Koyu sohbetlerin olmazsa olmazı Türk kahvesi, küçücük fincana sonsuz hatırı ve hoş muhabbeti sığdırır. Peki, Türk kahvesi neden küçük fincanlarda içilir bunu hiç düşündünüz mü? İşte bu sorunun cevabı…
Osmanlı’da ilk olarak 16. yüzyılda içildiği bilinen kahve, bugün dünya çapında bilinen bir kültür halini aldı. Kendine has lezzeti, kokusu ve köpüğü ile damak zevkine hitap etmesinin yanı sıra Türk kahvesi, sunuluş biçimi ile de göz doldurur.
Türk kahvesini diğer kahvelerden ayıran en büyük özelliklerinden biri de fincanın boyutu. Diğer kahve çeşitleri klasik boylarda tüketilirken, Türk kahvesi ise küçük, porselen fincanlarda içilir. Türk kahvesini diğer kahvelerden ayıran bu özelliğin nedenini öğrenmek için buyurun devam edelim:
Türk kahvesi fincanları özel olarak belirli boyda satılır. Fincanların hacmi 60 ila 120 ml arasında değişir. Ayrıca fincanın porselen olması makbuldür. Diğer kahve çeşitleri klasik boylarda tüketilirken, Türk kahvesinin küçük fincanlarda içilmesinin nedeni ise, lezzetini muhafaza etmesiyle ilişkili.
Kahvenin sıcaklığını daha uzun süre korumak ve telvesinin dibe çökmesine zaman tanımak için küçük fincanlar tercih edilir. İnce ve küçük tip fincanlar, içecekten daha az ısı emecekleri için kahvenin uzun süre sıcak kalmasını sağlar. Böylece kahve severler, bir fincan Türk kahvesiyle uzun soluklu sohbetin tadını çıkarabilir.
Bir başka nedeni ise, kahvenin köpüğünü muhafaza etmektir. Kahvenin köpük oranı ile ne kadar sıcak kalacağı bağlantılıdır. Dolayısıyla Türk kahvesinin köpüğü ne kadar çok ise o kadar uzun süre sıcak kalır. Kahvenin bol köpüklü olması için, fincanın ince ağızlı ve küçük boy olması önemli rol oynar.
Tüm bunların yanı sıra küçük fincanlarda sunulan Türk kahvesi, kahvenin aroması ve lezzetini de daha iyi yansıtmasını sağlamaya da yardımcı.
Öte yandan Lezzet.com.tr sitesinde yer alan bir içerikte de lezzetli Türk kahvesinin tarifi paylaşıldı. İşte tek kişilik bol köpüklü Türk kahvesi yapmak için gerekli malzemeler:
Sade Türk kahvesi için; 1 tatlı kaşığı kahve, bir fincan su kullanılır.
Az şekerli Tür kahvesi için; 1 tatlı kaşığı kahve, yarım çay kaşığı toz şeker, bir fincan su kullanılır.
Orta şekerli Türk kahvesi için; 1 tatlı kaşığı kahve, 1 çay kaşığı toz şeker, bir fincan su kullanılır.
Şekerli Türk kahvesi için; 1 tatlı kaşığı kahve, 2 çay kaşığı toz şeker, bir fincan su kullanılır.
Türk kahvenizi nasıl yapacağınızı seçtiyseniz, kahve yapımına geçelim.
Orta şekerli Türk kahvesi için; bakır cezvenin içerisine kahve, şeker ve suyu ekleyip karıştırın. Ocağın altını orta ateşe ayarlatın. Yavaşça pişen kahve köpüklenmeye başladığında, fincanın içerisine köpüklerini dökün ve tekrar ocağa koyun. İlk taşımı aldıktan sonra kahve ağır ağır pişmeye devam ediyor. Ardından ikinci taşımda cezveyi ocaktan alın ve fincana dökün. Kahveniz hazır.
Servis önerisi: Hazırladığınız Türk kahvesini, lokum ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.