Demir tozu ya da tahta parçalarının cilt altına girmesine kıymık batması denir. Çok can acıtan ve kesinlikle müdahale edilmesi gereken bir durumdur. Çoğunlukla cımbız yardımıyla kıymık parçasının çıkarıldığı görülür. Fakat kimi durumlarda bu yöntem
Kıymık Nasıl Çıkarılır?
Demir tozu ya da tahta parçalarının cilt altına girmesine kıymık batması denir. Çok can acıtan ve kesinlikle müdahale edilmesi gereken bir durumdur. Çoğunlukla cımbız yardımıyla kıymık parçasının çıkarıldığı görülür. Fakat kimi durumlarda bu yöntem sonuç vermez. Cildin alt dokularına giren kıymık parçaları daha zor çıkarılır. Çıkarılmayıp deri altında bırakılırsa, iltihaplanmaya sebep olabilir. Bu durum ise daha fazla ağrı ve acı hissinin görülmesine yol açar. Kıymığın deri tarafından daha kolay şekilde atılması ya da kolayca çıkarılması için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Bu makalemizde kıymık çıkarma yollarını bildireceğiz. Kıymık, cildin çok derininde ise ya da büyük bir parçaysa sağlık personellerinden yardım almak gerekebilir.
İğne
Kıymık bazen tamamen deriye gömülebilir, cımbızla tutulamaz ve deriden çıkarılamaz. Bu gibi durumlarda bir iğneden yardım alabilirsiniz. Öncelikle iğneyi kolonya da saf alkol kullanarak sterilize edin. Daha sonra iğnenin sivri ucuyla kıymık parçasının üzerinde bulunan ölü deriyi kazıyın. Kıymığa ulaşana kadar bu işleme devam edilir. Fakat bu yöntem ağrı ve acı hissine yol açtığı için çok fazla tavsiye edilmez.
Cımbız
CImbızı kullanmadan önce saf alkol ile sterilize etmeniz gerekir. Kıymık parçasının dışarıda olan ucu cımbızla tutulur ve yavaşça çekilerek çıkarılır. Ancak kıymık tamamen derinin içindeyse cımbız kullanmak sonuç vermeyecektir.
Karbonat
Tamamen derinin içinde bulunan küçük kıymıkları çıkarmak için en etkili yöntem karbonat kullanmaktır. Bunun için karbonat ve suyu karıştırarak hamur kıvamında bir karışım elde etmek gerekir. Ardından bu karışım, kıymığın battığı alana sürülür. Bir bandaj yardımıyla sarıldıktan sonrasında birkaç saat beklemek gerekir. Bu yöntem cildin yumuşamasını sağlar. Böylece kıymık parçası çok daha kolay şekilde dışarı atılır.
Bant Yapıştırın
Öncelikle kıymık parçasının bulunduğu bölge, su ve sabun kullanarak yıkanır. Kurulandıktan sonrasında üzerine yapışkan bir bant parçası yapıştırılır. Bir süre boyunca parmak uçlarıyla masaj yapılır. Yaklaşık 1 dakika kadar hafifçe bastırdıktan sonra bant hızlıca çekilir. Bu sayede kıymık, kolay şekilde deriden çıkacaktır.
Patates
Bir dilim çiğ patatesi kıymık parçasının üzerine denk gelecek şekilde yerleştirin. Daha sonra bu patates dilimini hafifçe bastırarak aşağı doğru kaydırın. Bu yöntem, ucu deri dışında olan kıymıklarda sonuç verecektir. Kıymığın dışarıda olan kısmı patatese takılarak cilt dışına çıkacaktır.
Tutkal
Kıymığın ucu dışarıda ise bir parça tutkal kullanarak kolayca çıkarabilirsiniz. Bunun için bölgeye biraz tutkal sürüp kuruyana kadar bekletmeniz gerekir. Sonrasında tutkalı soymanız yeterli olacaktır. Bu sayede kıymık derinin dışına çıkacaktır.
Oksijen Suyu (Hidrojen Peroksit)
Oksijen suyu özellikle ayak ve ellerde bulunan kıymıkların çıkarılması için kullanılır. Bir pamuğa yeterince hidrojen peroksit damlatın ve kıymığın bulunduğu bölgeye sürün. Oksijenli suyun değdiği kısımlar hafifçe şişecektir. Kıymık parçası, bu şişmenin etkisiyle deri dışına yaklaşır. Ardından bir cımbız kullanarak kolayca çıkarabilirsiniz.
Yumurta
Bir çiğ yumurtayı kırarak kaseye boşaltın. Kullanacağınız kısmı kabuklar olacaktır. Kıymığın bulunduğu bölgenin üzerine yumurta kabuğu ile baskı yapın. Bu sayede cildiniz daha kaygan bir hale gelir ve kıymık kolayca çıkarılabilir.
Epsom Tuzu
Bir yara bandının yapışkan olan yüzeyine epsom tuzu dökün. Ardından bu bandı kıymığın üzerine yerleştirin. Biraz beklettikten sonra yara bandını kaydırarak baskı yapın. Epsom tuzu kullanmak, cildin doğal şekilde aşınmasını ve kıymığın ucunun dışarı çıkmasını sağlar. Sonrasında cımbızla kıymık parçasını çıkarabilirsiniz.
Sirke
Bir pamuk parçasını beyaz sirke ıslatın ve kıymık parçasının üzerinde 30 dakika bekletin. Bu sayede cildiniz yumuşar ve doğal şekilde aşınır. Ardından kıymığı kolayca dışarı çekebilirsiniz.
Bu yöntemlerin hangisi seçerseniz seçin, uygulama yapmadan önce kıymığın bulunduğu alanı su ve antiseptik sabun kullanarak güzelce temizlemeniz gerekir. Aynı şekilde kıymık çıkarıldıktan sonrasında da bölgenin temizlenmesi büyük önem taşır. Bu sayede enfeksiyon riski önlenmiş olacaktır. Daha etkili bir temizlik yapmak ve daha hızlı şekilde iyileşme görmek için, bölgenin üzerine biraz hidrojen peroksit uygulamanız tavsiye edilir.