Kurban eti yıkanır mı, nasıl dinlendirilir, hangi yöntemle saklanır? İşte püf noktaları…

21 Haziran 2023
0 Yorum
kurban eti yikanir mi nasil dinlendirilir hangi yontemle saklanir iste puf noktalari

Kurban bayramının yaklaşmasıyla etin dinlenmesi, saklanması ve tüketimiyle ilgili pek çok konu araştırılıyor. Peki Kurban eti yıkanır mı? Et kesildikten kaç saat sonra dolaba konur? Yeni kesilen et kaç saat dinlenmeli? Kavrulmuş et nasıl saklanır?

Kurban Bayramı 28 Haziran Çarşamba itibariyle başlıyor. Kurban etlerin ihtiyaç sahiplerine paylaştırılması, dinlenmiş et ile lezzetli kavurmalar yapılması bu bayramın en tatlı rutinleri arasında yer alıyor.

Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla kullanıcılar “Kurban eti nasıl saklanır? Kurban eti yıkanır mı? Kurban eti nasıl dinlendirilir? Kurban eti neden kokar?” sorularına cevap arıyor. Et israfını önlemek ve etleri doğru yöntemle saklamak için birkaç püf noktalar var. Kurban etleri ile ilgili en çok merak edilen soruları cevapladık. Keyifli okumalar.

KURBAN ETİ YIKANIR MI?

Kurban etinin yıkanması tavsiye edilmiyor. Konunun uzmanlarına göre et yıkandığında temizlenmiyor aksine bakterilerin çoğalmasına sebep oluyor. Kurban etin eve geldikten sonra serin ve kuru yerde dinlendirilmeli. Ardından buzdolabında 5-6 saat bekletilmeli. Etin kanı süzülüp tek pişirimlik porsiyonlara bölünerek derin dondurucuya kaldırılmalı.

kurban(5)

KURBAN ETİ NEDEN KOKAR?

Kurban eti taze olur ve aynı gün kesildiği için kokusu yoğundur. Kurban eti kokmasının diğer nedenleri şöyle:

  • Henüz kesilmiş taze kurban eti uzun süre poşette tutulursa kokma ve bozulma süresi hızlanır. Et kısa süre içerisinde poşetten çıkarılıp temiz ve serin yerde yayılarak soğuması sağlanmalı.
  • Birkaç gün içerisinde dondurucuya konulmayan ve tüketilmeyen etler, kokmaya ve yeşillenmeye başlar.
  • Etler poşette veya kapalı kap içerisinde bekletilirse kokusu yoğunlaşabilir.

KURBAN ETİ NASIL SAKLANIR?

Kurban etini temiz bıçak ile küçük parçalara ayırın. (İdeal boyutlar kuşbaşı ölçüsüdür.) Kurban etleri nasıl kullanılmak isteniyorsa derin dondurucuda öyle saklanmalı.

Kıyma, kuşbaşı veya bonfile olarak poşetlere konulmalı. Buzdolabı poşeti kullanılacaksa, hava almadığından emin olun. Gerekli görürseniz iki adet poşet kullanın. Hava almamasını garantilemek için kilitli poşetler iyi bir alternatif olabilir.

Poşet tamamen doldurulursa, etin her tarafı eşit donmaz. Dolayısıyla poşetler orta boyutlarda doldurulmalı, ağız kısmında boşluk bırakılmalıdır. Bu şekilde buzlukta 1 yıl kadar bozulmadan muhafaza edilebilir.

 

KURBAN ETİ NE ZAMAN KIYMA YAPILMALI?

Kurban eti kıyması için en uygun zaman kesimin ertesi günüdür. Böylece et dinlenmiş olacaktır.

ET KESİLDİKTEN KAÇ SAAT SONRA DOLABA KONUR?

Kurban eti en az 4-5 saat en uygun 1 gün güneş almayan açık havada, güneş almayan serin yerde bozulmadan bekleyebilir. Ardından buzdolabına kaldırmak gerekir. Kesilen eti dinlendirdikten sonra dolaba koymak daha doğru olacaktır.

KURBAN ETİ NASIL DİNLENDİRİLİR?

Öncelikle yeni kesilen etin geniş bir kap veya tepside 1-2 saat serin ve güneş görmeyen yerde dinlendirilmesi gerekir. Daha sonra sertlik kıvamına ulaşan etin porsiyonlara ayrılması gerekiyor. Uzmanların yaptığı açıklamaya göre dinlenmeyen etler daha sonra çözüldüğünde sert ve yemesi zor bir hale geliyor.

DERİN DONDURUCUDA ET NEDEN KOKAR?

Et ürünlerinin yanlış saklanması bakteri, küf, mantar gibi organizmaların artmasına neden olur. Bu durumda dondurucuda koku oluşur.

PİŞMİŞ ET NEDEN KOKAR?

Kurban etinin pişirilirken kokmasını önlemek için 1 gece dinlendirmelidir. Dinlenmiş etten koku da yavaş yavaş dağılır. Ayrıca eti pişirirken kekik, biberiye ve defne yaprağı gibi baharatlar eklerseniz et kokusunu hafifletecektir.

YENİ KESİLEN ET KAÇ SAAT DİNLENMELİ?

Uzmanlar bir gün yani 24 saat dinlendirilen etin hem sağlık hem de lezzet açısından önemli olduğunu ifade ediyor.

kurban(3)

KAVRULMUŞ ET NASIL SAKLANIR?

Eti pişirdikten sonra uygun boyuttaki saklama kaplarına konulmalı ve buzdolabında 2 gün saklanmalıdır. (2-3 günün ardından pişmiş et kesinlikle tüketilmemeli.)

Kavrulmuş eti saklamanın bir diğer yöntemi ise saklamak istediğiniz kavurmalık eti tekrar ısıtın hatta kaynasın. Eti sıcak sıcak kavanozun ağzına kadar doldurun. Kavanozun ağzını sıkıca kapatın ve ters çevirerek mutfak tezgahına koyun ve kavanoz soğuyana kadar bekletin.

Önemli olan kavanozun kapaklarının kullanılmamış yeni olması yani vakum yapması gerekir. İçine hava almazsa aynı konserve gibi uzun müddet saklama şansınız var. Dikkat edilmesi gereken nokta kavanozu açtıktan sonra içindeki etin tamamını tüketmeniz gerekiyor. Bu yüzden tüketebileceğiniz porsiyonlarda küçük kavanozlarda saklayabilirsiniz.

KURBAN ETİ DERİN DONDURUCUDA NE KADAR BEKLER?

Etler dondurucunun en soğuk bölmesine yerleştirilmeli. Derin dondurucuda saklama süreleri hakkında da bilgi veren yetkililer koyun parça etlerinin 4-8 ay, kıymasının ise 1-3 ay; dana parça etlerinin 6-10 ay, kıymasının 1-3 ay; sığır parça etleri 8-12 ay, kıymasının 1-3 ay bekletilmeli.

KURBAN ETİ DIŞARIDA NE KADAR BEKLER?

Uzman kasaplar, eti buzdolabına koymadan önce en az 5, en fazla 12 saat havalandırılması gerektiğini belirtiyor.

KOYUN ETİ NEDEN KOKAR?

Koyunlar meralarda ve otlaklarda yetişir. Dolayısıyla yeşilliklerde gezerek ve buldukları her otu yiyerek beslenirler. İşte bu farklı otlarla beslendikleri için koyun etlerinin kendine has bir kokusu olur. Koyun etinin hem kokusunu gidermek hem de lezzetli bir hale getirmek için bir gün önceden marine etmeniz gerekecektir.

ET 1 GÜNDE BOZULUR MU?

Et hava aldığı ve serin bir yerde bekletildiği sürece 24 saat içinde bozulmaz. Havasız et bozulur.

KURBAN ETİ SICAKTA BOZULUR MU?

Et, oda sıcaklığında en fazla 3-4 saat tutulmalıdır. Daha fazla bekleyen ette şişme ve morarma meydana gelerek kısa sürede bozulabilir.

ET KAÇ DERECEDE MUHAFAZA EDİLİR?

Hiçbir işlem görmeyen kurban eti, normal mevsim koşullarında 4 derecede 3-4 gün buzdolabında muhafaza edilebilir. Buzlukta ise -18 derecede ortalama altı ay bekletilebilir. Kıyma haline getirilip -18 derecede 1-3 ay saklanabilir.