Maş Fasulyesi Nasıl Haşlanır Nasıl Pişirilir Nerede Satılır Nerelerde Kullanılır?

17 Mayıs 2020
0 Yorum
mas fasulyesi nasil haslanir nasil pisirilir nerede satilir nerelerde kullanilir

Maş fasulyesi Asya kökenli olan bir bakliyattır. Bu bakliyat Çin Börülcesi olarak da bilinir. Son zamanların en popüler bakliyatlarından biri maş fasulyesidir. Bu fasulye özellikle vejeteryan beslenme alışkanlığı olanlar için önemli bir protein

Maş Fasulyesi Hakkında Her Şey Sağlığa Faydaları, Maş Fasulyesi Salatası Ve Çorbası

Maş fasulyesi Asya kökenli olan bir bakliyattır. Bu bakliyat Çin Börülcesi olarak da bilinir. Son zamanların en popüler bakliyatlarından biri maş fasulyesidir. Bu fasulye özellikle vejeteryan beslenme alışkanlığı olanlar için önemli bir protein kaynağıdır. Maş fasulyesinin sağlık için de pek çok faydası vardır; Yüksek lif içeriği sayesinde uzun süre tokluk sağlar ve zayıflamayı kolaylaştırır, glisemik indeksi düşüktür, yüksek miktarda mineral içerir, enfeksiyonlarla savaşır…

Maş Fasulyesinin Faydaları Nelerdir? Diyetisyen Filiz Karaoğlu Diyetisyen Melis Yılmaz Anlatıyor

Geçmişte Asya tıbbında hastalıkların tedavisi amacıyla maş fasulyesinden yararlanılmıştır. Araştırmalara göre bu besin, ayurveda ilacıyla benzer içeriğe sahiptir. Bol miktarda vitamin ve mineral içerir. Fosfor, magnezyum, potasyum, demir ve çinko maş fasulyesinde bulunan minerallere örnektir. Öte yandan maş fasulyesinin sinir sistemini rahatlattığı düşünülmektedir. Stresle başa çıkmaya yardımcı olan maş fasulyesi kalp-damar sağlığını da desteklemektedir.

Diyetisyenlerin maş fasulyesi hakkında verdikleri bilgiler şöyledir;

  1. Maş fasulyesini diğer baklagillerden ayıran en önemli husus, yüksek protein oranıdır. 100 gram maş fasulyesinde ortalama %17 lif ve 24 gram protein bulunmaktadır. Aynı zamanda folate, demir, magnezyum ve benzeri mineraller bakımından da güçlü bir kaynaktır.
  2. Farklı baklagillere göre daha çabuk sindirilen bu sebze, şişkinlik, gaz ve hazımsızlık gibi sindirim sorunları meydana getirmez. Bunun sebebi, ihtiva ettiği oligosakkalit isimli bileşendir.
  3. Ödem ve enfeksiyon tedavisinde etkilidir.
  4. İçerdiği besin öğeleriyle kötü kolesterole, kalp krizine ve diğer kalp hastalıklarına karşı koruyucudur.
  5. Uzun süre tok tutar. Besleyici olduğu için fazla yemeyi önler ve kilo kontrolüne yardım eder.
  6. Protein, folate ve magnezyum bakımından zengindir. Gebelik döneminde meydana gelen krampları geçirir.
  7. Huzursuz bağırsak sendromu (IBS) hastalarının güvenle tüketebilecekleri besleyici ve doğal bir gıdadır.
  8. Lif hazinesidir. Bu itibarla kötü kolesterolün düşmanıdır. Kan şekerini dengeler. Şeker hastası olanlara gönül rahatlığıyla önerilir.
  9. Kabızlığa mani olur.
  10. Düşük glisemik indeksine sahiptir. Yağsızdır fakat doygunluk hissi verir. Bu nedenle diyet programında yer alması gayet uygundur.
  11. Yaşlanma belirtileriyle savaşır. Barındırdığı fitoöstrojenler sayesinde cilt dokusunda bulunan elastin ve kolajen üretiminde rol oynar. Böylelikle yaşlılık etkilerini geciktirir.

Maş Fasulyesi Nasıl Haşlanır?

Önce pişireceğimiz kadar maş fasulyesini akşamdan suya koyalım. Ertesi gün suyunu süzdürelim ve tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ekleyelim. Ardından fasulyelerimiz yumuşayıncaya dek orta ateşte haşlayalım. Maş fasulyesi takriben 40 dakika içinde haşlanır. Haşladığımız fasulyeleri salata yapmak için kullanacaksak iyice yumuşayana kadar haşlamaya devam etmeliyiz. Yemek için kullanacaksak biraz diri kalması daha iyidir, böylece yeniden pişerken dağılma riski olmaz.

Maş Fasulyesi Nasıl Pişirilir?

Maş fasulyesi başta Güneydoğu Anadolu Bölgesi olmak üzere farklı yörelerde yetiştirilmektedir. Eskiden popüler değilken zamanla giderek yaygınlaşmış ve sofralarda kendine yer bulmaya başlamıştır. Hem nefis tadı hem de lif ve protein deposu olması nedeniyle bir hayli revaçtadır.

Diğer baklagiller gibi maş fasulyesi de pişirilmeden bir gece evvel ıslatılmalıdır. Ardından mercimek haşlıyormuş gibi haşlanır ve yemeklerde kullanılabilir. Maş fasulyesini tıpkı mercimek çorbası gibi pişirebilir, suda bekletip yağda kavurarak afiyetle yiyebilirsiniz. Bu yöntem özellikle Çin’liler tarafından oldukça rağbet görmektedir.

Maş Fasulyesini Nereden Satın Alabiliriz?

Aktar, büyük marketlerden veya internet üzerinden satın alabilirsiniz.

Maş Fasulyesi Nerelerde Kullanılır?

Maş fasulyesini hemen hemen her türlü kullanabilirsiniz. Yemeği yapıldığı gibi, salatalarda, pilavlarda ya da köfte içerisinde kullanılabilir.

Maş Fasulyesi Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  1. 1 su bardağı maş fasulye
  2. Yarım demet taze soğan
  3. Yarım demet dereotu
  4. Yarım demet maydanoz
  5. 1 konserve mısır
  6. 1 avuç kornişon turşu
  7. 2 adet domates
  8. 2 adet közlenmiş kırmızı biber
  9. 3 yemek kaşığı zeytinyağ
  10. 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  11. 1 limon tuz

Maş Fasulyesi Salatası Tarifi Yapılışı

Öncelikle maş fasulyeleri suya koyulur ve 1 gece orada bekletilir. Ertesi gün suyu süzülüp miktar iade edilir. Üzerini geçecek kadar su eklenip 30 dakika Haşlanır. Fasulyeler yumuşadıktan sonra öteki malzemeler doğranır ve karıştırılır. Hazırladığınız bu salata, sizi fazlasıyla doyuracaktır.

Maş Fasulyesi Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  1. 1 su bardağı maş fasulyesi
  2. 1 kuru soğan
  3. 1 yemek kaşığı biber salçası
  4. 1 domates
  5. Tuz, karabiber, zerdeçal, pul biber

Maş Fasulyesi Yemeği Tarifi Yapılışı

  1. Fasulyeler yıkanır, üzerine su ilave edilip 1-2 saat boyunca bekletilir. Ardından hafif pişirilir. Tadına bakılarak kontrol edilebilir.
  2. Haşlanınca süzülür ve kuru soğan küp şeklinde kesilir. Yağda kavrulur ve salça eklenir. Salça da kavrulduktan sonra fasulyeler koyulur ve yine kavrulur.
  3. Doğranmış domatesler ilave edilir. Eridikten sonra göz kararı istenilen baharatlar da eklenerek üstünü 3 parmak geçecek şekilde sıcak su ilave edilir.
  4. Bir süre kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirilir. Tadına bakılarak çiğ kalıp kalmadığından emin olunabilir.