Çay en çok tüketilen içeceklerdendir. Bunun sonucu olarak elbiseye, giysiye, koltuğa, tişörte hatta duvara çay dökülmesi sorunu ile sık karşılaşılır.
Çay en çok tüketilen içeceklerdendir. Bunun sonucu olarak elbiseye, giysiye, koltuğa, tişörte hatta duvara çay dökülmesi sorunu ile sık karşılaşılır. Bu makalemizde çay lekesi nasıl çıkar, kurumuş veya şekerli çay lekesi nasıl temizlenir? Konusu hakkında bilgiler vereceğiz.
Pratik Bilgiler Uzmanı Meltem Açıkel çay lekesini çıkarmak için şu tavsiyede bulunuyor; Çay olan giysinizi gliserinli suda bekletin, sonra yıkayın. Leke halıdaysa alkol ve sirkeyi sulandırın ve silin.
Çay Lekesi Karbonat İle Nasıl Çıkarılır?
Karbonata bir su katıp hamur haline getirin. Ardından bu karışımı çay lekesi olan yere sürün. Temiz bir beze sirke döküp, çay lekesi olan yeri ovalayıp lekeyi çıkarın.
Çay Lekesi Nasıl Çıkar?
- Beyaz kumaştaki çay lekesini limon suyuyla silin ve soğuk suyla durulayın. Renkli kumaştaki taze lekeyi yumurta sarısını suyla karıştırarak ovalayın. Eski bir leke ise gliserinli suyla silmek iyi olacaktır. Halı üzerindeki çay lekesini, eşit ölçekteki alkol ve sirke karışımı ile silin.
- Koltuktaki çay lekesini çıkarmak için bir bardak ılık suya, bir çay kaşığı renksiz bulaşık deterjanı karıştırın ve uygulayın veya yarım bardak suya, bir çorba kaşığı kadar amonyak ilave edin ve uygulayın veya iki ölçü suyun içerisine bir ölçü sirkeyi karıştırın ve uygulayın.
- Halıya dökülen çay lekesini çıkarmak için lekenin üzerine bulaşık makinesi parlatıcı sıkıp temiz bir bezle silin.
- Çay lekesi pamuklu ve yünlülerde leke taze ise ılık suya batırılmış bir bez ile bastırarak silin. Eski leke ise; İçine limon suyu katılmış ılık suda ıslatılmış bir pamuk parçası ile silip ılık su ile çalkalayın.
- Çay lekesine daima mümkün olduğunca en kısa zamanda müdahale etmek gerekir. Şayet çay, giysi veya halı üzerinde kurumaya bırakılırsa; leke yerleşecek ve çıkarması çok daha güç olacaktır. İşlem sırasında daima beyaz kağıt havlu veya bez tercih edin. İlk olarak beyaz bir peçete yardımı ile lekenin ıslaklığını alabilirsiniz ama peçetenin mutlaka beyaz olması gerekir, aksi halde bezlerin üzerindeki renkler veya desenler kumaşın üzerine akarak durumu daha da kötüleştirecektir. Çay lekesini çıkarmaya çalışırken birde peçetenin bırakmış olduğu rengi çıkarmakla uğraşmayın. Çay lekesi temizliğinde, lekenin daha az bulunduğu kenarlardan başlayıp lekenin fazla bulunduğu merkeze doğru müdahale etmek gerekir. Aksi takdirde çok lekeli yerden, lekesiz olan bölgelere doğru leke kayması olacaktır ve çay lekesi daha büyük alanlara yayılacaktır. Her türlü kahve ve çay lekesine müdahale sadece beyaz sabun ile yapılır. Beyaz sabun ile şöyle bir üzerinden ıslaklığını aldığınız lekeye müdahale edebilirsiniz. Açık renk bir bölgenin üzerinde renkli sabunlar veya bulaşık deterjanları kendi rengini bırakarak, lekenin daha kalıcı ve zor çıkarılır hale gelmesine neden olacaktır. Kesinlikle çay lekesi olan yer çitilenmez. Aksi takdirde leke daha büyük yerlere yayılacak ve daha derine işleyecektir. İnatçı bir çay lekesini çıkarmak için ilk başvuracağınız madde sirke olmalıdır. Sirke lekenin hem çok daha çabuk çıkmasını sağlayacak hem de lekeden eser bile bırakmayacaktır. Yün ve ipek karışımlı bir halıdan herhangi bir lekenin tamamen çıkması ise maalesef mümkün değildir.
- Giysideki çay lekesini çıkarmak için; Çay lekesinin bulunduğu giysiyi ters çevirin ve lekenin bulunduğu bölgeyi soğuk su ile yıkayın. Daha sonra çay lekesinin üstüne soğuk su ile karıştırılmış toz çamaşır deterjanını uygulayın. Bu karışımı lekenin üstünde 10-15 dakika bekletin. Yeteri kadar bekledikten sonra karışımı lekenin üstünden durulayın ve kumaşı yarım saat ılık bir suda bekletin. Son işlem olarak giysinizi yıkama talimatına uygun şekilde yıkayın. Kurutmak için kurutma makinesi kullanmamaya dikkat edin.
Halıdan Çay Lekesi Nasıl Çıkar, Geçer? Kesin Doğal Çözümler Tıklayınız
Halıdan Oje Ve Oje Lekesi Nasıl Çıkar? Kesin Doğal Çözümler Tıklayınız
Koltuktaki, Halıdaki, Yataktaki Kusmuk Kokusu Ve Lekesi Nasıl Çıkar? Tıklayınız