TV 8’de yayınlanan Masterchef yemek yarışması programı ile gündeme gelen koruk suyunun ne olduğu ve nasıl hazırlandığı merak ediliyor. Koruk suyu hakkında internet üzerinden araştırma yapan vatandaşlar, “Koruk suyu nedir?”, “Koruk suyu nasıl yapılır? “Koruk suyunun faydaları nelerdir?” sorularına cevap aramaya başladı.
İnsanların limon nedir bilmediği çok eski yıllarda, pek bir yaygın kullanılırmış koruk suyu… Günümüzde ise meşrubat olarak da tüketilen koruk suyu, salatalarda ve zeytinyağlı yemeklerde ekşi bir lezzet vermesi için kullanılıyor. Masterchef yarışma programı ile gündeme gelen koruk suyunun faydaları, ne işe yaradığı, hangi yemeklerde kullanıldığı ve koruk suyunun nasıl yapıldığı merak ediliyor. İşte koruk suyu ile ilgili merak edilenler…
Üzümün henüz olgunlaşmamış haline koruk denir. Olgunlaşmamış üzümlerin ezilerek suyunun çıkarılması sonucu koruk suyu elde edilir. Koruk suyu oldukça ekşi bir tada sahip asitli bir içecektir. Tadı limon tuzu kadar keskin olmamakla beraber sumak kadar da kekremsi değildir. İçerisindeki tartarik asit ve elma asidi onun çok ekşi, acı bir tada sahip olmasını sağlar.
Orta çağ Avrupası’nda ana ekşi maddesi olarak, sirkeden daha sık olarak koruk suyunu kullanırlardı. Eski Fransızca’da ‘vertjus’ adı verilen koruk suyu, özellikle Batı Avrupa’da uzun yıllar tüketildi. Geleneksel Türk mutfağında ise yemeklerde limon olmadığında koruk suyu kullanılırdı. Günümüzde Fransız mutfağında halen özel bir lezzet olarak kullanılan koruk suyu, ülkemizin Akdeniz ve Ege bölgesinde sıkça kullanılmaya devam ediyor.
Masterchef 2021 yarışmasına konuk olan ünlü şef Osman Sezener’in özel tarifi koruk suyu için gerekli olan malzemeler:
1 su bardağı su
Öncelikle asmadan koparılmış taze koruklar yıkayın. Ardından koruklar ezerek suyunu çıkarın. Ezilen korukların içerisine 1 su bardağı su ilave edin. Elle biraz sıkıp tülbentten geçirilerek koruk suyunu süzün. Biraz tuz ilave edin ve karıştırın. Koruk suyu hazır, afiyet olsun…
Anadolu’nun kültürel lezzeti koruk suyu özellikle doğal bir antioksidan olduğundan kışın daha fazla tüketilir. Çeşitli salatalara ve yemeklere lezzet veren koruk suyu tarifi şöyle:
Koruk şerbetini denediğinizde sofralarınızdan eksik etmeyeceksiniz. İşte yaz sıcaklarında özellikle de Ramazan sofralarına çok yakışan koruk şerbeti tarifi:
Malzemeler:
• 1 su bardağı koruk suyu
• 4 su bardağı su
• 1 çay bardağı toz şeker
NASIL YAPILIR?
Su ve şekeri derin bir kabın içerisinde şeker eriyinceye karıştırın. Süzmüş olduğunuz koruk suyunu ilave edin ve biraz daha karıştırın. Soğuması için buzdolabında bekletin ve işte koruk şerbeti hazır! Afiyet olsun.
Koruk şerbetinin bir diğer yapılışı şöyle:
Ege mutfağının vazgeçilmez şifalı içeceği koruk suyu, özellikle kalsiyum, magnezyum ve potasyum bakımından zengin bir besindir. Antioksidan kaynağı koruk suyu, vücuttaki zararlı toksinlerin atılmasına da yardımcı olur. Koruk suyu faydaları sırasıyla şöyle:
Koruk suyu sadece meyve suyu ve şerbet yapımında kullanılmıyor. Salatalardan çorbalara kadar birçok yemeğe keskinlik ve ekşilik katması için de tercih edilebiliyor. Eski dönemlerden beri kullanılan koruk suyu, o zamanlar usta şeflerin hazırladığı tavuk yemeklerinde, çorbalarda hatta tatlılarda kullanılırdı. Günümüzde ise halen salatalara, kısır, bamya, pırasa, yaprak sarma ve dolma gibi yemeklerde kullanılıyor ve bu yiyeceklere oldukça lezzet katıyor. Ayrıca tavuk, mantar ve balık yemekleri için hazırlanan kremalı soslara da çok yakışıyor.
Koruk suyu iştah açıcı özelliği sayesinde kilo alımına yardımcı olur. İştahsız çocukların iştahını açmak için kullanılabilir. Hem doğal hem de katkı maddesi içermeyen bir içecek olduğundan kilo almak için gönül rahatlığı ile tüketilebilir.
Koruk suyu buzdolabında 6 aya kadar muhafaza edilir. Cam kavanozda ve hava almayan kaplarda tazeliğini korur. Koruk suyu içecek olarak tüketilecekse, nem, ısı ve ışıktan uzak tutmak kaydıyla buzdolabında saklanır.