Makat Yanması Kaşıntısı Kan Gelmesi, Makatta Kaşıntı Var Ne Yapmalıyım

17 Kasım 2017
0 Yorum
makat yanmasi kasintisi kan gelmesi makatta kasinti var ne yapmaliyim

Makatta yanma hissi makat çatlağından hemoroide kadar pek çok nedenden kaynaklanabilmektedir. Makattaki yanmaya genellikle makatın kaşınması, kan gelmesi ve ağrı

Makatta yanma hissi makat çatlağından hemoroide kadar pek çok nedenden kaynaklanabilmektedir. Makattaki yanmaya genellikle makatın kaşınması, kan gelmesi ve ağrı, batma da eşlik eder.

Makatımda Yanma, Kaşıntı Ve Ağrı Var, Bu Durum Neden Olur?

Anal Fissür (Makat Çatlağı)

Büyük abdest yaptığımız, nemli dokuda (mukoza) anüs çevresinde oluşan çatlak ve yırtığa anal fissür denir. Anal fissür makatta yanma hissi, şiddetli ağrı, makat bölgesinde kaşıntıya, makattan kan gelmesine, büyük abdest yaparken acı çekmeye neden olabilir. Anal fissür, sert ve büyük dışkı yapma, kabızlık,  kronik ishal, çocuk doğurma, anüs kanseri gibi nedenlerden kaynaklanır. Anal fissür ilaç ile tedavi edilebilir.

Taharetlenmemek

Büyük abdest bozduktan sonra su ile taharetlenip kurulanmak makat sağlığı ve genital hastalıkların önlenmesi için çok önemlidir. Suyla taharetlenmeyip yalnızca tuvalet kağıdı kullanmak, dışkıdaki bakterilerin anüs mukozasını tahriş eder ve bakteri üremesine neden olur. Bunun sonucu olan anüs çevresinde cilt enfeksiyonu, makatta yanma hissi, büyük tuvaleti yaparken ağrı gibi belirtiler ortaya çıkar.

Hemoroid

Halk arasında mayasıl ve basur olarak da bilinen hemoroid makat çevresindeki toplardamarların şişmesi ve genişlemesine denir. Hemoroid iç hemoroid ve dış hemoroid olarak ikiye ayrılır. Hemoroid kabızlık, obezite, uzun süre oturarak vakit geçirme, hamilelik, kronik ishal, büyük abdest bozarken zorlanma, anal cinsel ilişki gibi nedenlerden dolayı meydana gelir. Makatta yanma hissi, makatta kaşıntı, anüsten kan gelmesi, anüs bölgesinde şişme, makat çevresinde ağrı hemoroid hastalığının en sık karşılaşılan belirtileridir. Hemorroid, oturma banyosu yapmakla, fitil, merhem krem gibi ilaçları kullanmakla tedavi edilebilir.

Baharatlı Yiyecekler Yeme

Baharatlı yiyeceklerde gastrointestinal mukozayı, makat çevresini tahriş eden kimyasal maddeler bulunur. Bu tahriş edici kimyasallardan biri de kırmızı toz biberde bulunan kapsaisin maddesidir. Baharatlı yiyeceklerin tüketilmesi anüs mukozasında kızarıklık, tahriş ve yanma hissine neden olabilir. Yanma hissi genellikle büyük abdest bozduktan sonra başlar.

Cilt Hastalıkları

Kıl dönmesi, egzama, sedef hastalığı ve seboreik dermatit gibi bazı cilt hastalıkları anüsde yanma hissine yol açabilir. Öncelikle bu sorun kıl dönmesinden mi, egzamadan mı neyden kaynaklandığı tespit edildikten sonra gerekli tedavi uygulanır.

Enfeksiyonlar

Bel soğukluğu, klamidya, genital uçuk, bağırsak parazitleri, vücut mantarları, kasık mantarı gibi enfeksiyonlar da makat bölgesinde yanma hisine, kaşıntı ve ağrıya neden olur. Bu hastalıkların hepsi ilaçlar ile kısa sürede tedavi edilebilir.

Makatta Yanma Hissinin Diğer Nedenleri?

  1. Makatın aşırı temizlenmesi(sabun ve benzeri temizlik malzemeleri cildin koruma tabakasını bozar)
  2. Kalitesiz tuvalet kağıdı kullanmak.(içindeki kimyasallar sebebiyle)
  3. Pamuklu iç çamaşırı yerine sentetik kilotlar kullanma
  4. Makatı fazla ve sert bir şekilde kaşımak
  5. Dışkılama sonrası kağıtla gereğinden fazla silerek anüsü tahriş etmek
  6. Dar pantolanlar, dar kilotlar giyip makatın hava almasını engellemek
  7. Aşırı acılı gıdaların tüketilmesi
  8. Domates,patlıcan,turşu,çikolata,kahve, bira ve şarap gibi yiyecek ve içecekler de makatta yanma hissine yol açabilir.
  9. Dışkı kaçırma hastalığı
  10. İnflamatuar bağırsak hastalığı
  11. Bağırsak kurtları
  12. Mide üşütmesi
  13. Divertikülit
  14. Makat sarkması
  15. Perianal apse
  16. Kolon kanseri veya anüs kanseri
  17. Gıda alerjisi, bazı gıdalar size dokunup makat yanması yapabilir.

Makatta Yanma Hissi Ve Makatta Kaşıntı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Bu sorunları yaşıyorsanız Genel Cerrahi doktoruna gitmelisiniz. Doktor eldiven takıp makat bölgenizi muayene edecek bu durumun neden kaynaklandığı tespit edip gerekli tedaviyi uygulayacaktır. Pruzon pomad ve kortizonlu kremler makat yanması için doktorların reçete edeceği ilaçlardır.

Makat Yanması Ve Kaşıntısı İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Hindistan Cevizi Yağ

Hindistan cevizi yağı makattaki kaşıntı ve yanmanın geçmesi için kullanabileceğiniz en etkili yöntemlerdendir. Cildi rahatlatır ve antibakteriyel, antifungal, antimikrobiyal özellikleri ile anal kaşıntıdan sorumlu enfeksiyonu tedavi edebilir. Watsons, gratis gibi kozmetikçilerden yahut internet üzerinde katı Hindistan cevizi yağı satın alın. Bu yağdan yarım tatlı kaşığını cezveye koyup ılıtın. Günde bir kaç kez makat bölgesine sürün.

Yoğurt

Yoğurt antibakteriyel ve antifungal özelliği sayesinde makat bölgesindeki kaşıntı, ağrı ve yanma hissinin geçmesine yardımcı olur. Makatta kaşıntı ve yanma hissi olan yere yoğurt sürüp en az 20-30 dk bekletin, geceden sürüp sabaha kadar bekleseniz daha iyi olur. Daha sonra ılık su ile durulayın ve alanı iyice kurulayın.Ayrıca, her gün 2-3 bardak yoğurt yiyin.

Aloe Vera

Aloe vera, anal kaşıntı, makatta yanma hissi, ağrı ve iltihap rahatlatıcı ve yatıştırıcı özelliklere sahiptir. Aloe vera ayrıca anal kaşıntı ile makat yanma hissinin ana nedenlerinden biri olan hemoroidin yol açtığı tahrişi gidermeye de yardımcı olur. Aloe vera yaprağını uzunlamasına kesip için aloe vera jeli çıkarın. Makat çevresinize sürüp 5 dk bekletin. 5 dk sonra suyla yıkayıp, makat bölgenizi kurulayın. Makat ağrısının, yanmasının kaşıntının geçmesi için bir kaç saatte bir bunu tekrarlayın. Aloe vera yaprağını bitki satan yerlerden ve internet üzerinden temin edebilirsiniz.

Yulaf Ezmesi

Makat kaşıntısının ve yanma hissinin geçmesi için yulafdan yararlanabilirsiniz. Yulaf ezmesi,, anti-inflamatuar ve yatıştırıcı özelliklere sahiptir, tahriş olmuş, iltihaplı ve kaşıntılı, yanma hissi olan cildin iyileşmesine yardımcı olur.Ilık suyla dolu bir küvete bir veya iki bardak kolloidal yulaf ezmesi koyun; Bu karışımın içerisine girin ve yaklaşık 15-20 dakika boyunca bu suda kalın. Günde 1 veya 2 kez bunu tekrarlayın.

Makattan Kan Gelmesi Neden Olur, Nasıl Geçer? Doktorlar Anlatıyor Tıklayınız

Kaşıntıya Ne İyi Gelir, Vücutta, Ciltte Deride Kaşıntı Nasıl Geçer? Tıklayınız

Makat İçinde Makat Deliği Neden Kaşınır? Makatta Kaşıntı Bitkisel Tedavisi Tıklayınız