu tarafından azarlandığını fakat reyting uğruna yapım şirketinin müdahale etmediği anlattı.
Aybüke Çangal, yarışmada nasıl davranacağını dair yapımcılar tarafından talimatlar verildiğini, yarışmadan çıktıktan sonra hakkında olumsuz ve karalayıcı konuşmalar yapıldığını dilekçesinde belirtti. Ünlü fenomen, “Günde 18 saat çalıştırıldım. Yemek verilmedi. Her gün 2-3 bölüm çekiyorduk. Ağır şartlara ve baskılara rağmen para verilmiyordu” ifadelerini kullandı.
Yarışmanın hapis hayatından beter hale geldiğini belirten Çangal, devam etmek için bir sebep bulamadığı için yarışmadan ayrılma kararı aldığını ve bunu yapım şirketiyle birçok kez paylaştığını dilekçesinde belirtti. Çangal, iddia edildiği gibi bir anda programdan ayrılmadığını ifade etti.
Ayrıldıktan sonra yapım şirketinin kendisine gönderdiği ihtarnamede, dijital platformlardaki tüm hesaplarının kapatılmasını ve buradan elde edilen gelirleri istediklerini iddia eden Çangal, “Beni bütünüyle yok etmek ve gelirime ortak olmaya çalışıyorlar” ifadesini kullandı.
Genç fenomen, sözleşmedeki bazı maddelerin hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle iptalini istedi. O maddelerde, yarışmacıların 3 yıl boyunca izin alınmadan ücret karşılığı herhangi bir projede yer alamayacakları, yapımcı tarafından onaylana projelerde ise pay alacakları aksi halde cezai şart miktarının ödeneceği yer alıyor.