Köpeklerde titreme epilepsi, zehirlenme, kulak enfeksiyonu, böbrek yetmezliği gibi pek çok nedenden kaynaklanabilmektedir. Köpeğiniz sık sık titriyorsa onu mutlaka veterinere götürmelisiniz.
Köpeklerde titreme epilepsi, zehirlenme, kulak enfeksiyonu, böbrek yetmezliği gibi pek çok nedenden kaynaklanabilmektedir. Köpeğiniz sık sık titriyorsa onu mutlaka veterinere götürmelisiniz.
Köpekler Uykuda Neden Titrer?
Köpeklerin uykuda titremesinin nedeni rüya görmesi ve rüyada hareket etmek isteğidir.
Bu çoğu zaman köpeğiniz uykusunun REM dönemindeyken oluşur. REM evresi hızlı göz hareketleri diye de bilinir. Köpeğinizin rüya gördüğü ve derin uykuya geçtiği aşamadır. Rüyasında bir oyuncakla oynadığını, bir kedinin peşinden koştuğunu görüyor olabilir. Bu rüyalar esnasında titreme ve seğirme görülebilir.
Köpeklerde ve Yavru Köpeklerde Titreme Nedenleri Nelerdir?
Hastalık Belirtisi
Köpeğiniz titriyorsa bir rahatsızlığı olabilir. Belki de bir yeri acıyordur. Kas titremesi bazen böbrek yetmezliği, hipoglisemi, köpek gençlik hastalığı (distemper), enflamatuar beyin hastalığı ve Addison hastalığı gibi kritik sorunlardan kaynaklanabilir. Kimi zaman da mide problemi gibi daha basit şeylerden dolayı meydana gelir.
Zehirlenme
Titreme maalesef köpeklerde zehirlenme belirtilerindendir. Titremeye ishal ve kusma şikâyetleri de eşlik ediyorsa zehirlenmiş olması kuvvetle muhtemeldir. Köpek zehirli bir bitki veya aşırı miktarda çikolata tükettiyse bu duruma maruz kalabilir. Yapabileceğiniz tek şey hiç vakit kaybetmeden onu veteriner hekime götürmektir.
Dikkat Çekme
Köpeğinizin titrediğini gördüğünüzde hâliyle endişelenip onunla ilgilenirsiniz. Fakat o, bunu dikkatinizi çekmek için de kullanabilir. Siz -deyim yreindeyse- ona yüz verin diye titreyebilir. Kimi zaman canı bir şey istediğinde de bu yola başvurur.
Kulak Problemleri
Kulak enfeksiyonu bütün köpek ırklarında ortaya çıkabilir. Bu durumda olan bir köpek sürekli başını sallar. Köpeğinize kısa bir süre önce banyo yaptırdıysanız veya yüzdürdüyseniz o sırada enfeksiyon kapmış olabilir. Köpeğinizi suya soktuktan sonra onun kulaklarını iyice kurutmaya özen göstermelisiniz. Islak kalması enfeksiyonu, bu da titreme sorununu beraberinde getirir.
Yaşlanma
Yaşlı köpeklerde titreme sorunu ile sık karşılaşılır. Köpeğin kas-iskelet sistemi yaşının ilerlemesine bağlı olarak zaman içinde zayıflamaya başlar. Bu da kemiklerini hasara uğratır. Hareket etmekte ve yürümekte güçlük çektiği için titremesi gayet normaldir.
Korku ve Endişe
Köpeklerin de duyguları vardır. Onlar da bizim gibi endişelenir ve korkarlar. Havai fişeklerin patlatılması, şimşek çakması, fırtına, yolculuğa çıkmak veya hayatında, bulunduğu ortamda meydana gelen herhangi bir değişiklik onlarda böyle duygular uyandırabilir. Köpeği sakinleştirmek ve psikolojik faktörlere bağlı titremesini önlemek için veteriner önerisiyle anti-anksiyete ilacı verilebilir.
Heyecanlanması
Köpeğiniz titrediğinde, bu durum her zaman ciddi nedenden kaynaklanmaz.O, sizi gördüğü için heyecanlanmış ve bu yüzden titriyor da olabilir. Köpeklerin bazılarında heyecanlandıkları zaman adrenalin düzeyi yükselir. Bu da onların istemsiz olarak sallanmasına neden olur. Yavru köpeklerde bu daha sık gözlemlenir. Fakat büyük köpeklerde de oluşması mümkündür.
Havanın Soğuk Olması
Dışarısı soğuksa ve köpeğiniz dışarıdan geldikten sonra titriyorsa, köpeğinizin üşüdüğü kesindir. Köpeğinizi gözlemleyin, üşüdüğü için titrediğini anlarsanız ısınmasını sağlayın. Bir örtüye veya battaniyeye sararak üşümesine ve titremesine engel olabilirsiniz.
Epilepsi
Köpeklerde titremenin bir nedeni de epilepsi hastalığıdır. Epilepsi insanlarda olduğu gibi köpeklerde de görülebilir. Titreme ve kaslarda seğirme gibi belirtilere sebebiyet verir.
Böbrek Yetmezliği
Kronik böbrek yetmezliği köpeklerde titreme sorununun en ciddi nedenlerindendir. Bu, köpeğin her zamankinden daha fazla su tüketmesine ve kendini sürekli yorgun hissetmesine de yol açar. Fakat köpeklerde kronik böbrek yetmezliği yaygın bir durum değildir.
Tüylerini Kurutmak
Banyo yaptıktan veya suya girdikten sonra köpek tüylerini kuruturken sallanıp üzerindeki suyu vücudundan atabilir. Bu, köpeklerdeki içgüdüsel davranışlardan biridir. Tüylerini kurutmak amacıyla böyle yapar.
Kan Şekeri Düşüklüğü (Hipoglisemi)
Kan şekeri seviyesi açlık nedeniyle düştüyse bunun bir belirtisi de vücutta titremedir. Kan şekeri düşüklüğüne hipoglisemi denir. Köpek yemek yediği zaman düzelir. Faat karnı doymasına rağmen hâlâ titriyorsa altta başka bir rahatsızlık yatıyordur. Ayrıca kan şekeri düşüklüğü sık aralıklarla meydana geliyorsa köpeğinizi bir veterinere muayene ettirmeniz lâzımdır.
Mide Bulantısı
Köpeklerde titreme neden olur? sorusunun bir diğer cevabı da mide bulantısıdır. Yavru ve köpeklerde de, yetişkin olanlarda da görülebilecek bu sorun, bulantı geçince ortadan kaybolur.
Yüksek Ateş (Hipertermi)
Köpeğiniz titriyorsa ateşi yükselmiş olabilir. Bunun neden kaynaklandığını tespit etmek için veterinere götürmeniz gerekir. Tedavi, problemin sebebine yönelik olarak iğne, vitamin takviyesi ve ilaç gibi seçeneklerle gerçekleştirilecektir.
Distemper
Köpeklerde titreme sebepleri distemper virüsü de olabilir. Bu, gençlik hastalığına yol açan bir virüstür. Virüsün ortadan kaldırılması için veteriner tarafından ilaç veya aşı tedavisi uygulanmalıdır.
Köpeklerde Titreme Nasıl Geçer?
Köpeklerde titreme geçmiyorsa, titremenin geçmesi için Veterinere gitmelisiniz. Veteriner bu durumun nedenini tespit edip gerekli tedaviyi uygulayacaktır. Örneğin köpeğin titremesi enfeksiyondan kaynaklıysa veteriner antibiyotik ilaçlar reçete edecektir.