Mantarlar yağ, kalori ve karbonhidrat gibi vücuda zararlı olabilen besin maddelerince düşük, vitamin, lif, mineral, protein açısından zengin yiyeceklerdir.
Mantarlar yağ, kalori ve karbonhidrat gibi vücuda zararlı olabilen besin maddelerince düşük, vitamin, lif, mineral, protein açısından zengin yiyeceklerdir. Ayrıca antioksidan ve anti-inflamatuar oranları yüksek olduğundan bağışıklık sistemini de güçlendirip hastalıkları önlerler. Mantarların şifa amaçlı kullanımı, Asya ülkelerinde binlerce yıl geriye uzanan çok uzun bir geleneğe sahiptir. Eski Çin tıbbında mantarlardan çeşitli ilaçlar yapılmıştır. Doğada yetişen pek çok mantar türü bulunur. Bu durumda en çok merak edilen soru ise, bu mantarlardan hangisi yenilebilir, hangisi zararlıdır ve yenilemez? İşte yenilebilir olan en lezzetli mantar türleri;(Her yazının altında o mantarın resmi görebilirsiniz)
İstiridye Mantarı
İstiridye mantarı şapkası istiridye şeklini andırması nedeniyle istiridye mantarı olarak adlandırılan yenilebilir mantar tülerindendir. B1, ve B2 vitaminleri açısından zengindir. Bu mantar ayrıca kayın, kavak, ağaç mantarı, et mantarı, kulak mantarı ya da yaprak mantarı olarak da bilinir. İstiridye mantarının protein oranı yüksektir, etten iki kat daha fazla protein içerir, içerisinde bulunan vitaminlerle kanser hastalarının enfeksiyon kapma riskini azaltır. Ancak tüm bu faydalarından yararlanmak için bir kez değil düzenli tüketilmelidir. İstiridye mantarı lezzetli bir mantar türüdür.
Tirmit mantarı
Tirmit mantarı ülkemizde Karadeniz bölgesinde özellikle Giresun ve Ordu illerimizde bahçelerde kendiliğinden yetişen bir mantar türüdür. Tavuk tirmit ve sütlü tirmit mantarı olmak üzere bilinen iki türü vardır. Tirmit mantarı gençken sarı renktedir, olgunlaştıkça kırmızıya döner, kurudur ve et tadındadır. Tirmit mantarı, tirmit kavurma, sote şeklinde toplandıktan sonra yıkanıp çok küçük olmamak biçimde doğranıp bol soğan ve baharat katılıp pişirilip tüketilebilir.
Cincile Mantarı
Cincile mantarı ülkemizde Bolu ve Karaman yörelerinde yetişir. Aromatik lezzetli tadı ve çok etli olması sayesinde sote yapmak için çok uygun bir mantar türüdür.Cincile mantarını mangalda pişirip yiyebilir, soğanla soteleyip kavurmasını yapabilirsiniz. Ayrıca bu mantar çorbalara da katılabilir.
Borazan Mantarı
Borazan mantarı protein açısından zengin olan, yenilebilir mantar türlerindendir. Ege Bölgesi’nde yetiştirilir.Borazan mantarı lif oranı yüksek içeriği sayesinde bağırsakları çalıştırır, sindirim sistemi için faydalıdır.Borazan mantarı pişirilmeden önce dikkatlice temizlenmelidir. Ardından mantarın tepe kısmını farklı yönlere çekerek, kolayca ve parçalamadan ikiye ayrılır. Sebzelerle beraber sotelenip kavrulup yenilebilir.Tavuk, pirinç, makarna gibi yemeklerin yanına da çok yakışır.
Kükürt Mantarı
Kükürt mantarı tadı lezzetli olan tavuk tadına benzeyen bir mantar türüdür. Ancak bu mantarın rengi nedeniyle zehirli mantarlarla karıştırılma riski vardır. Türkiye’nin sahil kesimlerinde yetişir.Kükürt mantarının renkleri genelde çok açık sarı ve turuncudur. Mantarların etli olan kısımları beyaz ile açık sarı bir renktedir, etli kısımları genellikle kalındır ve genç kükürt mantarlarının etli kısımları sulu ve yumuşaktır. Yaşlandıkça sertleşmeye başlarlar. Genellikle genç mantarın tüketimi tavsiye edilmektedir. Börek, sote, sulu yemek ve turşularda kullanılabilir.
İmparator Mantarı
Sezar mantarı ve altın yumurta mantarı olarak da bilinen imparator mantarı yenilebilir, zehirsiz çok lezzetli mantarlardandır. Turuncu şapkalı ve beyaz sporludur.Bu mantarın tadı balığı andırır. Türkiye’de Göksu Vadisi, Şile ve Kandıra yörelerinde yetişir. İmparator mantarı lezzetli olduğundan çok talep görür ve pahalıya satılır. Görünüşünün çok ayırt edici olması sayesinde Amanita türleri arasında nispeten en güvenli olarak yenebilecek olanıdır,ancak aynı aile mantarlar aleminin en tehlikeli mantarlarını da barındırdığından bu tür mantarlar kesinlikle sadece uzmanları tarafından toplanmalıdır. Amatör ve yeni başlayan mantar toplayıcılarına imparator mantarı toplayıp pişirmesi tavsiye edilmez.
Pestik Mantarı
Çörek mantarı olarak da bilinen pestik mantarı karbonhidrat ve yağ açısından düşük içerik içeriği sayesinde diyet yapanlar için ideal mantar türlerindendir. Pestik mantarı sote yapıp kavrulabilir, mantar soslarına katılabilir, yahut çorbalarda kullanılabilir. Ülkemizde Batı Karadeniz Bölgesi’nde yetişir.
Biftek mantarı
Öküz dili mantarı veya ciğer mantarı olarak da bilinen biftek mantarı, çiğ iken şekli bifteği andırdığından ve pişirilince aynı ette olduğu gibi kırmızı bir sıvı çıkardığından bu ismi alır. Biftek mantarının tadı ekşimtıraktır. Ülkemizde Mersin ve çevresinde yetişir.Yenilebilir en lezzetli mantar türlerindendir.Tüm doğal mantarlar gibi biftek mantarı da doğada bulunan zehirli mantarlar ile karıştırılabilir. Bu nedenle yalnızca mantar toplama işinde uzmanlaşmış kişiler tarafından toplanılmalıdır.
Kıvırcık Mantar
Kıvırcık mantarı şekil olarak marula benzediği için bu ismi almıştır. Bu mantar iç içe geçmiş bir şekilde olduğundan çok fazla toz, toprak barındırmaya müsait bir yapısı vardır. Bu nedenle yemeklerde kullanılmadan önce iyice yıkanmalıdır. Ülkemizde Akdeniz Bölgesi’nde yetişir.
Kuzu Göbeği Mantarı
Höbelen olarak da bilinen kuzu göbeği mantarı ormanlarda tek tek veya küçük gruplar halinde yetişir ve sağlığa pek çok faydası vardır, bu mantar, şubat – haziran ayları arasında ortaya çıkar. B1, B2 ve C vitaminleri ile kalsiyum, sodyum ve potasyum gibi mineraller içerir. En pahalı mantar türlerindendir. Fransız mutfağında sıklıkla kullanılır. Fiyatı 300 TL’ye kadar çıkabilir.
Çam Kabara Mantarı
Geyik sütü mantarı olarak da bilinen çam kabara mantarı çam ormanlarında çam ağaçlarına tutunarak büyüyen yenilebilir bir mantar türüdür. Ülkemizde boyabat yöresinde sıkça görülür. Alerjiye neden olabileceğinden uzmana danışılmadan yenilmemelidir.
Bal Mantarı
Bal mantarı üzerindeki sarı renk nedeniyle bu ismi alır ve hızlı yetişen yenilebilen bir mantar türüdür, şekil olarak kültür mantarlarına çok benzer. Ülkemizde İstanbul’da Belgrad Ormanı’nda görülebilir. Fazla miktarda tüketilmesi tavsiye edilmez.
Sığır Dili Mantarı
Sığırdili mantarı engebeli şapkasının altında sığır diline benzeyen pütürlü yüzeye sahip olduğu için bu ismi almıştır. Kalorisi ve yağ oranı düşüktür. B, D ve P vitamini açısından zengindir. Sebze yemeklerinde veya pilav yapımında kullanılır. Makarna gibi yemeklerin yanına sos olarak hazırlanabilir ve sade olarak da tüketilebilir. Yemeklerde kullanmadan önce tadını yumuşatmak için mantarı haşlamak gerekir.
Şitake mantarı
Şitake mantarı sağlık için faydalı bir mantar türüdür. Eski Çin tıbbında çeşitli hastalıklardan kurtulmak için kullanılmıştır. Shiitake mantarı, yemek yapımında da kullanılan bir mantar olduğu için büyük marketlerde kültür mantarı gibi taze olarak satılmaktadır. Soğanla kavrulup yenilebilir, makarna soslarına katılabilir.
Mantar Alerjisi Belirtileri, Nedenleri Ve Tedavisi Tıklayınız