Hamilelikteki lekelenme bazen normal kabul edilirken, bazen de düşük yapmanın habercisi olduğundan ciddiye alınması gereken bir durumdur.
Hamilelikteki lekelenme bazen normal kabul edilirken, bazen de düşük yapmanın habercisi olduğundan ciddiye alınması gereken bir durumdur. Gebelikte kadınlar, siyah, sarı, kahverengi, pembe, açık pembe, kırmızı, ağrılı, ağrısız lekelenme ile karşılaşabilirler. Bu lekelenmelere kimi zaman kasıklarda ağrı da eşlik edebilir.
Gebelikte karşılaştığınız lekeler parlak kırmızı renk olup, ateşlenme, titreme ve sancılara da sebep oluyorsa hemen doktorunuza görünün.
Hamileliğin başındaki ve ortasındaki aylarda lekelenmenin nedenleri
Yerleştirme kanaması: Yumurtanın rahim duvarına yerleşmeye çalışması sonucunda hamileliğin ilk evrelerinde görülen kahverengi lekelenmelerdir. Döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunmasından 2-3 gün sonra görülür.
Düşük yapma: Hamileliklerin neredeyse %20-30’u düşükle sonuçlanır. Düşüğün en önemli belirtileri karın ağrısı ve sancıdır. Gebeliğin başlarında yaşanan lekelenmelerin yarısı düşük nedeniyle meydana gelir.
Mol gebelik: Oldukça nadir görülen bir durum olmasına rağmen, embriyo yerine bir karın dokusunun gelişmesiyle oluşur. Bu durum lekelenme ve kanamaya yol açar.
Enfeksiyonlar: Vajinal bakteriler ve mantarlar, özellikle cinsel ilişki sonrasında lekelenmelere yol açar. İyi huylu tümörler ve kistler de cinsel ilişki sonrası lekelenmeye sebep olur.
Dış gebelik: Döllenmiş yumurtanın rahimin dışında bir yere tutunmasıyla gerçekleşir. Bu durum vajinal kanamalarla, lekelenmelerle birlikte şiddetli ağrılara ve baş dönmesine de yol açar.
Plasenta ile ilgili rahatsızlıklar: Erken doğum ve plasentanın ayrılması gibi sonraki dönemde karşılaşılacak problemlerin bir habercisi olarak plasentayla ilgili sorunlar lekelenmelere yol açar.
Hamileliğin sonlarındaki lekelenmelerin nedenleri
Hamileliğin sonlarındaki lekelenmeler paniğe yol açsa da, bu durumu yaşayan pek çok kadının sağlıklı ve normal bir hamilelik geçirdiğini unutmamak lazımdır. Fakat lekelenmelerin neden kaynaklandığını bilmek önemlidir. İşte gebeliğin son aylarındaki lekelenme nedenleri:
Plasentanın ayrılması: Hamileliğin 12. Haftasından sonra görülen kanama, rahim duvarına bağlı olan plasentanın ayrılmasıyla ilgili bir sorun yaşadığınızı gösterebilir. Plasentanın ayrılması durumunda bebeğin oksijensiz ve besinsiz kalmaması için hemen tedavi edilmesi gerekir.
Doğum sancılarının başlaması: Hamileliğin son evrelerinde akıntıda görülen pembe, kırmızı ve kahverengi renk, gebelik sancılarının başlayacağı anlamına gelir. Şayet hamileliğinizin 37. Haftasından sonra bu lekelenmeler gelmezse doktora görünmeniz gerekir.
Rahim ağzı enfeksiyonları: Vajinal enfeksiyonlar ya da cinsel yolla bulaşan hastalıklardan kaynaklanan lekelenmelerin hamilelikle alakası yoktur.
Cinsel ilişki: Rahim ağzının zarar görmesi sonucunda hamileyken cinsel ilişkiye girildiğinde lekelenmeler görülebilir. Şayet kanama görürseniz doktorunuza cinsel ilişkiye girdiğinizi de belirtmeyi unutmayın.
Gebelikte parlak renk, ağrısız ve koyu renk, pıhtılı ve ağrılı kanamalar ciddi sorunların belirtisidir ve mutlaka doktora gidilmesi gerekir.
Hamilelikte lekelenme nasıl geçer?
Gebelikte lekelenme sorunu ile karşılaştığınızda bu durumu sizi takip eden kadın doğum uzmanına bildirmelisiniz. Doktorunuz gerekli tedaviyi uygulayacaktır.
Hamileyken Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Nelerdir? Tıklayınız
Hamilelikte Nar Yemek Ve Gebe İle Bebeğe Faydaları Tıklayınız
Hamilelikte Nabız Kaç Olmalı? Hamilelikte Normal Nabız Değerleri Tıklayınız
Hamilelikte İştahsızlık Neden Olur, Nasıl Geçer? Tıklayınız
Hamilelikte El Ayak Yanması Neden Olur, Nasıl Geçer?
Gebelikte Tansiyon Düşüklüğü – Nedenleri, Belirtileri Ve Tedavisi Tıklayınız