Maden suyunu bardağa döküp içmeyin! Maden suyunun faydaları ve şaşırtan etkileri

20 Ocak 2025
0 Yorum
fdf

Gündelik hayatımızdaki bazı insanlar, asitli tüketmek yerine asitli içeceğe benzer özellikleri taşıyan maden suyu tüketimine kendini alıştırmaya çalışır. Hem vücuda zarar veren asitli içecekten uzak durmak hem de hararetli olunan anlardaki bu asit ihtiyacını faydalı olan içeceklerle yani ferahlatıcı özellikteki maden suyu tüketimi ile karşılamaya çalışırlar.

İçerisinde barındırdığı mineral oranı ve çeşitliliği ile tam bir şifa kaynağı olan maden suları, her besinde olduğu gibi aşırıya kaçıldığında faydadan çok zarar vermektedir.

Peki sağlık için günde kaç şişe maden suyu tüketilebilir? Maden suyunu fazla içersek ne olur? İşte maden suyu tüketimi ile ilgili bilinmesi gerekenler…

MADEN SUYUNU BARDAĞA DÖKÜP İÇMEYİN! MADEN SUYU GÜNDE NE KADAR TÜKETİLMELİ?

Maden suyunun olumlu etkilerinden yararlanıp zararlarından etkilenmemek için gün içerisinde en fazla 1-2 şişe kadar tüketilmesi önerilen maden suyu daha fazla içilirse böbreklerde birtakım rahatsızlıklara neden olabilir.

gfgfg


Gün içerisinde sürekli bir hareketlilik halinde olan vücut bazı sebeplerden dolayı mineral kaybeder. Kaybedilen bu mineralleri geri kazanmak için etkili olduğu bilinen maden suyu tüketiminin şişede gerçekleştirilmesi gerektiğine yönelik birtakım iddialar bulunmaktadır.

Şişeden içilecek olan bir maden suyunda kapağı açıldığında herhangi bir kabarma meydana gelmemekte fakat bardağa döküldüğünde aşırı köpürme sonucunda maden suyundaki gaz (Co2) yok olabilmektedir. Bu nedenle maden suyunun bardakta değiş şişede içilmesi daha uygun görülüyor. Uzmanlar da bu konu ile alakalı maden sularının hijyenik ve gıda standartlarına uygun şekilde özel üretilen cam şişelerde içilmesi gerektiğine vurgu yapmaktadır.

MADEN SUYU ÇOK İÇİLİRSE NE OLUR? MADEN SUYUNUN ZARARLARI:

Her gün fazla miktarda içilen maden suyunun vücuda olan olumsuz etkilerini maddeler halinde sıralayacak olursak bunları şu şekilde listeleyebiliriz:

emzirirken maden suyu veya soda icmek zararli mi doktorlar cevapliyor


Mineral ve karbondioksit gazı fazlaca bulunan maden sularında aşırı tüketim halinde vücudun ihtiyaç duyduğu besin değerinin fazlası alınmış olunur. Buda böbrek taşı oluşumu riskini tetiklemektedir.

Çeşitli markalarda maden sularının içiminin yumuşaması için birtakım aromalar eklenebilmektedir. Şeker ve çeşitli aromaların ilave edilmesi ile maden suyu tüketen kimsenin vücuduna almış olduğu şeker oranı artmaktadır.

Buda fazla kilo alımına neden olabilir. Asidik özelliğinden dolayı ağız ve diş sağlığı olumsuz etkilenebilir, diş minesini güçsüzleştirerek kemik erimesi sürecini hızlandırabilir. Hazımsızlık yaşayarak hassas bir sindirim sistemine sahip olan kimselerde şişkinlik ve gaz yapabilir.

UN 46 2


MADEN SUYU İLE SODA AYNI ŞEY Mİ?

Günlük hayatımızda pek çok kişinin hatta birçoğumuzun aynı şey olarak bildiği ama aslında farklı olan en popüler gazlı içeceklerinden olan maden suyu ile sodanın aynı içecek olduğu zannedilir. Ancak sanılanın aksine bu iki içeceğin arasında pek çok önemli fark bulunuyor.

Doğal kaynak sularından elde edilen maden suyu içerik olarak insan vücudu için oldukça sağlıklı ve mineralli bir su türü iken soda, karbondioksit gazı eklenmiş olan saf su karışımından ibaret olan bir içecektir. Ayrıca içerisinde bulunan zengin şeker oranı ile de sağlık açısından olumsuz etkileri bulunan bir içecektir.

UN 45 2


Maden suyu ise son derece sağlık açısından faydalı olup içerisindeki mineralli su olma özelliği ile magnezyum, sodyum, potasyum ve kalsiyum bakımından zengindir. Bu nedenle uzmanlar günlük olarak 1-2 bardak kadar maden suyu tüketimini vücuda sunacağı olumlu etkilerden dolayı altını çiziyor.

Ancak bu konuya dair dikkat edilmesi gereken önemli bir husus var ki o da; maden suyu satın alınacağı zaman içeriğinde sodyum oranı düşük olup magnezyum ve kalsiyum içeriği zengin olan markaların ürünleri tercih edilmesi sağlık açısından daha yararlı olabilmektedir.