Kurabiye Yapmanın Püf Noktaları Kurabiye Kaç Dk Pişirilir?

kurabiye yapmanin puf noktalari kurabiye kac dk pisirilir

Kurabiye, dört mevsim mutfaklarımızın gözdesidir, kimsenin hayır diyemeyeceği enfes tatlardan biridir… İşte lezzetli bir kurabiye yapmanın püf noktaları ve kurabiye pişirme hakkında bilgiler;

Kurabiye Kaç Derecede Pişer Kaç Dakikada Pişer Kurabiye Pişirme Süresi

Kurabiye, dört mevsim mutfaklarımızın gözdesidir, kimsenin hayır diyemeyeceği enfes tatlardan biridir… İşte lezzetli bir kurabiye yapmanın püf noktaları ve kurabiye pişirme hakkında bilgiler;

Kurabiye Kaç Dakika Kaç Dereceli Fırında Pişirilir?

Kurabiye yapmak çok kolay olsa da önemli olan pişme süresidir. Kurabiyelerin çıtır çıtır ya da yumuşak olması veya ağızda dağılması, fırında ne kadar piştiği ile yakından ilişkilidir. Bundan dolayı kurabiyenin pişme süresi son derece mühimdir.

Kurabiye pişirecek iseniz, önce fırınınızı ısıtmanız gerekmektedir. 160 derecede pişirilecek kurabiyeler yaklaşık 20 dakika içinde pişecektir. Elbette kullanılan fırına bağlı olarak bu süre değişkenlik arz edecektir. 20 dakika dolduğunda kurabiyelerinizin durumuna bakmanız yararlı olacaktır.

Kurabiyenin şekli de, pişme süresini etkileyen diğer bir unsurdur. Kalın kurabiyeler yaklaşık 20 dakikada pişerken ince kurabiyelerin pişmesi için 10 dakika gibi bir süre yeterli olmaktadır.

Kurabiye altlarının pembeye yakın bir renk alması, iyi piştiklerini gösterir. Bu süre, 11 ila 13 dakika arasında farklılık gösterir, bu ise ne tür bir fırın kullandığınız ile ilgilidir. 160 derece turbo fırın, kurabiyeleri 12 dakika içinde pişirirken, 170 derece elektrikli fırın ise 13 dakika pişme süresi sunacaktır. 13 dakikayla 15 dakika aralığındaki iki dakikalık farkı belki basit görebilirsiniz ancak buna çok dikkat etmelisiniz, çünkü 2 dakika fazla pişirmek kurabiyelerin çok sert olmasına yol açabilir.

Güzel Kurabiye Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?

Lezzetli kurabiye yapmanın püf noktaları, tadı damakta kalacak nefis kurabiyeler pişirmek için bilinmesi gereken çok önemli hususlardır.

Kurabiye hamurunuzu hazırlarken kullanacağınız malzemeler oda sıcaklığında olmalıdır. Bilhassa kullanılacak yağın oda ısısında bir kıvama sahip olması lazımdır. Tereyağının ya da margarinin soğuk olması, kurabiye hamurunuzun daha az un alabileceği anlamına gelir ve üstelik hamurun yoğrulmasını da zorlaştıracaktır.

Margarin değil de tereyağı kullanmanız sağlık açısından daha yararlıdır. Ayrıca tereyağı, kurabiyenin lezzetine lezzet katacaktır. Yağın dışında yumurta ve süt gibi ürünlerin de oda sıcaklığında olması gereklidir.

Kurabiyelerinizin ağızda dağılmasını istiyorsanız kullanacağınız bütün malzemelerin tam ölçülü ve oda ısısında olması önemlidir. Bilhassa unu aşırı miktarda kullanmamalısınız. Tereyağını da dolaptan çıkarır çıkarmaz kullanmamalısınız. Çünkü soğuk tereyağı hamurun her tarafına aynı oranda dağılmayacaktır. Eritilmiş yağda ise kıvamın tutturulması biraz sıkıntılı olmaktadır. Şâyet yağınızı önceden çıkarmayı unutmuş iseniz ve mutfağınızda mikrodalga fırın bulunuyorsa buz çözme bölümünde sadece 1 dakika bekletin. Böylece yağınız oda sıcaklığı kıvamını bulacaktır.

Bazen kurabiyelerinizi yerken ağzınızda topaklanmalar oluşabilir. Eğer kuru malzemelerinizi elemeden koyduysanız böyle bir durum meydana gelecektir. Ununuzu ve diğer malzemelerinizi eleyip kurabiye hamurunuzu da elenmiş malzemelerle yoğurursanız kurabiyeler ağızda topaklanmayacaktır ve un tadı da almayacaksınızdır.

Kurabiye yapımında dikkat edilmesi gereken en önemli şey, fırının uygun sıcaklıkta ısıtılmasıdır. Kurabiyelerinizi fırınınız soğuk iken koyarsanız, ilk olarak kenarları pişecektir. Ancak maalesef kurabiyenizin kenarları, henüz orta kısımları pişmeden yanmaya başlayacaktır. Bu yüzden kurabiyelerinizi fırına vermeden evvel fırınınızı ısıtmanız gerekir.

Kurabiyeler fırından çıkarıldıktan sonra muhakkak 10-15 dakika boyunca oda sıcaklığında dinlendirilmelidir. Ardından servis edilebilir.

Kurabiyelerim Çatlıyor Kurabiyeler Neden Çatlar?

Kurabiyelerin çatlaması, üç şeyden ileri gelebilir:

  1. Kabartma tozu veya karbonat, gereğinden fazla  kullanılmış olabilir.
  2. Kurabiye hamurunun kıvamı tutturulamamış olabilir.
  3. Kurabiye hamurunun malzemeleri tam olarak yoğurulamamış olabilir.