Kuru bakliyatları taze tutmanın püf noktaları: Bakliyatlar nasıl saklanır?

28 Şubat 2024
0 Yorum
kuru bakliyatlari taze tutmanin puf noktalari bakliyatlar nasil saklanir

Nohut, mercimek, fasülye gibi çok tükettiğimiz bakliyatlar doğru saklanmadıklarında bayatlayabilirler hatta toksik etkilere neden olabilirler. Güvelenme ya da böceklenme de riskler arasındadır. Peki bakliyatlar nasıl saklanır, en iyi yöntemler nelerdir? Dolapta mı buzdolabında mı saklanmalı? Vakumlu poşet işe yarar mı? Bakliyat saklamanın tüm püf noktalarını içeren rehberimize göz atın.

Kuru bakliyatlar, sağlıklı ve besleyici olmalarının yanında uzun süre tazeliğini koruyabilme özellikleriyle adeta besinler arasında demirbaş vazifesi görürler. Bakliyatlar, doğru şekilde saklanmadıklarında ise zamanla lezzetlerini ve besin değerlerini kaybedebilirler. Böceklenme, güvelenmeleri ya da toksiklenmeleri de mümkündür. Bu nedenle, kuru bakliyatları taze tutmanın bazı püf noktalarını bilmek gerekir. Fasülye, nohut, mercimek, nasıl saklanır? Uzun süre tazeliğini nasıl korur? İşte bakliyatları saklamanın püf noktaları: 

BAKLİYATLAR NASIL SAKLANIR?

Kuru bakliyatları taze tutmak için doğru saklama yöntemleri oldukça önemlidir. İşte nohut, mercimek, fasülye gibi bakliyatları en iyi şekilde saklamanın püf noktaları:

  1. Hava Almayan Kaplar: Bakliyatları saklamak için hava almayan, kapaklı cam veya plastik kaplar ideal. Bu kaplar sayesinde bakliyatların havadan etkilenmesi ve nemlenmesi engellenir.
  2. Güneş Işığından Uzak Tutun: Bakliyatları sakladığınız yerin güneş ışığı almayan bir alan olmasına dikkat edin. Güneş ışığı besinlerdeki vitaminleri azaltabilir ve bakliyatların bayatlamasına neden olabilir.
  3. Serin ve Kuru Ortam: Bakliyatları nemli ortamlardan uzak tutmak önemlidir. Nem bakteri üremesine neden olabilir, bakliyatların bozulmasına yol açabilir. Bu nedenle, bakliyatları serin ve kuru bir ortamda saklamak gerekir.
  4. Etiketleme: Farklı çeşitlerdeki bakliyatları ayırt edebilmek için saklama kaplarınızı etiketleyin. Bu sayede istediğiniz bakliyatı kolayca bulabilirsiniz.
  5. Sıklıkla Kullanılanları Önde Tutun: Sıklıkla kullanılan bakliyatlarınız varsa, buzdolabının veya mutfak dolabının ön kısımlarında bulundurarak kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Bu basit ipuçlarıyla kuru bakliyatlarınızı uzun süre taze tutabilir, sağlıklı yemeklerinizde kullanmaya devam edebilirsiniz.

BAKLİYAT BUZDOLABINDA SAKLANIR MI?

Kuru bakliyatlar genellikle oda sıcaklığında, serin ve kuru bir ortamda saklanması önerilir. Bu nedenle, bakliyatların buzdolabında saklanması gerekli değildir. Buzdolabı nemli bir ortam olabileceğinden bakteri üremesine veya bakliyatların bozulmasına neden olabilir. Kuru bakliyatlarınızı taze tutmak için hava almayan kaplar içinde oda sıcaklığında muhafaza etmeniz besinlerin değerleri açısından daha uygundur.

yeni proje 3

BAKLİYATIN SAKLAMA KOŞULLARI NASIL OLMALIDIR?

Bakliyatların uygun koşullarda saklanması, tazeliğini ve ömrünü belirler. Bakliyatları depolarken göz önünde bulundurmanız gereken bazı faktörler şunlardır;

  • Alışveriş sonrası bakliyatlarınızı kontrol etmeli ve aralarında bozuk ya da yabancı madde içerenleri ayıklamalısınız. Bu durum, saklama sürelerini olumsuz yönde etkiler.
  • Bakliyatları orijinal paketlerinde muhafaza etmek doğru bir uygulama değildir. Onları cam kavanozlara veya bez çantalara koymak daha iyidir. Bez torbalar, nemin oluşmasını engeller ve bakliyatların ışığa maruz kalmasını önler. Bez torba bulmak zor olabilir. Bu yüzden cam kavanozlarda bakliyat saklamak kabul edilebilir.
  • Bakliyatın içine defne yaprağı eklemek veya kavanozun üstünü tuzla kaplamak da saklama süresini uzatabilir.
  • Bakliyatların buzdolabında, cam kavanozlarda veya bez torbalarda saklanması en uygun depolama yöntemi.

BAKLİYATIN BÖCEKLENMEMESİ İÇİN NE YAPILIR?

Bakliyatların böceklere karşı korunması için şu önlemleri alabilirsiniz:

  1. Bakliyatları Dondurmak: Bakliyatları satın aldıktan sonra birkaç gün dondurucuda bekletebilir, varsa içlerindeki böcekleri öldürebilir ve larvaların gelişmesini engelleyebilir.
  2. Hava Almayan Kaplar: Böceklerin bakliyatlara ulaşmasını engellemek için hava almayan kaplar kullanın. Kilitli cam veya plastik kaplar böceklerin girmesini önleyerek bakliyatları korur.
  3. Defne Yaprağı veya Karanfil Kullanımı: Defne yaprağı veya karanfil eklemek, bakliyatların böceklenmesini engelleyebilir. Bunları saklama kabına ekleyerek böceklerden korunabilirsiniz.
  4. Sarımsak ve Kuru Biber Kullanımı: Sarımsak ve kuru biber de bakliyatları böceklerden korumak için etkili olabilir. Bu aromatik malzemeleri bakliyatların bulunduğu kaplara ekleyerek böceklerden uzak tutabilirsiniz.
  5. Düzenli Kontrol: Sakladığınız bakliyatları düzenli olarak kontrol ederek herhangi bir böcek varlığını erken fark edebilir ve önlem alabilirsiniz.

Bu basit önlemleri uygulayarak bakliyatlarınızı böceklerden koruyabilir ve daha uzun süre tazeliğini korumasını sağlayabilirsiniz.

KURU BAKLİYAT NE KADAR DAYANIR?

Kuru bakliyatlar, doğru şekilde muhafaza edildiğinde, kuru bakliyatların raf ömrü genellikle 1 ila 2 yıl arasında olabilir. Bu süre bazı faktörlere bağlı olarak da değişebilir.

yeni proje 4

EVDE KURU BAKLİYAT SAKLAMA YÖNTEMLERİ

Evde kuru bakliyatları taze tutmak için şu saklama yöntemlerini uygulayabilirsiniz:

CAM KAVANOZ

Cam kavanozlar, bakliyatların doğru şekilde saklanması için sıkça kullanılan bir yöntem. Cam kavanozda saklamanın birçok faydası vardır. Örneğin, cam kavanozdaki ürünleri dışarıdan görmek mümkün ve farklı bakliyatları kolayca seçmek içinde etiketleme yapılabilir.

Kuru baklagilleri cam kavanoza koymadan önce mutlaka ayıklamak gerekiyor. Ayıklanan baklagillerin cam kavanozda muhafaza edilmesi ömürlerini uzatır. Ayrıca cam kavanozu nemden, güneşten ve yüksek sıcaklıklardan uzak bir yerde tutarak saklama süresini uzatabilirsiniz.

BEZ TORBA

Bakliyatların küflenme problemlerini önlemek için bez torbada saklama yöntemi tercih edilebilir. Bez torbada bakliyat muhafaza etmek kolay bir seçenek ve bu yöntem bakliyatları korumak için etkilidir. Bez torbalar neredeyse tüm bakliyat çeşitlerini koruyabilir. Baklagilleri bez torbaya koymadan önce ayıklamak ve temizlemek önemlidir.

DERİN DONDURUCU

Bakliyatları muhafaza etmenin bir diğer yöntemi, onları derin dondurucuda saklamaktır. Barbunya, nohut veya fasulye gibi belirli bakliyat türleri kolaylıkla derin dondurucuda korunabilir. Bakliyatları pişirerek ya da doğrudan derin dondurucuya koyarak saklayabilirsiniz.

TUZ

Tuz, saklanan bakliyatların küflenme, böceklenme veya bozulma gibi olumsuzlukları önlemede etkili bir bileşendir. Cam kavanozlar, bez çantalar veya depolama kapları gibi yerlerde tutulan bakliyatlara tuz eklemek, onların korunmasını sağlar.

VAKUMLU SAKLAMA

Bakliyatları muhafaza etmek için uygun olan vakumlu saklama kapları, sızdırmazlık sistemine sahiptir. Bakliyatın konulmasının ardından, vakumlu saklama kabı içindeki havayı tamamen çeker. Bakliyatın yerleştirilmesinin ardından, saklama kabını kuru ve serin bir yerde, nemden uzak tutmalısınız.