Kürtajdan Sonra Enfeksiyon Kapanlar Nasıl İyileşir Tedavisi Nasıldır

27 Mayıs 2021
0 Yorum
kurtajdan sonra enfeksiyon kapanlar nasil iyilesir tedavisi nasildir

Kürtaj; istenmeyen bebeğin veya sorunlu gebeliğin sonlandırılmasının tıpta verilen adıdır. Rahim kazınarak içinde bulunan bebek operasyonla alınır.

Kürtaj; istenmeyen bebeğin veya sorunlu gebeliğin sonlandırılmasının tıpta verilen adıdır. Rahim kazınarak içinde bulunan bebek operasyonla alınır. Kürtaj, sadece bebek aldırmak için değil, düşükten sonra içeride kalan et parçalarını temizlemek, ölü gebelik veya boş gebelik gibi durumlarda da yapılan bir işlemdir. Her cerrahi müdahelede olduğu gibi kürtaj da enfeksiyon riski taşır.

Kürtaj Sonrasında Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir?

  • Yüksek ateş, halsizlik
  • Vajinadan gelen keskin kötü kokulu akıntı
  • Vajinal kanama
  • Kasıklarda ağrı
  • Titreme
  • Karın ağrısı
  • Kusma
  • Geçici bir süre adet düzensizliği

Kürtaj Sonrası Enfeksiyon Neden Olur?

Kürtaj, tıbba ve yasalara aykırı olmadan sterilize edilen bir ortamda gerçekleşirse enfeksiyon kapma riski daha azdır. Doktorunuzun bilgilendirmesine uymayıp cinsel ilişkiye girer yahut verilen antibiyotikler kullanılmaz ise enfeksiyon riski artar. Ayrıca kürtaj sonrası hastanın kendi hijyenine dikkat etmemesi enfeksiyonun en önemli nedenlerindendir.

Kürtaj Sonrası Enfeksiyon Belirtileri Görüldüğünde Ne Yapılmalı?

Hasta, kürtaj sonrası enfeksiyon kaptıysa en belirgin özelliği ağrı ve kanama olmasıdır. İlk 14 gün kanama çok yoğun olursa veya kanama az fakat 14 günden fazla sürerse mutlaka doktorla görüşülmelidir. En sık karşılaşılan durumlardan biri de kürtaj sonrası vajinadan kötü kokulu akıntı gelmesidir. Kanda bulunan akyuvarların artış göstermesi, karında ağrı, ateşlenme gibi şikayetleri meydana getirir. Bu gibi durumlarda derhal doktora başvurmalı, verdiği antibiyotikler kullanılmalıdır.

Kürtajdan Kaç Gün Sonra Cinsel İlişkiye Girilir?

Kürtaj olan kadının kürtaj sonrası bir müddet kanaması olur. Bu kanama zamanla azalır ve kendiliğinden biter. Kanama bitinceye kadar cinsel ilişkiye girilmemelidir. Kürtaj sonrası kanama her kadında aynı zamanda bitmiyor. Kimi kadınlarda kanama  7-10 gün sürerken kimi hastalarda ise 30-45 gün devam etmektedir. Bir buçuk ay kanaması olan kadının bir buçuk ay cinsel ilişkiye girmesi yasaktır. Cinsel ilişki yasağına uyulmaması enfeksiyona neden olabilir.

Kürtaj Sonrası Enfeksiyon Kısırlığa Neden Olur mu?

Kürtaj sonrası hastanın enfeksiyon kapma durumunda, rahim kanallarına veya tüplere yayılan enfeksiyon kısırlığa neden olabilir. Kürtaj olan bir kadın, gebe kalma çabasına rağmen hala gebe kalamıyorsa rahim filmi çektirmesi gerekebilir.Film sonucuna göre tüplerde ve rahimde hasarın olup olmadığı anlaşılır.

Kürtaj Sonrası Enfeksiyon Kapmamak İçin Ne Yapılmalı?

  • Enfeksiyon kapmamak için doktorun uyarılarını dikkate almalı denize havuza girmemeli, cinsel ilişkiden bir süre kaçmalıdır. Özellikle kendi hijyenine özen göstermelidir.
  • Antibiyotik kullanımı kürtaj sonrası enfeksiyonu önler. Bu nedenle kürtajdan sonraki ilk 5 gün mutlaka antibiyotik kullanmalıdır. Kadın kürtaj sonrası ilacını kullansa bile operasyondan kaynaklı enfeksiyon yine de olabilir.
  • Steril ortamda tek kullanımlık aletler ile yapılmalıdır. Tecrübeli kadın-doğum uzmanı tarafından, dikkatle yapılan kürtajda enfeksiyon oluşmayacaktır. Kürtaja hazırlanan hastanın antiseptik solüsyon kullanarak vajina içi yıkanmalıdır. Aynı zamanda doktorun kullandığı aletlerin steril olması da enfeksiyon riskini azaltan önemli unsurlardandır. Fakat gereken bütün önlemler alındığı taktirde bazen kürtaj sonrası enfeksiyon oluşabiliyor.

Kürtaj Sonrası Enfeksiyon Nasıl Geçer?

Kürtaj işlemi sonrası enfeksiyon oluşursa, tedavi olarak antibiyotik kullanılır. Çoğunlukla bu tedavi kafidir. Fakat hasta da apse oluşursa veya enfeksiyon daha ciddi boyut alırsa  hastaneye yatması gerekebilir. Yukarıda belirttiğimiz enfeksiyon belirtilerinin meydana gelmesi durumunda vakit kaybetmeden doktora müracaat etmelidir. Çünkü bu durumda erken teşhis çok önemlidir. Geç kalındığı taktirde enfeksiyon başka organlara yayılabilir. Bu durum apse oluşmasına ve kısırlığa neden olabilir.