Laringomalazi nedir? Laringomalazinin belirtileri, nedenleri ve tedavisi

22 Temmuz 2022
0 Yorum
laringomalazi nedir laringomalazinin belirtileri nedenleri ve tedavisi

Laringomalazi (laringealmalazi olarak da bilinir), çocuklarda gırtlakta doğum kusurundan kaynaklanan bir sağlık sorunudur. Laringomalazide ses tellerinin üzerinde bulunan doku yumuşak bir kıvamda olur, yeterli sertlikte olmaz. Laringomalazinin en yaygın belirtisi nefes alıp verirken tiz bir sesin çıkmasıdır. Bu sağlık sorunu genellikle 1 yıl içinde kendiliğinden düzelir, geçmezse ameliyat gerekebilir.

Laringomalazi, en sık görülen doğum kusuru sayılan, hava yolu hastalığıdır ve yeni doğan bebeklerde sık görülür. Laringomalazi, gırtlağı çevreleyen yumuşak doku ve kıkırdak , nefes basıncını destekleyemeyecek kadar güçsüz ve yumuşak olduğunda meydana gelir. Laringomalazi belirtileri şöyledir:

LARİNGOMALAZİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bebeklerde ve yetişkinlerde laringomalazi belirtileri şöyledir:

  1. Soluk alıp verme sırasında tiz bir sesin çıkması
  2. Gürültülü nefes alma.
  3. Yutma güçlüğü (disfaji) .
  4. Siyanoz (cildin mavimsi bir renk almasına neden olan bir durum).
  5. Aspirasyon (yiyeceklerin akciğere kaçması).
  6. Yemek yerken boğulacak gibi olma
  7. Kilo almakta güçlük çekme
  8. Apne (nefes durması)
  9. Her nefeste boyun ve göğsün çekilmesi
  10. GÖRH (kronik asit reflü) .

laringomalazi nedir 1

LARİNGOMALAZİ NEDEN OLUR?

Laringomalazinin kesin nedeni bilinmemektedir. Sıklıkla hamilelik sırasında veya yaşamın çok erken dönemlerinde gelişir. Uzmanlar bu durumun rahimde gırtlak gelişiminde sorununun sonucu olarak meydana geldiğini düşünüyor. Ses tellerini destekleyen kasların güçsüz ve gevşek olması da laringomalaziye neden olabilir.

laringomalazi nedir 2

LARİNGOMALAZİ NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Laringomalazide gırtlak yapısı bozuk ve sarkıktır, dokuların hava yolu açıklığının üzerine düşmesine ve kısmen tıkanmasına neden olur. Laringomalazi teşhisinde şu yöntemler kullanılır:

  1. Boyun röntgeni
  2. Hava yolu floroskopisi
  3. Mikrolaringoskopi ve bronkoskopi (MLB)
  4. Özofagogastroduodenoskopi (EGD) ve pH probu
  5. Yutkunmanın fonksiyonel endoskopik değerlendirmesi

laringomalazi nedir 3

LARİNGOMALAZİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Laringomalazi genellikle bir yıl içinde kendi kendine geçer. Ancak şiddetli laringomalazi varsa ilaç tedavisi veya ameliyat gerekebilir.

Laringomalazi Cerrahisi

Laringomalazi ameliyatı, ses telleri üzerindeki zayıf, sarkık dokuyu keserek yapılır. Bu işleme supraglottoplasti denir ve ameliyathanede genel anestezi altında yapılır. Laringomalazi ameliyatından sonra, ses birkaç gün boyunca daha kötü çıkabilir. Bu normaldir ve ses tellerinin etrafındaki iltihaplanma ve şişmeden kaynaklanır. Gürültülü solunum yavaş yavaş iyileşecek ve tam iyileşme yaklaşık iki hafta sürecektir.

Vakaların %90’ında laringomalazi herhangi bir tedavi gerektirmeden kendi kendine düzelir.  Bununla birlikte, yeme ve kilo alımını engellemesi veya nefes almanın çok zorlaşması gibi ağır vakalarda, ameliyat veya ilaç tedavisi gerekebilir. Laringomalazili kişilerde genellikle gastroözofageal reflü hastalığı vardır. İlaç gerekli olduğunda, doktor anti-reflü ilacı reçete edebilir.