MasterChef usulü efsane tat: Tavada tel tel katmer tarifi…

masterchef usulu efsane tat tavada tel tel katmer tarifi

MasterChef mutfağına taşınan lezzetlerden biri de tavada tel tel ayrılan katmer tarifi oldu. Bu geleneksel lezzeti evde saça ihtiyaç duymadan sadece bir tava yardımı ile de pişirebileceğinizi biliyor muydunuz? Peki tavada tel tel katmer nasıl yapılır? İşte enfes lezzet Katmer tarifi!

Günün her saatinde tatlı bir kaçamak yapmak isteyenler için tavada kolayca hazırlayabileceğiniz bir katmer tarifi ile karşınızdayız. Saça ihtiyaç duymadan, kısa sürede pişirip keyifle tüketebileceğiniz bu pratik lezzet, hem tatlı krizlerini dindirecek hem de misafirlerinizi şımartacak. Ceviz ve tereyağının enfes buluşmasıyla ortaya çıkan bu lezzet çay saatlerinizde size eşlik edecek ve damaklarınıza şölen yaşatacak. Siz de bu enfes tarifi denemek isterseniz içeriğimize göz atmaya devam edebilirsiniz.

MASTERCHEF USULÜ KATMER TARİFİ:

Malzemeler:

3 su bardağı un

1 su bardağı su (yaklaşık)

1 tatlı kaşığı tuz

1 yemek kaşığı sıvı yağ (hamuru yoğururken)

100 gram tereyağı (eritilmiş)

1 çay bardağı sıvı yağ (tereyağı ile karıştırmak için)

1 su bardağı dövülmüş ceviz içi (isteğe bağlı, katmerin arasına koymak için)

ekran resmi 2024 10 03 153316

YAPILIŞI

Unu geniş bir kaba alın, ortasını havuz şeklinde açın. Ortaya tuzu ekleyin, suyu yavaş yavaş ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Sıvı yağı da ekleyerek yoğurmaya devam edin.

Hamurun üzerini nemli bir bezle kapatarak 30 dakika dinlendirin. Dinlenen hamuru eşit büyüklükte bezelere ayırın (bu tariften yaklaşık 6-8 beze çıkabilir). Bezeleri un yardımıyla tabak büyüklüğünde açın. Açtığınız hamuru ince bir tabaka olacak şekilde açmaya çalışın.

Eritilmiş tereyağı ve sıvı yağı karıştırın. Açtığınız hamurun her tarafına bu yağ karışımından sürün.

ekran resmi 2024 10 03 153023

Yağladığınız hamurun üzerine dövülmüş ceviz içi serpebilirsiniz (isteğe bağlı). Hamuru zarf şeklinde veya rulo yaparak katlayın ve bir kenara alın. Tüm bezeler için aynı işlemi tekrarlayın.

Katlanmış hamurları üzerini örterek yaklaşık 15-20 dakika daha dinlendirin. Dinlenen katlanmış hamuru yeniden açarak biraz daha büyütün (çapı 25-30 cm olacak şekilde). Isıtılmış tavaya hamuru yerleştirin ve orta ateşte her iki tarafını da altın rengi olana kadar pişirin.

Katmerin pişirme esnasında kabarması normaldir, bu tel tel ayrılmasını sağlar. Pişen katmeri sıcak sıcak servis yapın. Üzerine isteğe göre tereyağı sürebilir, bal veya kaymak ile de servis edebilirsiniz.

ekran resmi 2024 10 03 153057

KATMERİN YUMUŞAK OLMASI İÇİN NE YAPMALI?

Çoğunlukla suyla yapılan bu tarifi sütle deneyebilirsiniz. Eğer maya koyacaksanız daha az kullanmayı tercih etmelisiniz. Bu sayede katmerler daha yumuşak olacaktır. Ayrıca, pişirme esnasında yağ eklemek yerine, piştikten sonra yağlarsanız, hem daha yumuşak olacak hem de daha lezzetli olacaktır. 

KAÇ ÇEŞİT KATMER VARDIR?

Kaç çeşit katmer vardır?

 Sivas Katmeri.

Antep Katmeri.

Kilis Katmeri.

Kayseri Katmeri.

 Afyonkarahisar Haşhaşlı 

Tokat Erbaa Katmeri

ekran resmi 2024 10 03 153048

KATMER HAMURU AKŞAMDAN YAPILIR MI?

Eğer aynı gün yapmayı planlıyorsanız, hamurun en az 35 dakika ile 1 saat arasında dinlenmesi, yağın sertleşmesi için yeterlidir. Katmer hamurunu eğer mayasız bir şekilde hazırlayacaksanız, bir gün önceden yapıp ertesi gün pişirebilirsiniz. Buzdolabında dinlenen hamur bezelerini, hafifçe unlayarak pasta tabağından biraz daha büyük olacak şekilde açabilirsiniz. Hazırladığınız katmerleri misafirlerinize ya da sevdiklerinize gönül rahatlığıyla ikram edebilirsiniz.