Kızgın yağın sıçraması yahut dökülmesi sonucu ciltte oluşan tahrişe, yağ yanığı denir. Yağ yanıkları çok acı vericidir ve ciltte iz kalmasına neden olabilir.
Kızgın yağın sıçraması yahut dökülmesi sonucu ciltte oluşan tahrişe, yağ yanığı denir. Yağ yanıkları çok acı vericidir ve ciltte iz kalmasına neden olabilir. (Yağ yanığına ne iyi gelir?) isimli bu makalemizde, yağ yanığının acısını geçiren, iz kalmasını engelleyen yöntemlere yer verdik. Bu yöntemler hafif yağ yanıkları içindir. 3. ve 4. derece yanık gibi ciddi durumlar mutlaka doktor tedavisi gerektirir.
Bitki Uzmanı Suna Dumankaya’dan Yağ Yanığına Doğal Çözüm
Yanıklarda hemen taze aloe vera yaprağından yapılan jel sürün. Aloe vera yaprağını uzunlamasına kesip içinden jelini çıkarıp yanık olan yere sürün. Jel kuruyunca zeytinyağı sürün. Hızla iyileşecektir. Ama tamamen iyileşene dek her gün uygulayın. Aloe vera yaprağını internet üzerinden veya bitki satan yerlerden satın alabilirsiniz.
Soğuk Suya Tutun
Yağdan dolayı cildiniz mesela eliniz yandığında ilk yapmanız gereken soğuk suya tutmak olmalıdır. 15-30 dk boyunca eli soğuk suda tutmak, yağın neden olduğu harareti önemli oranda giderecektir. Ardından eczaneden temin edeceğiniz yanık kremini cildinize sürebilirsiniz. Buz kullanmayın çünkü kan dolaşımını engelleyebilir ve bu da hassas dokulara zarar verebilir. Elinizi soğuk suda beklettikten sonra yapabileceğiniz şeyler şunlardır;
Siyah Sallama Çay Poşedi Kullanın
Siyah çay, tanik asit içeriği sayesinde yağ yanığının neden olduğu harareti giderip ağrıyı alır. Bir bardak sıcak suya 1-2 adet sallama çay atıp soğumaya bırakın. Bu çay poşetlerini yanık olan yere tutun.
Çiğ Patates Kullanın
Çiğ patates de yağ yanığını tedavi etmeye yardımcı maddelerdendir. Çiğ patatesi rendeleyip yağ yanığından hasar görmüş cilde koyup 15 dakika bekletin. Ardından suyla yıkayın.
Soğan Suyu Kullanın
Soğan suyu, ağrıyı giderebilen, yanıkların iyileşmesine yardımcı olan ve yanığın neden olabileceği su toplamayı azaltabilen kükürt bileşikleri ve kersetin gibi bileşenleri içerir. Soğanı rendeleyip süzgeçten geçirip suyunu çıkarın. Bu suyu yağdan yanmış cilde sürün. Günde birkaç kez tekrarlayın.
Lavanta yağı
Lavanta yağı, antiseptik ve ağrı kesici özellikleri sayesinde hafif derece yağ yanıklarına şifa olacaktır. Lavanta yağı ayrıca yağ yanığının iz bırakmasını da önler. İki bardak suya aktardan veya internetten temin edebileceğiniz lavanta yağından beş damla damlatın. Üzerine temiz bir bez örtüp bekletin. Ayrıca lavanta yağını sulandırmadan doğrudan da cilde uygulayabilirsiniz, ancak uçucu yağların seyreltilmeden kullanılması genellikle pek tavsiye edilmez. Lavanta yağı ile yapabileceğiniz bir diğer yöntem de 2 tatlı kaşığı bala 3-5 damla lavanta yağı damlatıp günde birkaç kez yağ yanığı olan yere sürmektir.
Aloe vera
Aloe vera, ciltteki yanıkları tedavi etmekte en etkili maddelerdendir. Aloe vera bitkisini internetten yahut bitki satan yerlerden temin edebilirsiniz. Aloe vera yaprağından küçük bir parça kesin, bu parçayı enlemesine ikiye kesip içindeki jeli çıkarın, jeli direkt olarak yanıklara uygulayın. Dilerseniz yalnızca Aloe vera jel kullanmak yerine, 1 tatlı kaşığı zerdeçal ve 1 tatlı kaşığı aloe vera jeli karıştırıp kullanabilirsiniz.
Not: Bu yöntemleri doktorunuza sormadan uygulamanızı tavsiye etmeyiz.