Kuduz, kuduz hastalığı olan hayvanların salyasıyla insanlara bulaşan ölümcül bir virüstür. Kuduz virüsü genellikle kuduz olan hayvanın insanı ısırması ile yayılmaktadır. Kuduz virüsü bulaşması durumunda belirtiler geç fark edildiği için hastayı kurtarmak için de geç kalınmaktadır.
Kuduz, kuduz hastalığı olan hayvanların salyasıyla insanlara bulaşan ölümcül bir virüstür. Kuduz virüsü genellikle kuduz olan hayvanın insanı ısırması ile kişiye bulaşır. Kuduz virüsü bulaşması durumunda belirtiler geç fark edildiği için hastayı kurtarmak için de geç kalınmaktadır. Ancak kuduz virüsüne maruz kalınması durumunda kişi derhal tedavi görürse kolayca geçmektedir. Bu durum tedavi edilmezse, ölümcül bir sonuç doğurur. Kuduz aşısı devlet ve özel hastanelerde yapılabilir. Bu aşı kuduz hayvanı ısırmadan önce veya sonra vurulabilir. Kuduz aşısı koldan kas içine yapılan bir aşıdır. Bu aşı vurulmadan önce veya vurulduktan sonra alkol alınmaz.
Kuduz aşısı, enfeksiyonu önlemek için hayvan ısırdıktan mümkün olduğunca hemen sonra vurulmalıdır. Doktor öncellikle ısırığın olduğu yeri en az 15 kez su ve sabunla yıkayacak ve ardından kuduz aşısı tedavisine başlayacaktır.
Kuduz Nedir?
Kuduz çok ciddi bir hastalık olup virüs yoluyla bulaşmaktadır. Kuduz esas olarak bir hayvan hastalığıdır. Kuduz hayvanı tarafından ısırılan kişilere kuduz aşısı uygulanmaktadır.
İlk başlarda belirti olmasa da ısırıktan haftalar hatta yıllar sonra ağrı, halsizlik, baş ağrısı ve ateş gibi belirtiler yaşanır. Bu belirtileri nöbet geçirme, halüsinasyonlar ve felç takip edebilir.
Kuduz Bulaştıran Hayvanlar Nelerdir?
Hem yabani hem de evcil hayvanlar kuduz virüsü bulaştırabilir. Kuduz bulaştıran yaygın hayvanlar şunlardır:
Kuduz Nasıl Tedavi Edilir?
Kuduz hastalığının tedavisi kuduz aşısı ile yapılır. Bu aşılar köpek veya yarasa ısırığı sonrasında veya öncesinde kuduz yayılmasını önlemek için kullanılmaktadır. Kuduz aşısı, kuduz riski yüksek kişilere yapılmaktadır. Kuduz virüsü bulaştığından şüphelenen kişi, örneğin köpek tarafından ısırlan kişi kuduz aşısı olmalıdır.
Hayvan Isırdıktan Sonra Kuduz Aşısı
Eğer kişi kuduz hayvan tarafından ısırıldıysa, kuduz hastalığını önlemek için kuduz aşısı olunur. Aşının gerekli olup olmadığına doktor karar verir.
Eğer önceden aşı olunmadıysa, 4 doz aşı olunur. İlk doz alındıktan sonra diğer dozların alımı şu şekilde olur:
Ayrıca, vücudunuzun virüsle daha hızlı savaşmasına yardımcı olmak için ilk dozla birlikte Rabies Immune Globulin adlı bir aşı da olabilirsiniz.
Eğer önceden kuduz aşısı olduysanız, hayvan ısırmasından sonra 2 doza ihtiyacınız olacaktır. (ilk dozu hemen alındıktan sonra (ilk dozdan 3 gün sonra) ikinci bir doz alınacak). Bu durumda Kuduz İmmün Globulin aşısına ihtiyacınız olmayacak.
Siz veya ailenizden herhangi birinin kuduz aşısı olması gerektiğini düşünüyorsanız, bir doktora danışmalısınız.
Kuduz Aşısı Yan Etkileri Nelerdir?
Kuduz aşısı yan etkileri genellikle hafif olup birkaç gün içinde yok olmaktadır. Bu belirtiler şunlardır:
Bu yan etkiler kısa sürede herhangi bir problem olmadan geçer. Şiddetli reaksiyonlar oldukça nadir görülmektedir.
Kuduz Aşısının Nadir Görülen Yan Etkileri
Kimler Kuduz Aşısı Olmalıdır?
Kuduz aşısı, kuduz ile temasta olup yüksek risk taşıyan kişiler için önerilmektedir. Şu kişiler kuduz aşısı olmalıdır:
Kuduz aşısı 3 doz verilmektedir. İkinci doz ilk dozda 7 gün sonra ve üçüncü doz ise ilk dozdan 21 veyahut 28 gün sonra verilmektedir.
Kuduz aşısı kaç yıl korur? Kuduz aşısının koruma süresi ortalama 1 yıldır.