Kuru fasulye sağlık için çok faydalı olan milli bir yiyeceğimizdir. Yanına pilav ve ayran ile servis edildiğinde lezzetine lezzet katar. Kuru fasulye çeşitli besin değerleri açısından da çok zengindir, hatta vitamin ve mineral içeriği en yüksek
Kuru Fasulye Besin Değeri ve Protein Değeri Nasıldır
Kuru fasulye sağlık için çok faydalı olan milli bir yiyeceğimizdir. Yanına pilav ve ayran ile servis edildiğinde lezzetine lezzet katar. Kuru fasulye çeşitli besin değerleri açısından da çok zengindir, hatta vitamin ve mineral içeriği en yüksek bakliyatlardandır.
Kuru Fasulye Protein Değeri Nedir?
Diyetisyen Bahar Sezer 100 gram kuru fasulyede 22 gram protein olduğunu bildirmektedir.
Hücrelerin yapıtaşı proteinlerdir. Hayatımızı sürdürebilmek için ihtiyaç duyduğumuz en önemli besin gruplarından biri olan proteinlerin vücutta pek çok işlevi vardır. Örneğin kansızlığa engel olur, kaslara güç verir, bağışıklık sistemini destekler. Zarar gören hücrelerin onarımında ve yeni hücrelerin oluşumunda büyük rol oynar. Vücudumuzun savunma silahları olarak nitelendirebileceğimiz, enfeksiyonları engelleyen antikorların üretimi de proteinler sayesinde gerçekleşir. Ayrıca proteinler vücudumuzun enerji kaynağıdır.
Kuru Fasulyenin Sağlığa Faydaları Nelerdir?
- Kuru fasulye, vücudunuzdaki hücreleri serbest radikallerin neden olduğu zararlardan koruyan antioksidanlarla doludur. Serbest radikaller, kanser, kalp hastalığı, Alzheimer hastalığı, demans vb. birçok kronik sağlık problemine neden olur. Kuru fasulye antioksidan içeriği ile bu hastalıklarla savaşır.
- En çok protein içeren gıdaların başında kuru fasulye gelir. Öte yandan bu lezzetli besin; fosfor, kalsiyum, folat, demir, potasyum, magnezyum, sodyum ve manganez bakımından da zengindir. Yüksek oranda A ve C vitamini barındıran kuru fasulye, vitamin ve mineral deposudur.
- Kuru fasulyenin sağlığa faydaları içinde öne çıkan hususlardan biri vücuda direnç vermesidir. Hastalıklardan korunmada son derece etkili olan kuru fasulye, beslenme programlarından eksik edilmemelidir.
- Kuru fasulyenin yararları sinir sistemi üzerinde de kendini gösterir. Sinirleri güçlendiren bu yiyecek, hem fiziksel hem de mental yorgunluğa iyi gelir.
- Bolca A vitamini ihtiva eden kuru fasulye bu özelliği sayesinde katarakt oluşma riskini azaltır. Gözünde katarakt veya başka bir sorunu olanlar kuru fasulye tüketmeye devam ederlerse faydasını göreceklerdir.
- Böbreklerde meydana gelen kum ve taşların temizlenmesinde de kuru fasulyenin ciddi bir katkısı vardır. Böbreklerdeki zararlı maddeleri uzaklaştıran kuru fasulye, sindirim ve boşaltım faaliyetlerini düzenler.
- Kuru fasulyenin cilde faydaları yok mudur? Tabii ki vardır. Yağ bezesi ve akne gibi problemlerin önlenmesine destek olur.
- Kuru fasulye yemek, vücudumuzda sülfit depolanmasına mânî olur. Sülfit oksidaz etkisiyle kuru fasulye astımı, migren ağrılarını ve gerginlik şikâyetini hafifletir.
- Kuru fasulyenin glisemik indeksi düşüktür. Bundan dolayı kan şekerini âniden yükseltmez. Bilakis tip 2 diyabetin ağırlaşmasını önler ve kan şekerini düzenler. Şeker hastaları kuru fasulye yiyebilir mi? yiyemez mi? diyeikilemde kalmaya gerek yoktur. Böyle bir rahatsızlığı olanlar da gönül rahatlığıyla kuru fasulye tüketebilir.
- Kuru fasulye tüketimi insülin direncini olumsuz etkilemez. Kan şekerinin birdenbire artmasına yol açmaz.
- Potasyum içeriğiyle kuru fasulye hipertansiyonun önüne geçer. Tansiyon yüksekliği yaşayanların kuru fasulye tüketmeleri önerilir, rahatlama sağlayacaktır.
- Kuru fasulyenin yapısında yoğun lif mevcuttur. Bu itibarla kandaki kötü kolesterolün yükselmesine de engel olur.
- Karaciğer yetersizliğinin tedavisinde fayda sağlar.
- Böbreklere ve kalbe kuvvet verir.
- Kalp çarpıntısını keser.
- Vücudun dayanıklılığını artırır.
- Pankreas bezinin düzenli çalışmasını destekler.
- Zehirlenme sonrası kuru fasulye yemek iyileşme sürecini hızlandırır.
- 1 kâse kuru fasulye, magnezyum gereksiniminin %30’unu karşılamak için yeterlidir. Kuru fasulyede yer alan bu mineral, dokular ve sinirler arasında gerçekleşen elektriksel iletişimi kolaylaştırır. Doku-kemik bütünlüğünün muhafaza edilmesinde oldukça mühimdir.
- Kuru fasulyenin kolesterol oranı hemen hemen 0’dır. Bu yüzden kalbinde veya damarlarında tıkanıklık olanların kuru fasulye tüketmeye daha da özen göstermeleri gerekir. Beslenme ve diyet uzmanları her haftanın 3 günü 1 tabak kuru fasulye yemeyi önermektedir.
- Kuru fasulye kolesterol seviyesini dengede tutar, kalp-damar sağlığının dostudur. Belli aralıklarla kuru fasulye tüketmeyi sürdürmelidir. Bu, kardiyovasküler hastalıklara yakalanma ihtimalini en aza indirecektir.
Kuru Fasulyenin Besin İçeriği Nasıldır?
100 gr kuru fasulyede 21,5 gr protein, 45,5 gr karbonhidrat, 2,4 gr lif ve 1,5 gr yağ bulunur. 100 gr kuru fasulye 6.8 mg demir vardır.
Kuru fasulyede bulunan vitaminler şunlardır;
- A vitamini
- B1 Vitamini
- B2 vitamini
- B5 Vitamini
- B6 Vitamini
- Biyotin
- Folik asit
- B12 vitamini
- C vitamini
- D vitamini
- E vitamini
- P Vitamini
- K vitamini
Kuru fasulyede bulunan mineraller şunlardır;
- Protein
- Çinko
- Fosforlu
- İyot
- Magnezyum
- Bakır
- Potasyum
- Selenyum
- Sodyum
- Kalsiyum
- Demir
- Karbonhidrat
100 Gram Kuru Fasulyedeki Besin Değerleri Şöyledir
- Doymuş Yağ 0,1 g
- Çoklu Doymamış Yağ 0,4 g
- Tekli Doymamış Yağ 0,1 g
- Kolesterol 0 mg
- Sodyum 13 mg
- Potasyum 307 mg
- Karbonhidrat 13 g
- Protein 6 g
A Vitamini 4 IU C Vitamini 18,8 mg
Kalsiyum 15 mg Demir 1,9 mg
D Vitamini 0 IU B6 Vitamini 0,2 mg
Kobalamin 0 µg Magnezyum 101 mg