İdrarınız sağlığınız hakkında önemli ipuçları verir. İdeal olanı, idrar köpüksüz ve açık sarı renkte olmalıdır. Ara sıra idrarın köpüklü olması olağan bir durumdur. Ancak sık sık idrarda köpük görülmesi idrar yolu enfeksiyonu dahil çeşitli sorunlara işaret edebilir.
İdrarda köpük olması, özellikle köpük birkaç dakika içinde kaybolursa normal bir durum olarak kabul edilebilir. Bununla birlikte, köpük uzun süre kalırsa ve başka belirtiler de görülürse Üroloji doktoruna gidilmelidir. İdrarda köpük olmasının en sık karşılaşılan nedenleri şöyledir:
İdrarda protein bulunması: Köpüklü idrarın ana nedenlerinden biri idrarda protein bulunmasıdır. Bu durum böbrek hasarının bir işareti olabilir. Böbrekleriniz düzgün çalışmıyorsa protein çişinize karışır bu da köpüklü idrar olarak belirti verebilir.
İdrar yolu enfeksiyonu: İdrar yolu enfeksiyonu (İYE) da köpüklü idrara neden olabilir. Köpüklü idrarın yanı sıra idrar yolu enfeksiyonu olan kişilerde idrar yaparken ağrı veya yanma, sık idrara çıkma ve idrarda kan ve mide bulantısı gibi belirtiler görülebilir.
Hızlı işeme: İdrarda köpük olmasının en sık karşılaşılan nedenlerinden biri küçük abdesti hızlı bir şekilde yapmaktır. Mesaneniz doluysa, idrarınız tuvalete normalden daha hızlı çarparak suya çarpmasına ve suda kabarcıklar oluşturmasına neden olabilir. Uzun süre idrarı tuttuktan sonra idrarınız idrar yolundan yüksek hızda çıkarsa da bu olay meydana gelebilir.
Dehidrasyon: Dehidrasyon yani vücudun susuz kalması durumunda, idrarınız daha konsantre olacaktır. İdrarınız konsantre olduğunda işediğinizde daha kolay köpürebilir veya kabarcık oluşabilir. İdrarda köpüğün susuzluktan olduğunu düşünüyorsanız, su alımınızı artırmayı hedeflemelisiniz. Günde yaklaşık 8-10 bardak su içmeyi hedefleyin.
Böbrek hastalıkları: Böbreklerin görevi kanı süzmek ve daha sonra vücuttan atılacak olan idrarı üretmektir. Böbrek fonksiyonunu etkileyen herhangi bir hastalık veya problem (böbrek enfeksiyonu, böbrek yetmezliği, yüksek tansiyon veya böbrek taşları gibi) köpüklü idrara neden olabilir
İdrarda meni varlığı: Erkeklerde köpüklü idrar idrardaki meninin bir sonucu olabilir, ancak bu yaygın bir bulgu değildir. Bu, prostatit veya retrograd ejakülasyon ile meydana gelebilecek ve köpüklü idrara yol açabilen az miktarda meni üretraya girdiğinde ortaya çıkar. İdrarda meni varlığını ekarte etmek için bir üroloğa görünmelisiniz.
Preeklampsi (Gebelik zehirlenmesi): İdrarda köpük olması hamilelik belirtisi değildir. Bununla birlikte, hamile bir kadında, köpüklü idrar, idrarda preeklampsi belirtisi olabilecek protein varlığını gösterebilir. Preeklampsi, yüksek tansiyon, idrarda protein varlığı ve vücudun şişmesi gibi belirtilere neden olabilen bir gebelik komplikasyonudur.
Şeker hastalığı: Diyabet hastalarında köpüklü idrar nispeten yaygındır. Şeker hastalığı kandaki glikoz seviyesini yükseltir bu da idrarda köpük yapabilir.
Troid hastalığı: Böbrekler ve tiroid birbirini etkiler. Indian Journal of Endocrinology and Metabolism’de yayımlanan bir araştırmaya göre, tiroid fonksiyon bozukluğunuz varsa böbrek fizyolojisi etkilenir ve herhangi bir böbrek hastalığı varsa tiroid bezini etkiler. Belirti olarak idrarda köpük görülebilir.
Fazla protein tüketimi: Et, süt, yumurta, kümes hayvanları ve balık gibi çok fazla protein tüketimi, özellikle zaten bir böbrek probleminiz varsa, böbreğinizin kanınızı temizlemesini zorlaştırır. Vücudunuz proteini idrarla atmaya başlar ve buna proteinüri denir. Hamile kadınlarda, artrit ve kalp hastalığı olan kişilerde bu sorun daha yaygındır. Belirti olarak köpüklü idrara neden olabilir.
Klozet içinde idrarla reaksiyona girebilecek temizlik ürünleri varsa, idrar köpüklü görünebilir.
Köpüklü idrara şu belirtiler eşlik edebilir:
Bulutlu idrar
Halsizlik
Kusma
Mide bulantısı
İştah kaybı
Uyumakta zorluk
Azaltılmış idrar çıkışı
Şişmiş göz kapakları, eller ve ayaklar
Kuru veya kaşıntılı cilt
Nefes darlığı
Kaslara kramp girmesi
Ellerde uyuşma
Koyu renk tonu olan idrar
Kısırlık
Mide, yüz, ayak veya ellerde şişme
Köpüklü idrarın tedavisi bu durumun neden kaynaklandığına göre değişir. Örneğin dehidrasyon köpüklü idrara yol açtıysa bol su içmelidir. Gün boyunca bol su içerek susuz kalmayın. 10-12 bardak su içmeye özen gösterin.
Altta yatan neden diyabet ise, doktor kan şekeri düzeylerini düşürmek için oral ilaçlar veya insülin enjeksiyonları önerebilir.
Ciddi böbrek hastalığı veya böbrek fonksiyon bozukluğu olan kişiler için diyaliz gerekebilir.
Böbreklerinizi sağlıklı tutmaya ve yüksek tansiyon gibi sağlık komplikasyonlarından kaçınmaya yardımcı olmak için sağlıklı bir diyet ve yaşam tarzı sürdürün.
İşlenmiş gıda veya şeker oranı yüksek gıdaları yemekten kaçının.
Tuz alımını sınırlayın.
Güçlü ve hızlı idrara çıkmayı önlemek için mesaneyi düzenli olarak boşaltın
Kabarcıklar proteinüriye bağlıysa, protein takviyelerinden ve yüksek proteinli gıdalardan kaçınmanız gerekecektir. Balık, tavuk gibi protein açısından zengin yiyecekleri yemeyi en aza indirin.