Kokoreç neyden yapılır? Evde kokoreç nasıl yapılır? 5 adımda resimli anlatım

kokorec neyden yapilir evde kokorec nasil yapilir 5 adimda resimli anlatim

Kokoreç, Türk mutfağının en sevilen, en çok tüketilen lezzetlerinden. Kokoreçi, kokoreç dükkanlarından, sokak satıcılarından hazır olarak satın alabileceğiniz gibi evde de kolay ve pratik bir şekilde kokoreç yapabilirsiniz. İşte ev yapımı lezzetli kokoreç tarifi.

Kokoreç orijinalinde, mumbar denilen kuzunun veya koyunun bağırsağının şişe takılıp pişirilmesiyle yapılan yağlı ve lezzetli bir yiyecek. Özellikle Anadolu ve Balkan mutfağında meşhur.Kokoreci hazır almak şart değil evde de yapabilirsiniz. Hem böylece evde yapılan kokoreç daha ekonomik ve daha sağlıklı olacaktır.

KOKOREÇ NEYDEN YAPILIR?

Kokoreç sakatat çeşitlerinden bir yiyecek. Kokoreçi kuzu, koyun gibi hayvan bağırsağından yapabilirsiniz.

EVDE KOKOREÇ TARİFİ NASIL YAPILIR?

Evde kokoreçi tavada, saç üzerinde, tencerede, mangalda pişirebilirsiniz. Youtube’da milyonlarca abonesi olan Hatay Sandık İçi (@hataysandikici) kanalında ev yapımı kokoreç tarifi verildi. Tarifin yapılışı şöyle:

Malzemeler

  • 400 gram uykuluk
  • 4 adet kuzu bağırsağı
  • Kimyon
  • Toz biber
  • Kekik
  • Sirke (Temizlemek İçin)
  • Kaya tuzu (Temizlemek İçin)
  • Süt(Temizlemek İçin)

YAPILIŞI

1.ADIM

Ellerinize eldiven geçirin. Öncelikle kuzu bağırsaklarımızı yani mumbarları tepsiye alıp çeşmeyi açın, 15-20 kez çeşme altında tepsiyi suyla doldurup tepsideki suyu boşaltarak kuzu bağırsaklarını iyice yıkayın.

kokorec 4

2. ADIM

Dışı temizlendi, artık kuzu bağırsaklarının içini temizlemeye geçelim. Bağırsakların içlerini temizlemek için bağırsağın kalın ucunu musluğa dayıyoruz ve içine su dolmasını bekliyoruz diğer ucundan su çıkması gerekiyor. Bu işlemi bağırsağın diğer ucundan temiz su gelene kadar tekrarlıyoruz. Bağırsakların temizlenmesi, içlerindeki pisliklerin çıkması icin elimizi mumbarların bir ucundan diğer ucuna bastıra bastıra kaydırıyoruz.Mumbarların daha iyi temizlenmesi için yıkamış olduğumuz mumbarları tekrar tepsiye alın, üzerine su, kaya tuzu ve sirke ekleyip ellerimizle mumbarları 10 dakika boyunca güzelce ovalayın. Ovalaya ovalaya tertemiz yapın. Sirke hem mikrobunu alacak hem de daha iyi temizlenmesini sağlayacak. Çeşmeyi açın, tepsiyi 7-8 kez su ile doldurup boşaltın. Bu arada elinizle mumbarları ovalamaya, kirlerden arındırmaya devam edin.

kokorec 5

3. ADIM

Tepsideki suyu boşaltıktan sonra tepside yalnızca mumbarlar kalsın, üzerine 1 paket süt döküyoruz. 10-15 dakika sütün içinde bekletiyoruz. Bu sayede bağırsaklar hem temizlenecek hem yumuşayacak, kar gibi bembeyaz hale gelecek. Ayrıca lezzeti de artacak.

Şimdi uykulukları temizlemeye geçelim. Uykulukları bir kaba veya delikli süzgeçe alıp güzelce yıkayın, kanlardan arındırıp bir kenara alın.

kokorec 6

4. ADIM

Sütün içerisindeki mumbar artık temizlendi, kar gibi oldu. İçerisinde süt ve mumbar olan tepsiyi çeşme altına alıp suyla güzelce yıkayın. Temizleme işlemlerimiz artık bitti.

kokorec 7

5. ADIM

Kokoreci dizmeye geçebiliriz. Kokoreç şişine uykulukların bir kısmını geçirin. İsteğimize göre az yada çok ekleyebiliriz. Uykulukları geçirdikten sonra bağırsağın bir ucunu şişe 2-3 kere geçiriyoruz. Daha sonra, mumbarları, dikine boylu boyunca uykulukların üzerine etrafından doluyoruz. 3. bağırsağı da bu şekilde dikine doluyoruz. 4. Bağırsağı yanlamasına doluyoruz. Ev yapımı kokorecimiz pişirmeye hazır.Şimdi fırına verebiliriz.

Fırını açıyoruz, fırınun en altına tepsi ekliyoruz tepsiye 1 su bardağı su döküyoruz. Bunu yapmamızın nedeni kokorecin pişerken kurumasını önlemek. Şişteki kokoreçi fırının içerisindeki demirlere takıyoruz. 180 derecelik fırında 1 saat 15 dakika pişiriyoruz. Bu süre zarfında tepsideki su azaldıkça su eklemesi yapmanız gerekiyor. Pişen kokorecimizi şişten çıkarıp bıçakla dilimliyoruz. Dilimlenmiş kokoreçleri tavada çevire çevire pişiriyoruz. Dilerseniz kokoreçleri parçalayıp da pişirebilirsiniz. Ekmeğimizi közmatikle iç tarafını kızartıyoruz. Pişen kokorecimizi ekmeğin arasına alıyoruz ve bıçak yardımı ile parçalıyoruz. Üzerine kimyon, toz biber, kekik ve tuz ekleyip servis yapıyoruz. Afiyet olsun.