Kıyma ve soğanın minik hamur parçalarının içine konulup suda haşlanmasıyla elde edilen enfes yiyeceğe mantı denir. Dayanılmaz tadıyla hepimizin iştahını kabartan mantı, Osmanlı padişahlarından bu yana önemini hiç yitirmeyen geleneksel bir lezzettir.
Mantı Pişirme Süresi Mantı Pişirme Püf Noktaları
Kıyma ve soğanın minik hamur parçalarının içine konulup suda haşlanmasıyla elde edilen enfes yiyeceğe mantı denir. Dayanılmaz tadıyla hepimizin iştahını kabartan mantı, Osmanlı padişahlarından bu yana önemini hiç yitirmeyen geleneksel bir lezzettir. Mantı buharda-yağda, fırında ya da suda pişirilmektedir. Tencereye su koyulur içine yaptığımız mantılar atılır ve 15-20 dk pişirilir.
Mantı Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?
Mantı Nasıl Saklanır?
1- Buzluğa koyulabilecek büyüklükte bir tepsinin içerisine bir miktar un serpiyoruz. Ardından mantıları birbirinin üzerine gelmeyecek biçimde tepsimize diziyoruz ve buzluğa kaldırıyoruz. Uzun müddet orada bekletmemiz gerekmiyor, ortalama 15 dakika boyunca buzlukta durması yeterli olacaktır. Mantılarımız birbirine yapışmayacak kadar uygun sertliğe eriştiğinde çabucak poşetlere dolduruyoruz ve yeniden buzluğa yerleştiriyoruz. Pişirmek istediğimizde buzluktan çıkarıp 5 dakika oda ısısında bekleterek haşlayabiliriz.
2- Mantılarımızı düz bir zeminde yağlı kağıdın üstüne seriyoruz. Ortalama iki saat boyunca oda sıcaklığında ara sıra karıştırıyoruz. Böylece mantılarımızın her tarafını kurutuyoruz ve ardından poşetleyip buzluğa koyuyoruz.
3- Fırın tepsimize yağlı kağıt seriyoruz. Mantılar birbirine temas etmeyecek şekilde diziyoruz. Daha önceden 180 derecede ısıttığımız fırına koyuyoruz. Mantılarımızın rengi hafif pembemsi bir hâl alana dek fırınlıyoruz ve ardından oda ısısına ulaştığında poşetleyip buzluğa yerleştiriyoruz.
4- Mantılarımızı tepsiye diziyoruz. Yapışmasın diye üstüne un serpiyoruz. Yarım saat boyunca buzdolabında soğumaya bırakıyoruz. Mantılarımız soğuyunca poşetleyip buzluğa atıyoruz.
5- Yapışmaz tavada ve kısık ateşte mantılarımızı biraz çeviriyoruz. Ardından poşetleyip buzluğa koyuyoruz.
6- Mantılarımızı bir miktar un ile karıştırıyoruz. Kurutmaksızın poşetlere ayırıyoruz ve buzluğa yerleştiriyoruz.