Kızamık alarmı: Vakalar 10 kat arttı, uzmanlar aileleri uyardı

kizamik alarmi vakalar 10 kat artti uzmanlar aileleri uyardi

Son günlerde kızamık vakalarındaki artış, hem ülkemizde hem de dünya genelinde endişelere neden oluyor. Dr. Sait İlker Uslu, kızamık karşısında alınması gereken tedbirleri Mavi Kadın’a anlattı.

ELİF DEMİRTAŞ BİLİR | MAVİ KADIN

Kızamık vakalarında yaşanan ciddi artış, Dünya Sağlık Örgütü tarafından da gündeme taşındı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesi Kızamık Raporu’na göre, son bir yılda Türkiye’de 457 kızamık vakası görüldü, bu sayıda Rusya ve Tacikistan’ın ardından üçüncü sıradayız. Bu 457 vakadan 343’ü, 2023 yılının Ocak ve Şubat aylarına ait.

2023 yılının ilk dört ayında kızamık ön tanısıyla incelenen 2005 kişiden 1440’ına kızamık teşhisi laboratuvar tanısıyla doğrulandı. Bu süreçte, kızamık nedeniyle 242 kişi hastaneye yatmak zorunda kaldı.

Uzmanlara göre, artan vakaların başlıca nedenleri arasında aşılanmamış göçmen ve turist sayısındaki artış, aşı karşıtlarının çoğalması ve pandemi döneminde aşılanmamış çocukların sayısındaki artış…

Peki, kızamık tehlikeli mi? Kızamık aşısı olmak şart mı? İstanbul Florence Nightingale Hastanesi’nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sait İlker Uslu Mavi Kadın’ın sorularını cevapladı. 

ATEŞLİ, DÖKÜNTÜLÜ VE BULAŞICI BİR HASTALIKTIR

Dr. Sait İlker Uslu, kızamığın ateşli, döküntülü ve bulaşıcı bir hastalık olduğunu belirtti ve ekledi: Solunum yolu partiküllerinin solunması veya temas yoluyla bulaşabilen bu hastalığın virüsü havada veya enfekte yüzeylerde 2 saate kadar aktif kalabiliyor. Genellikle 7-14 gün içinde belirtiler ortaya çıkıyor.

BELİRTİLERİ VE KOMPLİKASYONLARI

“Bu belirtiler Yüksek ateş, boğaz ağrısı, burun akıntısı, gözlerde kızarıklık ve öksürük olarak özetlenebilir. Başlangıç belirtilerinden birkaç gün sonra önce ağızda başlayan beyaz lekeler, daha sonra vücutta küçük boyutta ancak çok yaygın döküntüler meydana gelir. Döküntüler genellikle baş ve saçlı deriden başlayarak vücuda yayılır. Komplikasyon olarak kulak enfeksiyonu, akciğer enfeksiyonu, bağırsak enfeksiyonu, nadir olarak da menenjit beyin enfeksiyonu ve nöbetlere neden olabilir. Ciddi akciğer enfeksiyonuna neden olabilir”

HAYATİ TEHLİKEYE SEBEP OLABİLİR

Dr. Uslu, kızamığın endişe edilecek bir hastalık olduğunu vurgulayarak, son zamanlarda vaka sayılarında belirgin bir artış olduğunu ifade etti: 2023 yılının ilk 4 aylık dönemi 240 kişi kızamık sebebiyle hastaneye yattı. En fazla 1-9 yaş arası çocuklarda hastaneye yatış görülüyor. Kızamığa bağlı olarak hastaneye yatış sıklığında ciddi bir artış var. Kızamık, kendi komplikasyonlarına bağlı olarak hayati tehlikeye sebep olabilir.

AŞILAMA ÖNEMLİ

Uslu, kızamıktan korunmanın en etkili yolunun aşılanma olduğunu belirtti. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı tarafından önerilen ek doz kızamık aşısının 9. ayda uygulanmaya başlandığına dikkat çeken Uslu “Türkiye’de aşılama normalde 1 yaş ve 4 yaşlardaydı. Fakat yaklaşık 1 yıl önce, Sağlık Bakanlığı tarafından bu artan vaka sayılarından dolayı 9. ayda ek doz kızamık aşısı önerilmeye başlandı ve uygulanıyor. 9. ay ek doz aşısının uygulanmasının sebebi; kızamık ön tanısı ile incelenen olgularda 1 yaş altında vakaların neredeyse tümünün, 1-4 yaş arası vakaların ise yarıdan fazlasının aşısız olduğunun görülmesidir” dedi.

NASIL ÖNLEM ALINIR?

Kızamıkta tedavinin semptomatik olduğunu belirten Uslu, “Yeterli sıvı alımının sağlanması, bol su tüketilmesi, hastanın dinlendirilmesi ve izole edilmesi gereklidir. Bulaştırıcılık çok yüksek olduğu için kızamık olan bir kişi yakın temasta olduğu 10 aşısız kişiden 9’una kızamık bulaştırabiliyor. Bu yüzden hastaların izole edilmesi gerekiyor. Kızamık olan bir çocuğun okula gitmemesi ve evde başkalarıyla temas etmeden izole edilerek hastalığı atlatması sağlanmalıdır. Kızamıkta izolasyon süresi döküntünün başlamasından itibaren 5 gün süreyle solunum izolasyonu gereklidir” ifadelerini kullandı.