Limon yüzyıllardır 7’den 70’e herkesin severek tükettiği ve evlerden eksik olmayan çok şifalı bir besindir.
Limon yüzyıllardır 7’den 70’e herkesin severek tükettiği ve evlerden eksik olmayan çok şifalı bir besindir. Limon yemeklere, salatalara ve soslara mükemmel ekşi bir tat bırakır, hatta limon katılmaz ise salataların tadında bir eksiklik olduğu hemen anlaşılır. Limona ekşi tadını, yüzde 6’lık oranında bulunan sitrik asit verir. Zengin besin içeriğine sahip olan limon içerisinde B6 ve C vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, demir, folat, fosfor, potasyum, protein ve karbonhidrat içerir.
Limon Meyve midir Sebze midir?
Limon bir tür meyvedir, daha doğrusu narenciyedir. Meyve olarak sınıflandırılır çünkü içerinde mandalinada, portakalda olduğu gibi çekirdek içerir ve kullanım şekli sebzelerden çok meyvelere benzer.
Limon Hangi Mevsimde Yetişir Ne Zaman Dikilir ve Aşılanır?
Limon sonbahar ve kış meyvelerindendir. Hasadı Eylül, Ekim ve Kasım ayında yapılır, yani bu ayda toplanır ve satışa çıkar. Ancak pazarlarda, manavlarda dört mevsim boyunca limon satılmaktadır.
Hem yazın hem de kışın tüketilen limonların dört mevsim de pazar tezgahlarında yerleri sabittir. Limon ılıman iklimlerde yetişir. En yoğun olarak Ege ve Akdeniz bölgesinde yol kenarlarında ve evlerin bahçelerinde bolca yetişir. Bu limon ağaçları İlkbahar mevsiminin gelmesiyle beraber beyaz renkte çiçek açarlar ve çok güzel kokarlar. İklim şartlarına göre limon ağaçları senenin her mevsiminde de çiçeklenebilir.
Limon ağaçlarının meyve verme zamanı iklimine göre farklılık gösterebilir. Açık havayı seven limon ağaçlarının dikilme zamanı yoktur, senenin her gününde limon fidesini dikmek mümkündür. Limon ağacının aşısı senede iki farklı dönemde yapılır. Eylül ve Ekim aylarında yapılan aşı göz aşısıdır. Genellikle yaz mevsiminin kısa sürdüğü ve kış mevsimin soğuk geçtiği yerlerde yapılır. Aşılanmasının en uygun zamanları Eylül, Ekim aylarında ve Nisan, Mayıs aylarıdır. Yağmurun bol yağdığı bölgelerde dört mevsim limon ağaçları limon verirken, bazı limon ağaçları da sadece yaz mevsiminde olgunlaşır ve sonbahardan ilkbahara kadar tam olgunlaşma evresinden sonra hasat edilir.
Limonun Faydaları Nelerdir?
Limon C vitamini ve antioksidanlar sayesinde mikroplarla savaşarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücudun hastalıklara karşı daha dirençli olmasını sağlar.
Limon sindirim sistemi sağlığını iyileştirmesinde yardımcı olur. Biraz limon sıktığınız bir bardak sıcak su, karaciğerinizi temizler, kan şekerini dengeler ve mide rahatsızlıklarınıza şifa olur. (Limonu posasıyla tüketmeniz daha etkili olacaktır.)
Limon yüksek lif içeriği sayesinde kilo vermenizi kolaylaştırır. Bir bardak sıcak suyun içerisine bir tatlı kaşığı bal ve biraz limon sıkarak, fazla yağlarınızdan kurtulmanız mümkündür.
Limon yüksek oranda potasyum içerir. Potasyum tansiyonu dengeler ve yüksek tansiyonun oluşmasını önler. Ancak yüksek tansiyon hastalarının limon tüketmeleri sakıncalıdır.
Limonun içerisindeki C vitamini, lif ve antioksidanlar kalp ve damar sağlığı için çok faydalıdır. Düzenli limon tüketmek kolesterolü düşürür, inme felç risklerini azaltır ve damar sertleşmesini önler.
Limon yüksek demir içeriği ve sitrik asit sayesinde demir eksikliğini önlemeye yardımcıdır. Böylece kansızlık (anemi) gibi problemlerini giderir.
Limonun bir diğer faydası ise içeriğindeki sitrik asit sayesinde, idrarın pH’ını arttırarak böbrek taşlarının oluşumunu önler.
Limonun içerisindeki C vitamini kanseri önleyen mükemmel bir antioksidandır. Bu antioksidanlar serbest radikallerle savaşarak, kansere neden olan hücre hasarlarını iyileştirir. Böylece limon kanser hastalıklarına karşı vücuda kalkan olur.
Limon cilt sağlığı için mükemmel bir besindir. Cilt üzerinde kolajen oluşumuna yardımcı olur. Antiseptik özelliği sayesinde, sivilce, siyah nokta oluşumunu önler, cilt sorunlarını azaltır, güneş lekeleri ve sivilce lekelerini giderir. Limon cildi sıkılaştırır, parlak görünüm sağlar ve cilt rengini beyazlaştırır. Düzenli bir şekilde yüzünüze limon suyu sürerek, sizde cildinizde meydana gelen değişiklikleri gözlemleyebilirsiniz. Ancak önce elinizin üzerinde veya boynunuzun bir kısmına limon suyu sürerek, reaksiyon gösterip göstermediğini öğrenmelisiniz.
Limonun Zararları Nelerdir?
Limonu şekerle aynı anda tüketmek zararlıdır. Aksi taktirde mantara neden olabilir, kan asidini yükseltebilir veya alerjik reaksiyonlara yol açabilir.
Hamile sürecindeki kadınların, emziren annelerin , çocukların ve bağırsak rahatsızlığı olan kişilerin limon tüketmemeleri tavsiye edilmektedir.
Limon asidik bir sahip olduğu için bazı kişilerde mide ekşimesi, kusma veya mide bulantısı gibi istenmeyen reaksiyonlara yol açabilir.