Kulak kanalında kaşıntı yaşanması çok rahatsız edici bir durumdur ve bunun birçok sebebi olabilir. Kulakta Kaşıntının Nedenleri
Kulağımın İçi Kaşınıyor Neden Olur Nasıl Geçer? Bitkisel Doğal Çözümler
Kulak kanalında kaşıntı yaşanması çok rahatsız edici bir durumdur ve bunun birçok sebebi olabilir.
Kulakta Kaşıntının Nedenleri
Cilt Problemleri
Kulakta kaşıntı yaşanmanın sebepleri arasında cilt problemleri yer alır. Kulak içindeki, kulaktaki deride egzama, alerji dermatit ve seboreik dermatit gibi cilt problemleri varsa bu durum kulakta kaşıntıya sebep olur.
Kulak Kanalında Mantar Enfeksiyonu
Kulakta kaşıntının sebebi kulağa sürekli su kaçması sonucu oluşan mantar enfeksiyonu olabilir. Bu ise genellikle yüzücülerde görülen bir durumdur.
Allerji
Alerji, kulakta kaşıntı için çok yaygın bir nedendir . Gregory Thompson, kulakta kaşıntı, burun ve boğazda bir şeye alerji yaşanması sonucu olarak ortaya çıktığını ifade ediyor. Alerjik reaksiyon da kulakta baskı veya işitme zorluğuna neden olabilir. Ayrıca besin alerjileri de kulağın içinde kaşıntıya neden olabilir.
Yüzücü Kulağı
Dış kulak iltihabı olarak da bilinen yüzücü kulağı; kulak kanalının yüzeyinde iltihaplanma olması durumudur. Kulakta anormal miktarda nem bu durumun ortaya çıkma ihtimali arttıracaktır. En sık görülen yüzücü kulağı belirtileri ise kulak kanalında kaşıntı ve ağrıdır.
Şampuan ya da Sabuna Alerji
Kullanılan şampuan ve sabun kulakta kaşıntıya sebep olabilir. Bu çok sık karşılaşılan bir nedendir. Duş yaparken şampuan veya sabunun kulağa girmesinin önlenmesi tavsiye edilir.
Kulak Kuruluğu
Kulağın çok fazla temizlenmesi de kulakta kuruluğa sebep olacağından kaşıntıya sebep olur. Kulağımızın içinde biraz kulak kirinin olması gerekir ve bu da kulağı yağlı tutar ve bakterilerden arındırmaya yardımcı olur.
Kulak Kaşıntısı Nasıl Geçer? Doğal, Bitkisel Tarifler
Sirke
Beyaz sirke de kulaktaki kaşıntıdan kurtulmak için güvenilir bir çözümdür. Alkol ile birleştiğinde kulağı çok iyi temizler. Beyaz sirke ile eczaneden alabileceğiniz alkolü eşit miktarda karıştırın. Bu karışımı damlatmak için şırınga veya bir damlatıcı kullanmalısınız. Beyaz sirke için bir diğer alternatif ise, elma sirkesidir.Elma sirkesini su ile seyrelttiğinizde antiseptik özellikleri iç ve dış kulak sağlığına iyi gelecektir. Bu yöntem, maya enfeksiyonları veya diğer mantar türleri sonucu kulakta olan kaşıntıyı giderir.
Ilık Yağ
Kulakta kaşıntı için bilinen en iyi doğal yöntemlerden birisi de yağ kullanımıdır. Bu açıdan bakınca kulağınız için kullanacağınız birçok yağ vardır. Bunlardan yalnızca birkaçı:
Öncelikle bu listeden kullanacağınız yağı seçip ısıtarak başlamalısınız. Ancak ısıtma işini abartmamalısınız, yalnızca hafif ılık olmalıdır. Bunu ısıtmanın en iyi yolu, yaklaşık 20 dakika boyunca bir miktar ısıtılmış suya yağ şişesini koymaktır. Bu yağı doğrudan kulağınızda kullanmadan önce sıcaklığını test ettiğinizden emin olun. Bu yağlar kulağınızdaki kaşıntının geçmesine yardımcı olacaktır.
Aloe Vera
Aloe veranın sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır ve kulakta kaşıntı için de kullanılması güvenlidir. Aloe vera gölgenin pH seviyesini dengeleyerek kulak içinde iltihap veya şişliği azaltır. Aynı zamanda kullanımı çocuklar için de güvenlidir. Çoğu zaman kulakta kaşıntının gençlerde yaşandığını gösteren bazı çalışmalar vardır. Aloe vera yapraklarından jelini çıkartıp ağrıyan kulağınıza uygulamak için şırınga veya damlalığa koyarak kullanmalısınız. Kullanılması gereken oran 3-5 damladır. Eğer kulağınızda kaşıntı ve başka belirtiler yaşıyorsanız yine de aloe vera kullanmadan önce doktorunuza danışmanızda fayda vardır.
Sıcak Kompress
Uzmanlar, sıcak kompressin kulakta kaşıntıyı geçirdiğini söylüyor. Bunu yapmak için, biraz sıcak su içine havluyu batırın ve bunu kulağınızın üzerinde 10 dakika kadar bekletin. Yahut sıcak su torbasını kaşınan kulağa tutun.