Kıvamında tam ölçü şekerpare tarifi nasıl yapılır? İftar sofralarına Osmanlıdan kalan lezzet

kivaminda tam olcu sekerpare tarifi nasil yapilir iftar sofralarina osmanlidan kalan lezzet

Osmanlı’dan bu yana geleneksel Türk mutfağının en önemli tatlılarından biri olan Şekerpare, Ramazan sofralarına eşlik ediyor. Kıvamını, tadını ve hamurunu tam ayarında yapmak zor gibi gözükse de püf noktalarıyla beraber şekerpare yapmak aslında çok kolay. Şekerpare nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? Kaç kaloridir? İşte detaylar…

Hızlı erişim için:

ŞEKERPARE TARİFİ NASIL YAPILIR?
ŞEKERPARE TARİFİNDE PÜF NOKTALAR
ŞEKERPARENİN BESİN DEĞERİ NEDİR?
ŞEKERPARE KAÇ KALORİDİR?

Günümüzde pudra şekeri ya da başka katkı maddeleri ile yapılsa da şekerparenin en önemli iki özelliği irmik kullanımı ve şerbetidir. Pastanelerin ve tatlıcıların en çok sattığı tatlılardan biri olan şekerpare, şerbetli olmasına rağmen kıyır kıyır kıvamıyla seviliyor. Ramazan sofralarında yemeğin üstüne yenilebilecek en güzel tariflerden biridir. İşte şekerpare tarifi ve püf noktaları …

dfghdsh

ŞEKERPARE TARİFİ

Malzemeler: 4 su bardağı un, 6 yemek kaşığı irmik, 180 gram tereyağı, 2 adet yumurta (1 yumurtanın sarısı üzerine sürmek için ayrılacak), 1 subardağı pudra şekeri, 1 paket kabartma tozu

Şerbeti için: 3.5 su bardağı toz şeker, 3.5 su bardağı su, Yarım limon.

Üzeri için : 1 adet yumurtanın sarısı.

ŞEKERPARE TATLISI YAPIMI

İlk olarak şerbet yapılır. Bunun için de şeker ve su derin bir tencereye alınır. Şeker suyun içerisinde eriyinceye dek karıştırılır. Daha sonra şerbet kaynamaya bırakılır. Kaynadıktan sonra üzerine iki- üç damla yarım limonun suyu sıkılır. Ocağın altı kapatılır ve şerbet soğumaya bırakılır. 
Şerbet yapıldıktan sonra şekerpare hamuru yapılır. İlk olarak irmik  ve un hariç tüm malzemeler derin ve geniş bir kaba alınıp karıştırılır. Daha sonra irmik ilave edilir. En son olarak un ilave edilir ve hamur güzelce yoğurulur. Ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur olacaktır. Hazırlanan undan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılır ve önceden yağlanmış olan tepsiye yuvarlak şekilde yerleştirilir. Tüm hamurlar dizildikten sonra üzerlerine bir yumurtanın arısı sürülür. Şekil vermek için ise çatal kullanılabilir. Son olarak ise yuvarlakların tam ortasına fındık ya da ceviz konulur. 
Şekerpareler önceden ısıtılmış 180 derece sıcaklıktaki fırına sürülür. Yaklaşık 20 dakikalık bir süre şekerparelerin  pişmesi için yeterlidir. Üstü kızardığında şekerpareler fırından çıkartılır. İlk sıcaklığı geçene kadar dinlendirirlir. O sırada ılımış olan  şerbet yavaşça şekerparelerin üzerinde gezdirilir. Şerbeti içine çekmesi için şekerpareler 2-3 saat boyunca dinlendirilir. Daha sonra isteğe göre üzerine fındık – fıstık dökerek ya da dondurma ile servis edebilirsiniz. 

hjgkhkj 1710242795

ŞEKERPARE YAPIMINDA PÜF NOKTALAR NELERDİR?

  • Kullanılacak olan tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalıdır. 
  • Şekerpareler piştikten sonra en az 2 saat boyunca oda sıcaklığında soğumaya bırakılmalıdır. 
  • Şekerpareler fırından ilk çıktığında sadece ilk sıcaklığını atacak kadar soğutulmalıdır. Hem şerbet hem de şekerpareler sıcak olmalıdır. 
  • Şerbeti birden bire dökerseniz şekerpareler dağılabilir. Bu yüzden yavaş yavaş, yedirerek dökmek daha iyi olacaktır.

 

ŞEKERPARENİN BESİN DEĞERLERİ NELERDİR?

Diyetkolik sitesindek verilere göre 100 gramlık bir porsiyon şekerpare için besin değerleri şu şekildedir:

  • Karbonhidrat: 45,93 g.
  • Protein:2.65 g.
  • Yağ: 8.94 g.
  • Lif: 0.56 g.
  • Kolesterol:15.48 mg.
  • Sodyum: 63.93 mg.
  • Potasyum: 32.5 mg. 
  • Kalsiyum: 12.89 mg.
  • A vitamini: 394.69 iu.
  • C vitamini: 0.49 mg. 
  • Demir: 0.43

ŞEKERPARE KAÇ KALORİDİR?

Bir adet orta boy şekerpare yaklaşıl olarak 50 gramdır. 50 gram şekerpare 136 kaloridir. 100 gramlık bir porsiyon şekerparenin içerisinde 272 kalori bulunur.