Lensin göze batmasının 9 nedeni, yeni aldığım lens durduk yere gözüme batıyor

21 Ekim 2024
0 Yorum
lensin goze batmasinin 9 nedeni yeni aldigim lens durduk yere gozume batiyor

Kontakt lens kullanımı oldukça kolay bir işlem, eller iyice yıkanıp kurulanıyor, lens kutudan çıkarılıp göze takılıyor. Ancak bu kullanım kolaylığının aksine göz kuruluğu, alerji, lensin göze uygun olmaması gibi nedenler yüzünden kontak lensler gözde batma, yanma, rahatsızlık hissi ve yaşarma yapabiliyor.

Lensler, görüş açısı netleştirmesi, kolay ve pratik olması, göz rengini değiştirmesi gibi çeşitli amaçlarla milyonlarca kişi tarafından kullanılmaya devam ediliyor.

Lensin tüm artı yönlerinin yanı sıra bazı kişilerde lens kullanımı gözlerde batma ve yanma hissine yol açabiliyor.

LENS BATMASININ NEDENLERİ NELERDİR?

Lenslerin hayatımıza girmesi 20. yüzyıl 2. yarısından sonra, 1960’lı yıllar ile gerçekleşti. O tarihten bu yana tüm dünyada çeşitli markalarda ve renklerde lensler üretiliyor, özellikle gençler lens kullanımına büyük rağbet gösteriyor.

Acta Biomaterialia’da Temmuz 2021’deki çalışmaya göre dünya genelinde yaklaşık 150 milyon kişi lens kullanıyor, çok sayıda olumlu yönüne rağmen, kontakt lensler sıklıkla farklı türde göz rahatsızlıklarına (gözde kaşıntı, tahriş, yanma, kuruluk vb.), semptomlara yol açabiliyor.

lensin goze batmasinin 9 nedeni 3

Lens kullanımı şu nedenlere bağlı olarak gözlerde yaşarma, yanma ve batma yapabiliyor:

GÖZ KURULUĞU

Lensin gözde batma ve yanma hissine yol açmasının en yaygın nedeni gözlerde kuruluktur.

Göz kuruluğunda gözler lensi nemli ve ıslak tutacak yeterli gözyaşı üretemez. American Academy of Ophthalmology’e göre uzun süre kontakt lens kullanımı, uzun süre bilgisayar ekranına bakmak,  okumak ve göz kırpmayı azaltan diğer aktivitelerde bulunmak,  dumanlı, rüzgarlı, kuru iklimde yaşamak,  beta blokerler, antihistaminikler, diüretikler gibi ilaçların yan etkisi olarak gözde kuruluk meydana gelebiliyor.

Göz kuruluğunun tedavisinde suni gözyaşı damlaları yardımcı olabiliyor.

Contact Lens and Anterior Eye’de Haziran 2022’deki “Kontakt Lens Kullanıcılarında Göz Yüzeyi Konforunun İyileştirilmesi” adlı çalışmada suni gözyaşı damlatılmasının göz kuruluğuna bağlı gözde kuruluk, bulanık görme, yabancı cisim hissi, kaşıntı, yanma ve gözde yapışkanlık hissi gibi semptomları önemli ölçüde iyileştirdiği görüldü.

LENS GÖZE UYUMLU DEĞİLSE

Lenslerin BC ve DIA değerleri çok önemlidir.

Kontak lenslerin gözde rahatsızlık ve batma hissine yol açmasının bir diğer nedeni de lensin göze uygun olmaması, boyutunun gözünüze göre küçük veya büyük oluşudur, bu nedenle göz numaranızı tespit etmek, en uygun kontakt lens seçimi için mutlaka göz hekimine başvurmalısınız.

lensin goze batmasinin 9 nedeni 5

TARİHİ GEÇMİŞ LENS KULLANIMI

Diğer dünyevi unsurlarda olduğu gibi lenslerin de belli bir ömrü, kullanım süresi vardır.

Piyasada 1 aylık, 3 aylık, 6 aylık ve 1 yıllık kullanılabilen lensler bulunuyor.

Tarihi geçmiş lensin kullanımı da gözlerde batma ve yanma yapabiliyor.

lensin goze batmasinin 9 nedeni 10

HİJYEN KURALLARINA UYMAMA

Lens kullanmadan önce eller iyice yıkanmalı, temiz eller ile göze lensi takmalı.

Ellerin yıkanmadan lensin takılması eldeki mikrop ve bakterilerin göze bulaşmasına neden olup yanma ve batma hissine yol açabiliyor.

Sürekli kullanıma bağlı olarak kontakt lenslerde zamanla çeşitli enzim ve proteinler birikir.

Gözyaşındaki bu tür bileşenler göz sağlığını olumsuz etkileyebilir.

lensin goze batmasinin 9 nedeni 4

LENSTE PROTEİN BİRİKMESİ

Lensinizde protein birikmesi sonucunda lensin göze batması, lensi taktıktan sonra yanma hissi, gözlerde kızarıklık, kuruma gibi sorunlarla karşılaşılabiliyor.

Lensçilerde satılan enzim tabletleri lenslerinizde biriken protein ve diğer enzimleri çözücü güçlü bir içeriğe sahiptir.

Enzim tabletlerinin haftada bir kez kullanılması önerilir.

ALERJİ

Lens yüzeyine kolaylıkla toz, bakteri veya polen toz kalıntıları birikebiliyor, bu da gözlerde yanma, kaşıntı, batma hissi gibi semptomlar yapabiliyor.

Ayrıca bazı kişilerde kontakt lens solüsyonlarında yer alan kimyasallara veya koruyucu maddelere karşı alerji gelişip yine bu belirtiler yaşanabiliyor.

lensin goze batmasinin 9 nedeni 2

LENSİ TERS TAKMAK

Lensi ters takmak da gözlerde yanma, batmaya neden olabilir.

Lensin doğru takılması şarttır. Eğer yanlış taktıysanız hemen düzeltmelisiniz.

Bunun için lensinizi parmağınızın ucuna yerleştirip bakın. Lensinizin bir kase gibi durması ve kenarlarının da yukarı doğru bakıyor olması gerekir.

Eğer yandan bakınca lens kenarlarının sanki bir yemek tabağı gibi dışa doğru baktığını görürseniz lensiniz ters dönmüş demektir.

Gözlerinize takınca sizi rahatsız eder ve gözlerinizin içinde sabit duramaz.

LENSTE ÇİZİK OLMASI

Tırnağınız veya herhangi bir cisim lensinizi çizmiş olabilir. Lenslerde bir yırtık ya da çizik varsa, batma hissinden dolayı çok zor anlar geçirebilirsiniz.

lensin goze batmasinin 9 nedeni 6

SÜREKLİ LENS KULLANIMI

Uyurken takılabilen bir lens kullansanız bile sürekli lens kullanımı maalesef gözlerinizin doğrudan oksijen almasına engel olacaktır.

Bu ise gözde yanma, batma, kuruluk ve kızarıklık gibi olumsuzlukları beraberinde getirebilir.

lensin goze batmasinin 9 nedeni 9

Uzun süre lens kullanmanız gerekiyorsa ve batma, yanma gibi sorunlar yaşıyorsanız göz doktorunuza danışarak yüksek oksijen geçirgenliğine sahip bir lens alabilirsiniz.